Fantana Domneasca :: Biserica Sf. Calinic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Calinic
Fântâna Domnească
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Fântâna Domnească
Comună:Prunișor
Județ:Mehedinți
Cod poștal:227397
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primariaPrunisor.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Calinic
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul XIX.
Biserica cu hramul Sf. Calinic are si o poveste petrecuta ca-n Biblie, adica de un puternic simbol divin pentru cei cu credinta chiar în vremuri potrivnice. Initial a fost ridicata în 1785 în comuna motreana Vagiulesti cu cheltuiala stolnicului Constantin Strâmbeanu. în 1889 a fost reparata si repictata gratie printesei Zoe Brâncoveanu. În 1910 a fost adusa de printul Anton Bibescu si amplasata pe lânga conacul sau din Corcova, dar fara sa fie târnosita. în 1948 conacul si mosia printului au fost nationalizate iar biserica a devenit depozit al I. A. S. -lui, mai apoi si grajd pentru vite.
Alte informații:Asa a cunoscut-o avocatul Constantin V. Robescu, nepot de preot din Fântâna Domneasca. Era jurist consult la I. A. S. -ul "corcovin" iar în 1969 a reusit sa primeasca aprobarea Departamentului Cultelor pentru a recupera ce mai ramasese bun din lemnarie în vederea construirii unui nou lacas în satul sau. în anii 1970-1977 acest ctitor (o exceptie în fostul regim) a ridicat pe cheltuiala lui frumoasa biserica - drept capela pentru noul cimitir, amplasat luminos pe un platou colinar la marginea de rasarit a satului. Lucrarile au fost executate de mesterii lemnari Iosif Daescu si Ion Ciuca din satul vecin Mijarca si Gheorghe Radoi din Fântâna Domneasca. Din partea domnului Gabriel Toba am primit informatia ca la acest sfant lacas a lucrat si Iordache Alexandru din Mijarca. Ramane sa verificam informatia.
Acoperisul a fost comandat unui mester sindrilar din Muntii Apuseni. Din veche biserica se vad stâlpii si cadrul usii dintre naos si pronaos. Ctitorul si-a vazut opera încheiata si a închis ochii în 1977, achitase si lucrarile de pictura, finalizate în 1979 când biserica a fost sfintita. Pe perete, în stânga, din pronaos pictura ctitoriala.
Cod Monument:MH-II-m-B-10325
Nr. vizualizări:2194
Data ultimei vizualizări:2020-10-22 00:47:56
Data actualizare:2006-05-29 06:25:06
Data încărcării:2006-05-29 06:25:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-07
Contor: 68

Vedere din lateral
Foto: internet