Bucuresti :: Biserica Sf. Nicolae fosta Rusa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae fostă Rusă
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Ion Ghica nr. 9 (strada Toma Caragiu, Piata Universitatii)
Cod poștal:030044
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @paraclisuluniversitar.ro
Adresa web Biserica:www.paraclisuluniversitar.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Gavrilă Vasile, Naros Iulian
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Construită între 1905-1909, cu 7 turle în formă de bulb, inițial aurite, ca biserică rusă.
Arhitect Prevbrajenski.
Pictura murală Vasiliev.
Catapeteasmă din lemn sculptat, aurit, o reproduce pe cea a catedralei "Sf. Apostoli" din Kremlin.
Biserica servește ca paraclis al Universității București, purtând numele "Sf. Sava".
Alte informații:Constructia, cu turle specifice arhitecturii traditionale rusesti, se afla in apropierea Universitatii bucurestene. A fost oferita studentilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 1992, redevenind astfel, dupa 45 de ani, Paraclis al Universitatii Bucuresti.
A fost construita intre anii 1905-1909, din initiativa ambasadorului rus Ghiers, pentru personalul ambasadei ruse si credinciosii rusi din Capitala. Edificiul a costat 600. 000 ruble de aur, puse la dispozitie de catre Curtea Imperiala cu indicatia expresa „sa nu se faca nici un fel de economii în bani sau materiale”.
Lacasul s-a inaltat pe terenul cumparat de la Olga Elena Romanescu, dupa planurile arh. rus Preobrajenschi. Lucrarea (indrumata de un arhitect italian) a fost executata de mesteri rusi si reprezinta un adevarat monument de arhitectura si arta. La 26 noiembrie 1909, a fost sfintita de catre Mitropolitul Primat al României, Atanasie Mironescu, împreuna cu Arhiepiscopul Vladimir al Kronstadtului, Vicarul Mitropoliei Petersburgului.
De la începuturi pâna în anii 1930 a fost unitate de cult care a deservit credinciosii rusi de la noi. În perioada primului razboi mondial, biserica a fost bombardata si devastata de trupele germane de ocupatie. Arhiva si obiectele de pret ale bisericii au fost evacuate la Iasi, iar de aici, la Petrograd unde s-au pierdut in timpul Revolutiei.
Din anul 1931, pentru o perioada, biserica a trecut, când sub jurisdictia Patriarhie Serbiei, când sub cea a Patriarhiei Române. Între 1946-1949, s-a contopit cu Biserica Bulgara din Bucuresti. Din anul 1956, biserica a trecut definitiv sub jurisdictia Patriarhiei Române.
Biserica are ziduri masive, iar naosul se inscrie in forma de cruce cu brate egale. Este acoperit de o bolta centrala inalta. Pe colturile naosului, 4 turnuri mai mici inconjoara turla centrala, bulbiforma.
Intrarea este marcata de un corp incoronat de un alt turn sub forma de bulb. Un al saptelea turn se ridica peste altar. Fatadele inspirate de stilul ruresc si georgian, realizate din caramida aparenta de culoare roz galbui, sunt bogat ornamentate cu mozaicuri sub arce si decoratii sculptate in piatra.
În interior, pardoselile sunt din placi patrate, dreptunghiulare si octogonale de gresie alba, galbena, gri si albastra. Pictura interioara, în suprafata totala de 1. 500 mp, a fost executata în tehnica „ulei mat”, în stil bizantin.
Catapeteasma este din lemn sculptat si poleita cu aur, adevarata opera de arta. Ea a fost lucrata la Moscova, dupa modelul catapetesmei din Catedrala Sf. Nicolae, din interiorul Palatului Kremlin.
Icoanele sunt executate tot pe lemn în ulei, de catre pictorul rus Vasiliev, dupa modelele create de pictorul Vasnetsov la Galeriile de arta Tretiakov din Moscova.
Mentionam si alte obiecte din arta, confectionate la Moscova si existente acum în biserica: jiltul arhieresc din lemn sculptat si poleit, doua steaguri din alama, trei candelabre tot din alama, în forma rotunda - toate unicat - ramele cu suport pentru icoanele mari, precum si icoana Sf. Treimi si a profetului Avraam.
Cele sapte cupole au fost poleite cu foita de aur. Viscolele si ploile au spalat de mult acea stralucire pretioasa, in schimb, caramida falsa - placile de ceramica ce imita caramida si placheaza exteriorul in intregime, inclusiv turlele - si-a conservat neatins ocrul dulce, imbinat intr-o atat de fericita intalnire cu verdele-peruzea, albastrul profund si putinul rosu al mozaicurilor de sub acoperisuri.
Lacasul a fost renovat in timpul preotului paroh Pavel Statov (reprezentant al Patriarhiei Moscovei) , in 1948, iar pictura a fost refacuta de pictorii Anatolie Cudinov (in 1948) si Eugen Profeta, Victor Zenlicica si Victor Costiurin (in 1967) .
De la instalarea ca paroh a Pr. Gavrila Vasile pâna în prezent, se lucreaza la repararea lacasului de cult si modernizarea lui.
La exterior s-a reparat acoperisul, la interior s-a înnoit instalatia electrica, s-a înlocuit mobilierul vechi si uzat cu unul nou din lemn de stejar sculptat, culoare natur, s-a realizat instalatia de încalzire cu gaze, care alimenteaza o centrala proprie noua si calorifere de otel noi; este în curs restaurarea picturii, operatiune grea, dar de mare importanta pentru readucerea la starea initiala.
Aratam ca serviciile religioase si activitatea de pastoratie si sprijin moral al credinciosilor se asigura de catre Preotul paroh Gavrila Vasile, Pr. Petrache Constantin si Pr. Iulian Naros, precum si de catre Diacon Sarmis Marian Iancu.
Cod Monument:B-II-m-A-18814
Nr. vizualizări:25278
Data ultimei vizualizări:2024-09-19 09:55:04
Data ultimei actualizări:2018-10-04 13:06:20
Data încărcării pe sit:2006-01-01 10:49:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-06-17
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 367

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici