Fantanele :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Fântânele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Fântânele
Comună:Fântânele
Județ:Suceava
Adresa:strada Libertății nr. 2
Cod poștal:727230
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:bisericiortodoxe.page.tl/Biserica-Adormirea-Maicii-Domnului-din-Fantanele.htm
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaFintinele.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Satul Fantanele, situat intre raul Suceava si raul Siret, pe un platou isi trage numele de la la multe fantani, ce au fost la bazele platoului. La acele fantani se adapau vitele mosierului, familiei Cananau, stapana pe intinse terenuri si care avea aici adaposturi pentru vite. Vechimea satului este de inaintea anului 1700, deoarece alaturi de actuala biserica, spre sud se distinge locul unei foste biserici si exista vechea sfanta masa din caramida si pamant a acelei biserici, ce se mentine si astazi. Locuitori acestui sat erau toti argati si muncitori la mosia boierilor. Azi satul Fantanele numara 271 de familii cu 933 de suflete.
Istoric
Actuala biserica a fost incepută; a zidi in anul 1791 de catre Safta Cananau . Biserica este construita pe temelie de piatra , pe caramida si a fost acoperita pana in anul 1927 cu dranita , iar de atunci cu tabla zincata. Este in forma de cruce cu bratele S-E-N semirotunde, cu cate doua contraforturi pe ambele parti cu ocnite alaturate, de jur imprejur, pentru zugravit icoane la inaltimea de 7 m , cu doua braie liniare in relief, late de 20 cm, la cate 4 m fiecare si turn pe pridvor. Pereti biserici sunt inalti de 9 m, turnul de 20 m si acoperisul turnului - in forma de para - impreuna cu crucea, inalt de 14 m. Lungimea biserici este de 26 m, latimea de 8 m , iar zidul de 1 m . Este o biserica monumentala si domina valea Sucevei si a Siretului pe distanta de 20 km , interiorul este format din pridvor de 5/6 m, boltit semicilindric, pronaos de 5/6 m , cu calota semisferica, perete despartitor de naos, cu trei arcade, sprijinit pe doi stalpi masivi, rotunzi, naosul de 10/6
m cu bolta semicilindrica si calota semisferica pictata , cu doua obside de 2/3 m pentru straini si altarul in forma de semicerc, cu calota ogivala, sprijinita pe arcul despartitor de naos, de 4/6 m . Obiecte importante in interior se pot socoti icoanele si intreaga catapeteasma, cat si o cruce de argint ce are in mijlocul ei , lemn sculptat cu o mare maestrie o cruce mica pentru binecuvantare. Amandoua aceste cruci se afla pe sfanta masa, sfantul potir, discul si steluta, sunt toate din argint.
Alte informații:Ca preoti slujitori la aceasta biserica, cunoscuti din spusele oamenilor batrani, sunt urmatorii: pr. Andries; pr. Costache Ionita; pr. Iov Tiulescu; pr. Gheorghe Tiulescu; pr. Costache tibulca; pr. Iordache Tibulca; pr. Costache Gabor; pr. D-tru Gabor; pr. Alexandru Stefanescu; pr. Grigore Alecu; pr. Vasile Hutupas; pr. Vlad Grigoras; pr. Gheorghe Gorcea; pr. Sahleanu; etc.
Nr. vizualizări:3762
Data ultimei vizualizări:2021-06-13 16:47:09
Data ultimei actualizări:2018-10-11 11:00:19
Data încărcării pe sit:2006-05-29 06:36:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-06-17
Contor: 171

Biserica și Monumentul din curtea bisericii
Foto: Ionel Curcan