Fetesti :: Biserica Sf. Nicolae Dudesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Dudești
Fetești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Fetești
Județ:Ialomița
Adresa:strada Plevnei nr. 9
Cod poștal:925100
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulfetesti.ro, www.sf-esc.ro, www.primariaFetesti.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Preot:ALEXANDRU FLORIN BRATES, MARIUS ADRIAN DUMITRU
Hram:Sf. Nicolae, Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Parohia a luat fiinta in anul 1882, prin unirea parohiei comunei Dudesti cu cea a catunului Fetesti Noi-Scutari. Preotii celor doua parohii impreuna cu Adunarea Parohiala au hotarat construirea unei biserici din zid in locul celor doua biserici din comuna care erau intr-o stare avansata de degradare. Noua biserica va purta hramul celor doua biserici vechi, respectiv Sfantul Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.
In anul 1884, la 15 iunie s-a pus temelia actualei biserici, iar lucrarile de zidarie si de pictura au fost terminate in ziua de Sfantul Dimitrie in 1889, fiind sfintita la 30 ianuarie 1890. Aceste lucrari au fost conduse de catre cei doi preoti ai parohiei, Pr. David Ionita si Pr. Dimitrie Vasilescu, ajutati de o Epitropie alcatuita din primarul comunei Dudesti, directorul scolii si alti credinciosi.
Lucrarile de zidarie au fost executate cu materialele proprii de catre Comisia de Drumuri si Poduri Fetesti condusa de inginer Anghel Saligny. Catapeteasma si stranele au fost lucrate din lemn de brad de mesterii din comuna, iar lucrarile de pictura au fost executate in stil realist de pictorul Mihail Dragomirescu din Bucuresti in anul 1889.
Intre anii 1890-1927 in vremea preotului Gheorghe Comana s-au executat lucrari de intretinere si mici reparatii. in 1930 biserica a fost reacoperita in intregime cu tabla galvanizata. in urma cutremurului din 10 noiembrie 1940 biserica a suferit grele stricaciuni la cele trei turle, la zidarie si la pictura. Pana in anul 1973, din cauza celui de-al doilea razboi mondial, a secetei din 1947 si a instaurarii regimului comunist nu s-au mai putut face reparatii majore intregii biserici.
In 1973 in vremea preotilor Sandu Constantin si Vasile Dumitru s-au inceput lucrarile de renovare terminate in 1976. Acestea au constat in reconstruirea celor trei turle, a cafasului, consolidarea zidurilor si construirea unei noi clopotnite. in anul 1987 s-a construit un gard de beton in jurul bisericii, s-a retencuit exteriorul bisericii si s-a restaurat pictura interioara de catre pictorul Ristea Nicolae.
La 20 octombrie 1990 biserica a fost resfintita de catre Prea Sfintitul Roman Ialomiteanul iar preotii slujitori au primit distinctia de Iconom-Stavrofor.
In data de 22 aprilie 2007 s-a slujit Sfanta Liturghie arhiereasca de catre Prea Sfintitul Damaschin, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
In anul 2009, s-au efectuat lucrari de refacere a exteriorului bisericii, clopotnitei, precum si de inlocuire a tamplariei cu usi si ferestre de tip termopan.
Alte informații:Sfantul locas de cult este construit sub forma unei nave, cu lungimea de 27 de metri si latimea de 7, 2 metri. Dispune de o temelie din piatra, zidurile sunt de caramida si este acoperita cu tabla galvanizata. Poseda trei turle, doua in fata deasupra cafasului si una deasupra naosului, fiecare avand cate o cruce de fier.
Pridvorul este inchis, dreptunghiular, cu geamuri laterale si este acoperit cu tabla, avand deasupra o cruce. Pronaosul este de asemenea dreptunghiular, acoperit cu o calota sferica, iar deasupra cafasului se afla cele doua turle mai mici. Naosul este de forma patrata, avand abside laterale si sustinand turla centrala. Altarul este despartit de restul bisericii printr-o catapeteasma din lemn de brad.
Biserica Parohiei Fetesti-Dudesti se afla asezata la o distanta de aproximativ 7 km. Sud-vest de Gara Fetesti.
Nr. vizualizări:4294
Data ultimei vizualizări:2024-04-22 05:00:04
Data ultimei actualizări:2023-10-17 10:57:15
Data încărcării pe sit:2006-05-30 08:57:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0