Bucuresti :: Biserica Inaltarea Domnului Tarca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Înălțarea Domnului Târcă
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:șoseaua Vitan nr. 142 (in apropierea intersectiei cu Sos. Mihai Bravu)
Cod poștal:031301
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @gmail.com
Adresa web Biserica:www.parohiatarca.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Buta Ticu, Chivu Gheorghe, Voineag Florin
Hram:Înălțarea Dmnului, Sf. Ioan Evanghelistul, Sf. Mc. Mina și Haralambie
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Se afla pe malul stang, inalt al Dambovitei, despartita de aceasta printr-o zona altadata mlastinoasa, in care pasteau vite tarcate, de unde vine denumirea de “Tarca”; numele de “Vitan” vine tot de la vite. Aici s-au asezat gradinarii cu gospodarii intinse. Dupa 1990, aceasta zona s-a populat cu constructii de 1-2 nivele. Denumirea mahalalei Tarca este cu 150 de ani mai veche decat ridicarea lacasului.
Biserica a fost zidita inainte de 1820 iulie 7 (conform pisaniei) , de Radu (Raducanu) Poenaru serdar si de Natalia sotia sa, cu osteneala polcovnicului Andrei Cociu hagiu, in zilele lui Alexandru Nicolae Sutu Voievod si a Mitropolitului Kir Dionisie.
Ramanand mai apoi in ingrijirea Eufrosinei Paucescu, mosia impreuna cu biserica este vanduta domnilor Louis Blank (arhitect) si Virgil Plesoianu. Neingrijita, biserica se ruineaza si este inchisa in 1912, iar proprietarii hotarasc daramarea acesteia. In 1914, printr-o colecta publica si cu fondurile Mitropoliei, ea va fi reparata, pardosita cu mozaic si redeschisa la 19 decembrie 1915, in timpul Regelui Ferdinand I si al Mitropolitului Ungro-Vlahiei, Conon Aramescu-Donici.
Pictura a fost facuta la început în fresca. În anul 1915, s-a dat peste aceasta pictura un strat de tencuiala si s-a facut o noua pictura în ulei. În anul 1966, cu aprobarea Directiei Monumentelor Istorice, a fost reconditionata pictura în ulei din 1915. Catapeteasma este din zid.
Biserica a fost reparata în anii 1924, 1934, 1952, 1956 si 1964. În anul 1960 s-a construit, cu aprobarea forurilor în drept, un vesmântar-cancelarie în partea de sud a bisericii, lânga Sf. Altar.
Obiecte care sa prezinte o importanta din punct de vedere istoric sau artistic, biserica nu are, afara de un Sf. Aer cusut în fir de aur si înramat în rama de lemn cu sticla, datând din anul 1820 si o icoana a Sf. Nicolae pictata pe lemn si îmbracata în argint, din anul 1831. Acte doveditoare în documentatie nu exista, decât pisania bisericii, asezata afara în peretele dinspre nord al bisericii, scrisa cu litere chirilice, al carei text îl redam mai jos:
„Ale Tale dintru ale Tale, Tie aducem de a noastra buna vointa Radu Poenarul cu Natalia, sotia mea, acest sfânt lacas care din temelie l-am zidit si l-am înfrumusetat atât înauntru, cât si în afara împrejur, prin osteneala polcovnicului Andrei Caciu Hagiu, pus întru slava lui Dumnezeu si întru pomenirea Sfintei Înaltari a Mântuitorului Iisus Hristos si a sfântului Ioan Evanghelistul si a Sfintilor Mina si Haralambie spre vesnica pomenire a sufletelor noastre si a tot neamul nostru, cât si a tuturor crestinilor ce au ostenit si au ajutat în zilele Mariei Sale Alexandru Nicolae Sutu Voievod, Mitropolit fiind Kiriu Kir Dionisie, la un an de la Hristos 1820 iulie, 7 . „
Pe fatada de vest, deasupra tindei, in trei firide dreptunghiulare sunt pictate icoanele hramurilor. Invelitoarea realizata intre 1885-1915 din tabla, a fost inlocuita temporar, in 1940, cu olane turcesti. Olanele ii confereau o plastica aparte in peisajul inconjurator.
Clopotnita de la intrare a fost restaurata in 1942. Partea superioara are ferestre alungite cu colturi rotunjite cu semicoloane simple. In prezent se foloseste o clopotnita pe cadru metalic aflata la nord-vest de biserica.
Langa biserica se afla inca un sir de case-chilii, destinate de ctitor locuintei sale si pentru calugarii in trecere pe aici. Astazi, acestea sunt mult deteriorate. In jurul lacasului a existat un cimitir (desfiintat la 1880) , din care a ramas o cruce din piatra datand de la 1877.
Cod Monument:B-II-m-B-19882
Nr. vizualizări:11094
Data ultimei vizualizări:2024-03-05 11:17:22
Data ultimei actualizări:2023-05-05 18:20:35
Data încărcării pe sit:2006-01-01 16:06:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-06
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 301

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Ioan Malide