Fierbinti :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Fierbinți
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Fierbinți
Comună:Șelaru
Județ:Dâmbovița
Adresa:strada Principală
Cod poștal:137426
Telefon :0734... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.cjD.ro, db.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Olteanu Dorin
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Anul 1866 (26 august) este primul temei scris care atesta constructia bisericii. Pisania mentioneaza: „S-a construit acest sfant locas cu indemnul boierului Dinu si ajutorul enoriasilor in anul milei Domnului 1866”. De-a lungul timpului, biserica a avut trei hramuri: Sfantul Gheorghe, Sfantul Haralambie si, din 1985, Sfanta Cuvioasa Parascheva. In anul 1953 a fost invelita cu tabla galvanizata, iar in anul 1968 se construieste clopotnita cu etaj, din beton, deasupra intrarii in curtea bisericii. Dupa cutremurul din 1977, bolta bisericii a fost refacuta. In 1980 s-a dat jos tencuiala exterioara, iar in 1985, s-a refacut tencuiala bisericii, s-a facut un sant de aerisire si s-a pus tabla noua, avand loc si slujba de resfintire de catre vicarul Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor Octavian Popescu. In anul 2004, s-a pus gresie in biserica si s-a construit un lumanarar, iar in prezent biserica se afla intr-un proces de renovare care presupune dotarea cu centrala termica si refacerea exteriorului bisericii, a aleii si a clopotnitei. In anul 2015, au fost inlocuite toate obiectele vechi de cult, s-au achizitionat un iconostas din stejar sculptat si mochete noi, stranile au fost lacuite, usile de interior au fost vopsite si s-a inchis curtea bisericii, in latura de est, cu un gard cu temelie si plasa.
-Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de constructie) Biserica este in forma de nava, cu o turla pe pronaos, are o lungime de 15 m si o latime de 5 m, fiind construita din caramida, cu ziduri groase. Pridvorul, de dimensiuni mici, este inchis, catapeteasma este de zid, biserica avand un cafas de lemn. Mobilierul este din lemn, ferestrele vechi de lemn cu geam obisnuit au fost schimbate in anul 2012, cu ferestre termopan, iar in 2015, usa de lemn a bisericii s-a inlocuit cu una de termopan.
-Pictura (cand a fost realizata, de cine, cand a fost restaurata) . In anul 1866 biserica a fost pictata de catre zugravul Luca Luculescu din Targoviste2, alta mentiune despre pictura datand din 1926, cand pictorul Colamtiu executa o pictura in tehnica ulei, sub pastorirea preotului Traian Popescu Fierbinteanu. In anul 1953, pictura a fost spalata, fiind repictata de doua ori, in 1985 si in 1996 (de catre pictorita Elena Vasilescu) , cand, la 15 septembrie, a fost resfintita de catre IPS Vasile Costin, Arhiepiscopul Targovistei.
-Obiecte vechi de cult – nu este cazul
-Manuscrise si carti vechi - In anul 1986, cartile vechi ale bisericii, cu slova chirilica, au fost transferate in patrimoniul Manastirii Dealu, din lipsa spatiului de depozitare corespunzator.
-Pomelnice si alte inscrieri sau inscriptii – Pe frontispiciul bisericii apare data ctitoririi: 26 august 1866.
-Sirul preotilor parohi. Din 1866 si pana in prezent, sirul preotilor slujitori, in ordinea cronologica, a fost urmatorul: Pr. Eremia, Pr. Vasile (din Visina) , Pr. Ionita, Pr. Ruse Popescu, Pr. Marin Constantinescu (din Rascaeti) , Pr. Traian Popescu Fierbinteanu, Pr. Nicolae T. Fierbinteanu, Pr. Coman Marian (1980-2014) . In anul 1998, se deschide postul 2 de preot, fiind numit Pr. Coman Claudiu Marian, care slujeste pana in prezent. Incepand cu anul 2014, preotul paroh este Pr. Olteanu Gheorghe Dorin.
-Cantareti si epitropi de seama. De-a lungul timpului, biserica avut cantareti care cunosteau foarte bine muzica psaltica, dintre care amintim pe: Stefan B. Stefan, si epitropi de seama: Staicu Niculescu, Marin Bica, Iacob Mihai si Nicolae Adrian.
Alte informații:Pe raza localitatii exista urmele unei culturi neolitice Boian si Gumelnita din mileniul III i. Hr. 1 Numele localitatii este legat de o femeie, „Fierbanta”, care avea sapte feciori. Ea, impreuna cu feciorii ei, a luptat pe valea Dambovnicului pentru apararea satului de turcii care se indreptau spre Targoviste si a fost rapusa de un iatagan turcesc. Datorita vitejiei ei, locuitorii au numit asezarea dupa numele ei.
-Prezentare generala a localitatii (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic) Satul Fierbinti face parte din comuna Selaru, este asezat pe valea raului Dambovnic si este incadrat de satele: Selaru (resedinta comunei) – la sud, Glogoveanu – la sud-est, Glavacioc (judetul Arges) – la sud-vest, Stefan cel Mare (judetul Arges) – la vest, Slobozia (judetul Arges) – la nord-vest si Visina – la nord, fiind la distante mari de orasele Gaesti (30 km) si Targoviste (65 km) . Prima mentiune a localitatii apare in anul 1560, intr-o inscriptie de la Manastirea Glavacioc, care consemneaza: „Manastirea Glavacioc isi intinde mosia la rasarit pana peste satul Fierbinti”. Dupa lupta de la Calugareni (1595) , Mihai Viteazul a improprietarit un boier cu numele Stroe cu o mosie care includea si satul Fierbinti. Anul 1848 gaseste satul Fierbinti pe noua sosea care vine de la Pitesti si merge spre Bucuresti. Satul s-a dezvoltat lent, departarea de centrele urbane, lipsa cailor de comunicatie si-au spus cuvantul asupra vietii sociale, economice, culturale. Ocupatia de baza a locuitorilor a fost si este agricultura si cresterea animalelor.
Programul liturgic este in prezent urmatorul: Utrenia si Sfanta Liturghie - in fiecare Duminica si sarbatoare, Vecernia - in ajunul fiecarei sarbatori, Sambata - slujba Parastasului, Vinerea – Acatist, iar in marile posturi de peste an, se oficiaza Taina Sfantului Maslu.
Cod Monument:DB-II-m-B-17485
Nr. vizualizări:4184
Data ultimei vizualizări:2024-04-20 12:19:35
Data ultimei actualizări:2016-12-03 15:13:59
Data încărcării pe sit:2006-05-30 09:22:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-12-02
Contor: 67

Turnul clopotniță
Foto: Voluntar