Bucuresti :: Biserica Sfintilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sfinților
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:calea Mosilor nr. 35
Cod poștal:030143
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Pușcaș Igor
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:La intersectia strazilor Sfinti, Calea Mosilor si Cernica din Bucuresti se ridica o bisericuta a carei istorie este legata atât de cea a orasului, cât, mai ales, de istoria culturii ortodoxe.
Biserica de azi este zidita în anul 1728 pe locul vechi biserici a lui popa Herea (ieromonahul Filotei) , care la 15 februarie 1696 a fost închinata Mitropoliei din Bucuresti si fostei Mitropolii din Târgoviste. Dania a fost întarita cu blestem de Patriarhul Antiohiei, Atanasie. Biserica a purtata dintr-un început hramul „Vovidenia”. CU îngrijirile mitropolitului Daniil, în locul bisericii lui Popa Herea a fost ridicata o noua biserica din zid. Prin acest act s-a împlinit voia donatorului mentionata în actul de danie si anume, „ ca mitropolitii sa aiba a cautarea de sfânta biserica aceasta si purtarea grija ca de s-ar surpa s-au descoperi, den venitul bisericii si al mosiilor ei s-aiba a o ridica si a o acoperi si sa nu stea far- de preot”. Pisania de deasupra usii de la intrare ne mai povesteste ca acelasi mitropolit Daniil este ctitorul bisericii de azi care a cheltuit si pentru înfrumusetarea si pictarea acestui sfânt locas. Sibilele care înfrumuseteaza exteriorul bisericii au determinat ca biserica sa fie denumita de enoriasii ei ( care nu stiau ce sunt sibilele) „Biserica cu Sfinti”, parohia de azi purtând numele Parohia „Sfinti”
Din punct de vedere financiar parohia a fost întotdeauna foarte slaba asa ca istoria povesteste de nenumaratele jalbe ale enoriasilor ei, care vin mereu cu aceleasi pretentii ca Sfânta Arhiepiscopie sa se ocupe de reparatiile sfântului locas.
Între anii 1912- 1931 biserica a fost închisa. În acest timp i s-au facut cele mai însemnate reparatii.
Pictura bisericii, în special cea din interior prezinta un deosebit interes. Dintre putinele biserici din tara biserica cu sfinti are si pictura exterioara. Cele 19 figuri, 10 sibile si 9 filozofi, au fost macinate de rastimpuri. Pictura exterioara nu mai este cea de la mitropolitul Daniil, caci a fost refacuta de câteva ori între anii 1897- 1931.
În anii 1992- 1993 pictura originala a fost redescoperita sub straturile de fum si cele adaugate în timpul reparatiilor anterioare.
În pridvorul bisericii se afla doua pietre de mormânt, una în dreapta si alta în stânga. Dupa marturiile lui Nicolae Iorga s-ar afla în stânga tot neamul lui Popa Herea.
În pronaos se mai afla o piatra cu ramasitele pamântesti ale unor ctitori ai bisericii. O descriere amanuntita a istoricului „ Bisericii cu Sfinti din Bucuresti” se regaseste în lucrarea cu acelasi nume, a parintelui Dumitru L. Ionita tiparita în revista BOR, 1938, numerele 1-4.
Alte informații:Vovideni "vine din slavona si inseamna "ceea ce se face vazuta".
Cod Monument:B-II-m-A-19252
Nr. vizualizări:12282
Data ultimei vizualizări:2021-09-21 02:49:39
Data ultimei actualizări:2018-10-04 13:21:32
Data încărcării pe sit:2006-01-04 14:07:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 216

Vedere laterală dreapta
Foto: Brudi Fürbacher