Gataia :: Biserica Sf. Nicolae Colonie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Colonie
Gătaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gătaia
Județ:Timiș
Adresa:strada Avram Iancu nr. 15
Cod poștal:307185
Persoană de contact :Pr. Valentin Bugariu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaOrasGataia.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Preot:Valentin Bugariu
Hram:Duminica Tomii, Sf. Nicolae
Detalii:I. Parohia
Viața spirituală a românilor ortodocși din Colonia Gătaia, s-a împletit cu cea a semenilor lor din satul apropiat Sculea. Astfel că cele 45 de familii existente în 1930, cu 216 suflete au ajuns în 2007, 120 de familii cu 270 suflete . De-alungul timpului Colonia Gătaia a fost filie a Parohiei Ortodoxe Sculea, până în anul 1996 când la insistențele credincioșilor a devenit parohie de sine stătătoare.
Nevoile spirituale ale credincioșilor din Colonie au fost împlinite de preoții: Dimitrie Botău (1925-1932) , Ioan Ogârlaciu (1933-1940) , Ioan Buta (1940-1941-refugiat din Bucovina) , Nicolae Gherman (1941-1945-refugiat din Ardeal) , Traian Gâciu (1946-1972) , Octavian Găvan (1972-1978) , Simion Găvan (1979-1986, astăzi paroh în com. Domașnea, jud. Caraș-Severin) , Petru Dan Corneanu (1986-1993, astăzi profesor de religie la Grupul Școlar , , Sfântul Nicolae" din Deta) , Ioan Marcu (1993-1996, astăzi paroh în Sculea) . Iar din anul 1996 au slujit preoții: Nicolae Erja (1996-1998) , Dacian David (2000-2001, astăzi paroh în Gladna Montană, protopopiatul Făget) , Dr. Valentin Bugariu (din 2001) .
În prezent Parohia Colonia Gătaia, este o parohie de categoria a III-a, cu biserică și casă parohială, cu trei angajați: Valentin Bugariu (preot) , Petru Olariu (cântăreț) și Codruța Butiri (îngrijitor) .
Potrivit legiurilor bisericești, parohia are ca organ deliberativ, Adunarea Parohială
Organul executiv al parohiei este format din Consiliul Parohial compus din: preot dr. Valentin Bugariu (președinte) , Haralambe Elena, Vasile Gheța, Ioan Minda (epitrop) , Petru Olariu, Cornel Stanciu și Ioan Tomuș.
Comitetul Parohiei Colonia Gătaia este compus din următoarele membre: Angelica Borza, Floare Drăgan, Maria Haneș, Maria Ifrim, Ana Moșoarcă, Maria Olariu, Florica Stanciu.
II. Biserica
Credincioșii din Colonie nu au avut o biserică proprie, cultul divin public desfășurându-se atât în biserica ortodoxă din Sculea, cât și într-o căsuță aflată în locul actualei biserici. Lipsa posibilităților materiale la început, apoi instaurarea regimului comunist în România a zădărnicit pentru mult timp ridicarea unui locaș de cult.
Ridicarea actualei biserici s-a datorat unui om providențial, harnicul preot iconom stavrofor Octavian Găvan, dar în special jertfelniciei credincioșilor din Colonie. Despre aceste începuturi se păstrează un proces-verbal. Iată conținutul:
, , Proces-Verbal,
Încheiat azi 5 feb. 1975 în Colonia Sculea-Gătaia. De față fiind: Pr. Octavian Găvan-parohul locului și domnii: Pecican Andrei, Icma Iosif, Vlad Vasile, Bica Teodor din Gătaia, Țirca Ion, Sas Roman, Gheța Vasile, Orga Octavian, Tănase Gheorghe, Groza Alexandru, Borza Roman, Trifu Radu, Ifrim Mihai, Bold Avram, Tanc Gavrilă, Sas Ștefan, Țirca Vasile, Păcurariu Ioachim împreună cu Javla Dănilă.
Obiect: Repararea, refacerea Capelei din Colonia Sculea-Gătaia, în baza Autorizației Nr. 548 / 31. XII. 1974.
Pr. Oct. Găvan arată că după multă așteptare am primit autorizația necesară lucrărilor și acum trebuie pornit la treabă, adică, să se fixeze un număr de 10 persoane care să se ocupe cu încasarea contribuțiilor speciale ptr repararea capelei, din acești 10 membrii ai comitetului de conducere și organizare să se fixeze 4 persoane care să se deplaseze după materiale și toate cele de trebuință.
Se fixează prin bună înțelegere în așa numitul comitet următorii: 1) . Sas Roman, 2) . Borza Roman, 3) . Orga Octavian, 4) . Țirca Ion, 5) . Țirca Vasile, 6) . Ifrim Mihai, 7) . Tanc Gavrilă, 8) . Țirca Iosif, 9) . Tănase Gheorghe, 10) . Bold Avram.
Dintre aceștia se deleagă bărbați de încredere care împreună cu Pr. Oct. Găvan să gestioneze sumele încasate și să procure materialele necesare: 1) . Sas Roman, 2) . Borza Roman, 3) . Țirca Ion, 4) . Țirca Iosif.
Banii se vor încasa pe bază de chitanță legală și se vor cheltui cu multă grijă tot pe bază de acte legale.
Se fixează în calitate de casier Dl. Țirca Ion care din 2 în 2 săptămâni va da în fața credincioșilor și a comitetului situația încasărilor și plăților. Dacă sumele încasate nu se vor cheltui în decurs de trei zile de la primire se vor depune prin Pr. Octavian Găvan la Banca de Credit a Cooperativei Gătaia în contul 349084.
Ne mai fiind nimic la ordinea de zi ședința se încheie-
D. C. M. S
Pr. Octavian Găvan
Indescifrabil" .
Dintr-o istorie orală a ridicării bisericii avem imagini vii a trudei construirii: producerea apoi arderea cărămidei, confecționarea schelei, lucrul propriu-zis la care a participat toată suflarea impusionați fiind în primul rând de prezența părintelui Găvan, procurarea cimentului apoi transportul anevoios al crucii de pe turla bisericii, tencuirea apoi zugrăvirea exteriorului și interiorul locașului de cult .
Există o însemnare care arată modul ridicării bisericii, o notă a părintelui Octavian Găvan pe o Evanghelie: , , În locul vechii capele, în luna aprilie 1975, am început zidirea noii biserici, terminându-se de zidit în luna noiembrie 1975. În primăvara anului 1976 s-a tencuit în interior și exterior. În septembrie 1976 s-a acoperit turnul cu tablă, s-a montat crucea mare și burlanele. În luna decembrie 1976 s-au făcut ușile interioare. În ziua Nașterii Domnului, după-masă la Vecernie în anul 1976, împreună cu P. C. Păr. Florin George, conducătorul Protopopiatului Deta, P. C. Păr. Prot. Gheorghe Simu din Gătaia și cu P. C. Păr. Traian Gâciu, preot pensionar, antecesorul meu în Parohia Sculea, am făcut /înainte sfințirea/ noii biserici, oficiind și Vecernia în prezența cca. 200 de credincioși și credincioase [. . . ] azi 26 dec. 1976, a doua zi de Crăciun, am oficiat prima Sfântă Liturghie în noua biserică. Mulțumitori fiind Domnului Dumnezeu, Îl rugăm ca să ne ajute și pe mai departe pentru a putea duce la bun sfârșit lucrul început. Preot Octavian Găvan Paroh; azi, duminică 12 iunie 1977 s-a montat clopotul cel mare din cele două existente .
Însuși, Înalt Prea Sfințitul dr. Nicolae Corneanu, lasă o însemnare, alături de Sfântul Antimis în care se menționează hramul bisericii: Duminica Tomii. În însemnare se face referire la sfințirea lăcașului de cult: , , Astăzi, duminică 5 noiembrie, 1976, am târnosit biserica nou construită din Parohia Sculea-Colonie. Edificarea acestui sfânt lăcaș s-a făcut prin grija și jertfa vrednicului preot Octavian Găvan, ajutat de consiliul și comitetul parohial, de toți credincioșii. Dumnezeu să le răsplătească tuturor, preot și parohieni, dăruindu-le sănătate, viață îndelungată și bogat spor duhovnicesc. †Nicolae. Mitropolitul Banatului .
Arhitectural, biserica se integrează arhitecturii bisericilor de lemn din Banat, dar și a majorității locașurilor de cult ridicate începând cu secolul al XVIII: O biserică de tip sală, asemănătoare primelor bazilici creștine, cu turn clopotniță la intrare, acoperiș în două ape și absidă semirotundă la răsărit. În tradiția bisericilor bănățene stă și prezența ușilor de acces una la miazăzi și a doua la apus, cu ferestre mici prin care străbate cea mai săracă lumină . În interior sub influență sârbească apare tâmpla sau iconostasul care desparte de restul bisericii de un zid gros, pavimentul bisericii este realizat din gresie. Restul bisericii e format din naos, în care se găsesc stranele credincioșilor, cât și steagurile bisericii. Pronaosul este de asemenea despărțit de naos printr-un zid, în pronaos, sub turnul clopotniță sunt alte două încăperi cu destinații diferite: arhivă și loc de ardere a lumânărilor, adăugate clădirii ulterior, cu ocazia întăririi construcției (2004) .
Pictură, biserica nu are, din acest aspect dar și prin proporția și dispunerea navelor (pronaos, naos, altar) pe axul longitudinal este asemănătoare caselor țărănești tradiționale ale românilor . Singurele reprezentări iconografice ale bisericii sunt icoanele prăznicare, donate de credincioși fără valoare artistică. Din biserică atrag atenția două icoane pictate pe pânză reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul și Sfântul Ierarh Nicolae. Realizate în ulei, sub influență apuseană, renascentistă atrag atenția prin proporțiile umane ale persoanelor înfățișate dar și prin colorit.
O altă realizare deloc de neglijat a bisericii din Colonie, o reprezintă frumosul iconostas. Într-o primă fază al realizării lui, s-a apelat la măiestria sculptorului Ștefan Gajo, schița realizată de domnia sa, este identică cu cea a catedralei mitropolitane. Aceleași neajunsuri materiale i-au determinat pe credincioși să realizeze un alt iconostas, mult mai simplu, după puterea bănească a parohiei, însă acesta nu este nicidecum inferior din punct de vedere al mesajului transmis: icoanele împărătești, praznicele împărătești, icoana Deisis cu medalioanele celor 12 Apostoli, imagini de profeți. Toate încununate de scena Răstignirii flancată de icoana Maicii Domnului și cea a Sfântului Ioan Evanghelistul.
În anii 2001-2006 s-au desfășurat mai multe lucrări care au vizat biserica: reparația acoperișului, schimbarea streașinei, dar și zugrăvirea exterioară și interioară a bisericii:
O realizare deloc de neglijat este și monumentul închinat eroilor din cel de-al doilea război mondial, la care s-a adăugat ulterior și un erou căzut în Revoluția din 1989. Monumentul este realizat din marmoră albă cu contribuția credincioșilor în timpul păstoririi părintelui Simion Găvan.
III. Casa parohială
La începutul păstoririi preoților pentru credincioșii ortodocși din Colonie, nu a existat o casă parohială în filia Colonie, preoții dispuneau de o casă la Sculea. Odată cu desprinderea de parohia Sculea s-a pus problema ridicării unei case parohiale amplasată în parohie. Casa s-a ridicat cu sprijinul enoriașilor și cu cel al Arhiepiscopiei Timișoarei. Truditorii au fost consilierii parohiei, epitropii și credincioșii.
Terenul de amplasament este în localitatea Gătaia și are nr. topo 2064 /4/ 105. Suprafața terenului este de 2346 m2. Construcția proiectată se desfășoară pe un singur nivel parter și se compune din următoarele părți funcționale: 3 camere, bucătărie, cămară, baie, hol.
Cota -+ 0, 00 a parterului este cu 1, 15 m. , mai sus față de terenul natural.
Structura construcției este realizată din zidărie portantă de cărămidă, cu planșeu, centuri și boiandrugi din beton armat .
În anul 2001 s-a forat o fântână, a fost introdusă apa curentă la bucătărie și baie (2006) .
IV. Cimitirul
Cimitirul este ipostaza unei așezări din planul veșniciei, este un loc sfânt de care te apropii cu sfială, cu inima și cugetul curat, pășind încet pentru a nu tulbura somnul blând al celor pe care părintele bun -pământul- i-a primit pentru totdeauna .
În cimitirul ortodox din Colonie își dorm somnul veșnic moșii și strămoșii generației de astăzi, fără a greși putem spune că cimitirul formează prima Colonie din Gătaia. Un loc aparte îl au adormiții Spitalului de Psihiatrie al orașului.
Prima preocupare a supraviețuitorilor, înaintașilor a fost grija față de cimitir, manifestată prin împrejmuirea cu gard a cimitirului, ridicarea și înfrumusețarea crucii cimitirului și a îngrijirii mormintelor prin pietruirea lor, devenind adevărate documente în piatră ale trecerii prin viață a unor oameni. Din pricina aceasta și cimitirul din Colonie a devenit o anexă a orașului în care trista intimitate a cimitirelor tradiționale cu morminte acoperite cu pământ movilit, potopit de verdeață și de flori, a fost izgonită de invazia cavourilor, care prelungesc urbea, cu betonul ei rece și distant, în lăcașul de veci. Cimitirul devine astfel o prelungire a străzii, acolo unde odinioară regăseai veșnicia satului .
În cimitirul ortodox din Colonie odihnește în speranța Învierii și doctorul psihiatru Radu Paul Ricman (†1998) , director al Spitalului de Psihiatrie din Gătaia între 1973 și 1997. Personalitate marcantă a psihiatriei românești contemporane, cu contribuții importante în domeniul ergoterapiei și sofrologiei .
Alte informații:Activitatea Bisericii
1 Religioasă
Ca orice biserică ortodoxă și Biserica din Colonie desfășoară un bogat program religios care constă în primul rând din săvârșirea ritualului Laudelor: Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie, săptămânal și cu prilejul sărbătorilor. La cererea enoriașilor se oficiază și Sfintele Taine și ierurgii: Botezul, Mirungerea, Mărturisirea, Împărtășirea, Nunta și Maslul, dar și ierurgii: înmormântarea, parastasul, sfințirea apei, sfințirea caselor. În ceea ce privește regularitatea oficierii lor lasă de dorit, dacă Botezul și Mirungerea se săvârșesc la cerea expresă a credincioșilor, Mărturisirea și Împărtășirea se oficiază o dată în Postul Mare, și mai rar în celelalte posturi, ori cu alte prilejuri, excepție făcând copiii preșcolari.
Și Biserica din Colonie se întâlnește cu , , tradițiile" bănățene, îndătinate, prima este cea a sensului dat Sfintei Împărtășanii: , , Ajungând în discuție cuvântul cuminecătură nu arareori credinciosul răspunde senin: <>" . O a doua este cea a practicării vieții religioase, în cadrul parohiei, active sunt persoanele trecute de 40 de ani, de cea de-a doua și a treia vârstă a vieții. Tinerii foarte rar participă la rugăciunea comună a bisericii în special cu prilejul marilor praznice: Paști, Crăciun, Rusalii .
În ceea ce privește Taina Sfântului Maslu, aceasta se oficiază la cererea credincioșilor o dată pe an, toamna. Foarte folosite sunt în schimb ierurgiile de sfințire a apei și a caselor și cele legate de aducerile aminte ale repausaților (pomenile și parastasele) .
2 Învățătorească
Potrivit misiunii sale, Biserica are și o activitate învățătorească sau didactică în principal axată pe serviciul slujbelor. Astfel că enoriașii sunt inițiați în învățătura de credință ortodoxă prin catehezele săptămânale axate pe diferite teme: doctrină, morală, cult, istoria Bisericii. Dar și cateheze tematice la deniile Postului Mare, atât biblice, (, , Comentariu la Rugăciunea Tatăl nostru") , dar și patristice (, , Cele opt gânduri ale răutății", , , Sfintele Taine ale inițierii în literatura filocalică") . Duminecal, și cu prilejul sărbătorilor se țin omilii biblice cu îndemnuri practice. Nu sunt uitate nici celelalte prilejuri, oficierea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, în cadrul cărora se țin predici ocazionale (parenetice, panegirice) .
3 Culturală
Parohia Ortodoxă Colonia Gătaia editează trimestrial un buletin parohial care are ca scop principal: informarea și formarea cititorilor lui. Un buletin parohial cu minime informații religioase reprezintă pentru fiecare comunitate religioasă o necesitate în zilele noastre când comunitățile parohiale sunt atât de dispersate nu atât sub raport geografic, cât mai ales fizic .
Publicația are o apariție trimestrială, redactor-coordonator fiind Pr. Dr. Valentin Bugariu, parohul locului. Buletinul parohial are câteva rubrici permanente: editorial, cateheza, urme din trecutul localității, Banatului, istoriei bisericești universale, indice onomastic, prezentare de carte, cronica parohiei. Ca primi colaboratori sunt profesorul universitar doctor G. I. Tohăneanu cu mai multe medalioane lingvistice, profesorul Ion Murariu de la Școala cu clasele I-VIII Giroc cu incursiuni în viața culturală a localității sale (preotul cărturar David Voniga) , preotul iconom Ilia Pavlovici-Pătruț de la Parohia Ortodoxă Mașloc, protopopiatul Timișoara, cu note de istoria bisericii ortodoxe din Serbia și profesorul Călin Frăsie de la Liceul Pedagogic , , Carmen Sylva" din Timișoara, cu contribuții istorice cu privire la contribuția Banatului în primul război mondial și dezvoltarea învățământului românesc, precum și elevii de la Liceul Teoretic Gătaia. Părintele Valentin Bugariu este autorul a câtorva cateheze ce au vizat: Persoana Duhului Sfânt, Botezul creștin, Mielul pascal, a unor restituiri locale: Mănăstirea Săraca, Protopopul Mihail Gașpar, Preotul dr. Nicolae Popovici, protopopul Melentie Șora. A unor materiale morale și disciplinare: patima beției și comportarea în biserică a creștinului.
Într-un tiraj de 50 de exemplare, lucrate pe un format A4, prin fotocopiere, în 12 pagini pe două coloane, unele cu portrete de sfinți și biserici. Rețeaua de distribuție este una închisă, primii cititori fiind enoriașii bisericii. Buletinul s-a bucurat de aprecierea publicației eparhiale , , Învierea", care odată cu apariția unui număr a menționat știrea în foaia eparhială: , , Am primit la redacție buletinul parohial Lumină Lină (an. I, nr. 1-3 / 2005) editat de parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta, prin grija C. Părinte Valentin Bugariu. Din cuprins spicuim: editorialul intitulat La început de drum, tâlcuirea unor slujbe, articole de rememorare a unor vrednici înaintași, dicționar religios și rubrica Din viața parohiei. Dorim publicației ani mulți de apariție, iar ostenitorilor putere de muncă neîmpuținată" .
O altă coordonată a vieții culturale parohiale, o reprezintă cultura muzicală, atât cea internă prin încurajarea credincioșilor la cântarea în comun cu prilejul colindelor Crăciunului și a duioaselor stări ale Prohodului Domnului. Dar și a copiiilor de la Liceul Teoretic Gătaia cu prilejul parastasului în memoria eroilor parohiei cu ocazia sărbătorii Înălțării Domnului. Biserica noastră a fost vizitată de prestigioase coruri bisericești și laice: Corul , , Doina" al Parohiei Ortodoxe Gătaia (2003) , Corul , , Filocalia" al Ligii Tineretului Ortodox, filiala Timișoara, (2004) , Corul Școlii cu clasele I-VIII , , Ioan Ciucurel", Șoșdea, jud. Caraș-Severin (2006) .
4 Asistența socială
Parohia Ortodoxă Colonia Gătaia a îndeplinit un program social în special cu bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie din parohie, concretizat în special prin programul religios săptămânal săvârșit până în toamna anului 2007 când a fost numit preot cu atribuții socilale la spital. Pentru nevoile bolnavilor există o capelă cu hramul Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan (27 decembrie) . Capela a fost sfințită de Prea Sfințitul Lucian Lugojanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei (2000) . Din partea Arhiepiscopiei s-a primit Sfântul Antimis, iar parohia Colonia Gătaia a înzestrat capela cu cele necesare cultului divin public: cărți de cult, veșminte liturgice, obiecte sfinte, materii necesare sfintelor slujbe. Pentru bolnavii Spitalului, se săvârșește Sfânta Liturghie, Vecernia, Sfântul Maslu, Taina Împărtășaniei, boteze și înmormântări.
O dimensiune pur socială este cea a transportării alimentelor pentru nevoile bolnavilor, prin sistemul social al Mitropoliei Banatului (2004) , dar și particular, existând în acest sens dania credincioșilor din parohie cu prilejul Paștilor și Crăciunului, dar și organizate: cartofi de la schitul Piatra Scrisă (jud. Caraș-Severin) . În decursul primului trimestru al anului 2008 s-au împărțit bolnavilor mai multe pachete constând în articole de îmbrăcăminte.
Biblioteca
În ceea ce privește fondul de carte al Parohiei Colonia Gătaia putem spune că acesta este nesatisfăcător. Parohia fiind relativ nouă (1996) , fondul aferent al filiei Colonia a rămas la biblioteca Parohiei Sculea. La acest fapt se adaugă lipsa unor posibilități financiare mai evidente.
Biblioteca fiind una de specialitate, cărțile sunt în primul rând de cult, pentru răspunsul necesar slujbelor ortodoxe. Dintre acestea amintim doar trei, cele mai valoroase sub aspectul vechimii:
a) . Cantorul bisericesc, aranjat de învățătorul George Bujigan, Tipografia George Nichim, Arad, 1906.
b) . Apostol care cuprinde Faptele și epistolele sfinților, Tipărit în zilele Preaînălțatului Împărat și Rege Carol al IV-lea, Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Domn Vasilie, Arhiepiscop al bisericei ortodoxe române din Transilvania și Mitropolit al Românilor de religiunea gr. ort- din Ungaria și Transilvania, Sibiu, 1917.
c) . Aghiazmatar cuprinzător de rugăciunile cele mai de trebuință lucrării preoțești, Tipografia Bisericească din Sf-Ta Mânăstire Cernica, 1923.
Biblioteca dispune de cărți teologice și religioase din cele patru secții ale Teologiei ortodoxe: biblică, sistematică, istorică și practică, amintim între altele manuale pentru învățământul superior, ediții ale Sfintei Scripturi, elaborate de patrologie și literatură postpatristică, istorie bisericească bănățeană, lingvistică religioasă.
La acestea se adaugă colecția revistelor bisericești 1996-2007: centrale: , , Biserica Ortodoxă Română", organul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, , , Ortodoxia", revista Patriarhiei Române, , , Studii Teologice", revista Facultăților de Teologie din Patriarhia Română și al publicațiilor: , , Chemarea credinței", revista pentru copii și parinți a Patriarhiei Române și , , Vestitorul Ortodoxiei", publicația Patriarhiei Române. Acestora li se adaugă și colecția revistei eparhiale , , Altarul Banatului".
Nr. vizualizări:7823
Data ultimei vizualizări:2022-01-19 08:40:43
Data ultimei actualizări:2019-02-13 10:47:40
Data încărcării pe sit:2008-01-31 05:38:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-13
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 168

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru