Bucuresti :: Biserica Cuibu' cu Barza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuibu' cu Barză
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Știrbei Vodă nr. 95-99
Cod poștal:010000
Telefon :0721... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Benga Daniel
Hram:Sf. Ștefan
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Construită în jur de 1760.
Pe strada Stirbei Voda, Nr. 99 bis, modernizata in anii 80 ai veacului trecut, se afla Biserica cunoscuta sub numele de Sfantul Stefan "Cuibu' cu Barza". Translata de la locul ei, biserica nu mai poate fi abservata astazi nici de pe bulevardul Stirbai Voda, nici de pe starda Berzei, blocurile din jurul ei reusind sa o ascunda in totalitate.
Textul Pisaniei aflat deasupra usii de la intrare in pronaos din anul 1898 ne dezleaga misterul numelui acestui sfant lacas: in vechime berzele si-au facut cuibul pe acoperisul de sindrila al acestei biserici, de aceea localnicii au numit-o "Cuibul cu Barza".
Inceputurile acestui sfant lacas se pierd in istorie si sunt marcate de unele date greu de armonizat. Primele stiri cu privire la existenta unei biserici pe locul celei actuale le avem abia in secolui al XVIII-lea, cand aflam ca pe latura de sud a Podului de Pamant (ulterior strada Stirbei Voda) , aproape de intersectia cu strada Berzei, exista o mica biserica, care se ruinase inainte de anul 1760.
Un document inedit din anul 1766 vorbeste despre purtarea de grija a jupanesei Anastasia Cantacuzino, sotia lui Serban Cantacuzino (nu domnitorul din anii 1678-1788) fata de Biserica ce o avea in mahalaua
"Podul de Pamant".
In locul acestei biserici a fost construita o noua biserica mai mare de catre "piosul crestin Clucerul Dona si sotia sa Zamfira, cam pe la anul 1760", avand hramul Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan. Despre acestia nu se cunosc amanunte pana in ziua de azi si este posibil ca Biserica sa fi fost construita mai tarziu de anul 1760. Dupa moartea ctitorilor s-a asezat in anul 1830 o lespede deasupra mormantului lor, aflat in naosul sfintei biserici, pe care este consemnat acest lucru.
"Sub aceasta piatra odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Dona Clucerul si ale sotiei sale Zafira, ctitorii bisericii, 1830"
Biserica a fost reparata succesiv in anii 1853, 1877
(s-a reparat si construit din nou turla cea mare) si 1898, cand biserica s-a reparat in mod radical cu concursul arhitectului T. Dobrescu. Acum a fost pictata de catre preotul-zugrav Vasile Damian in stil neobizantin, s-au desfintat stalpii care desparteau naosul de pronaos, pridvorul a fost inchis si s-a adaugat un alt pridvor cu trei arcade acolada. Datorita
acestei rasturnari substantiale Biserica Cuibul cu Barza a capatat un nou renune, iar imediat cu cinci ani inaintea jubileului de 200 de ani, adica in 1955, cladirea bisericii a fost declarata "monument de cultura in categotia minumentelor de arhitectura", fiind mai apoi cuprinca in lista monumentelor istorice.
Pisania actualului lacas da mai multe informatii cu privire la istoria bisericii:
"CU VOINTA TATALUI, CU AJUTORUL FIULUI, SI CU PUTEREA DUHULUI SFANT, REPARAT-U S'A ACESATA BISERICA IN MOD RADICAL PRENOINDU-I-SE TENCUELELE SI PICTURA PE DINAUNTRU SI PE DINAFARA, IN ANUL MANTUIRII 1898, FIIND REGE AL RAMANIEI M. S. CAROL I SI SOTIA SA ELISABETA SI MITROPOLIT PRIMAT I. P. S. S. IOSIF GHIORGHIAN. ACEASTA BISERICA CU HRAMUL SFANTULUI ARHIDIACON STEFAN, NUMITA SI ''CUIBUL CU BARZA''
A FOST CONSTRUITA DIN TEMELIE IN LOCUL ALTEI MICI BISERICI CARE CAZUSE IN RUINA DE CATRE PIOSUL CRESTIN CLUCERUL DONA SI SOTIA SA ZAMFIRA, CAM PE LA ANUL 1760 APOI, LA 1853 A FOST REPARATA SI INVELITA CU AJUTORUL SI PURTAREA DE GRIJA A D-LUI ALEXANDRU STANCU EPITROPUL BISERICII. LA 1877 S'A REPARAT, ZUGRAVIT SI CONSTRUIT DIN NOU TURLA CEA MARE DE EPITROPII D-NII DOBRE NICOLAU, PREOTUL VASILE STOENESCU SI CAPITAN N. CELAREANU, IAR ACUM S'A REPARAT, MODIFICAT SI INFRUMUSETAT DUPA CUM SE VEDE PRIN INITIATIVA SI OSTENELELE, PAROHULUI ACESTEI BISERICI PREOTUL C. IONESCU ICONOMU FIIND EPITROPI D-NII SENAT RADULESCU SI TEODOR MOSCU, CU TOT CONCURSUL D-LUI ARHITECT T. DOBRESCU, CTITORUL BISERICI. ACEASTA REPARATIE S'A FACUT CU AJUTORUL ONOR
PRIMARII A CAPITALEI, PRECUM SI A TUTUROR ENORIASILOR BISERICEI SI A ALTOR PIOSI CRESTINI. LUCRARILE AU FOST ECSECUTATE DE D-L DAVID PIETRO DIN ITALIA, IAR PICTURA DE PREOTUL VASILE DAMIAN, IN ANUL 1898".
Dupa stricaciunile produse de cutremurul din anul 1977 locasul bisericii a fost consolidat incepand din anul 1984 prin grija preotului paroh Vasile Axinia si cu concursul arhitectului Gheorghe Naumescu, facandu-se trei centuri de beton armat legate intre ele cu stalpisori, consolidandu-se si turla de pe pronaos. Pe fatade de apus s-a aplicat un medolion de mozaic executat de fratii Profeta. Pictura a fost curatata si improspatata de catre d-na Virginia Vidia.
Dupa terminarea lucrarilor dse restaurare in anul 1987 biserica a fost trecuta in randul bisericilor ce trebuiau demolate, prin noua amenajare urbanistica a zonei Stirbei Voda. In cele din urma s-a gasit o cale de salvare a monumentului, executandu-se translarea ei cu 16 metri spre sud, la data de 22 februarie 1988. Biserica Sfantul Stefan - "Cuibul cu Barza" incheie astfel seria de monumente translate in
Bucuresti de catre echipa de specialisti condusa de domnul ing. Eugen Iordachescu. Biserica a fost repusa in functiune si resfintita la data de 22 noiembrie 1990.
Biserica a fost imprejmuita cu gard de metal in anii
'90, prin grija preotului paroh Nicolae Stoleru, fiind inconjurata de o frumoasa gradina, o oaza de verdeata in mijlocul orasului. In anul 2006 a fost restaurata integral in exterior prin grija preotului paroh Daniel Benga si a Consiliului Parohial, cu ajutorul domnului arhitect Bujor Barbu si cu sprijinul financiar al Primariei Sectorului I. In prezent se desfasoara lucrarile de restaurare a picturii murale si
a icinostasului.
Asa cu se prezinta astazi, biserica are un plan treflat, cu o turla mai mare peste naos si un turn-clopotnita zvelt peste pronaos, ambele pe plan si cu baza octogonala. Pridvorul este mic, cu trei arcade inegale, in acolada, inchis cu ferestre matalice. Pentru largirea spatiului interior, la sfarsitul veacului al XIX-lea a fost desfintat peretele cu arcade care despartea naosul de pronaos.
Alte informații:Donații către Biserica Sf. Ștefan se pot realiza prin intermediul contului bancar RO52RNCB0071011437180001, BCR Filiala Plevnei.
Cod Monument:B-II-m-B-19764
Nr. vizualizări:21557
Data ultimei vizualizări:2021-09-27 21:48:47
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:12:16
Data încărcării pe sit:2005-04-23 21:28:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-10-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 180

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu