Bucuresti :: Biserica Sf. Vasile Victoria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vasile Victoria
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Victoriei nr. 198
Cod poștal:010098
Persoană de contact :Paroh Preot drd. Trandafir Cristinel
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.biserica-sfantulvasile.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Trandafir Cristinel
Hram:Sf. Ier. Vasile cel Mare
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Nu se știe când a fost întemeiată, inscripția existentă arată doar că a fost rezidită în 1847 pe cheltuiala căminarului Toma, având praznicul Sf. Ierarh Vasile cel Mare, Episcopul Capadochiei.
Deține moaște sfinte.
Alte informații:Biserica Sfantul Vasile cel Mare se afla pe Calea Victoriei, in apropierea intersectiei cu strada Gheorghe Manu, fosta strada D. Lemnea, alaturi de Institutul de Istoria Artei si peste drum de Palatul Cantacuzino - Muzeul Muzicii.
Prima biserica de aici a fost construita, probabil din lemn, la sfarsitul secolului al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea, intr-o zona de poduri si balti, in mahalaua care va purta si ea numele de Sfantul Vasile, din Podul Mogosoaiei.
Se cunoaste faptul ca biserica exista in anul 1804 ianuarie 9, figurand in cartografia intocmita in acest an. La anul 1815 noiembrie 7, Biserica Sfanrul Vasile a fost inchinata Manastirii Marcuta. Biserica a fost distrusa de cutremurul din 1838 si ulterior refacuta.
Dupa data pisaniei - septembrie 1847 - scrisa cu litere chirilice, aflata pe peretele din dreapta al pronaosului, se presupune ca aceasta a fost construita la o data anterioara. Inaltarea ei s-a facut in timpul domniei lui George Dimitrie Bibescu (1842-1848) , caminarul Toma Balta suportand aproape in totalitate cheltuielile necesare. Biserica a mai fost reparata in anul 1889 si mai recent, in anul 2000, in timpul preotului paroh Petrisor Andriescu.
Interiorul bisericii este pictat in anul 1882 de catre pictorul Anton Serafim (1838-1911) . Pictura a fost spalata si repusa in valoare in anul 1981 si a moi fost refacuta in 2001 de Roxana Iordache.
Din punct de vedere al aspectului arhitectural, lacasul apartine stilului muntenesc, cu plan triconic (29, 4 x 12, 2 metri) , cu trei abside. Absida altarului este poligonala, iar absidele laterale sunt dreptunghiulare la exterior si ovale, putin adanci, la interior.
Biserica are un mic pridvor. Aceasta, avand un fronton si o arcada sprijinita pe coloane geminate, este inchis cu zidarie, numai lateral. Biserica are numai un singur turn-clopotnita, octogonal, inbracat cu tabla si asezat pe pronaos.
Naosul bisericii este acoperit cu o calota sferica, iar pronaosul cu o bolta semicilindrica. Doua coloane sprijina cafasul, la care se ajunge printr-o scara asezata pe latura de nord a pronaosului.
Un mic amvon este asezat pe peretele nordic al naosului. Pictura interioara este de factura neoclasica, cu influente occidentale, inlocuind fresca traditionala de stil bizantin, conform orientarii epocii, amintind de stilul in care lucra Gheorghe Tattarescu.
Fatadele sunt tratate neoclasic, cu pilastri si friza triglife. Trei ferestre, sub forma de mici rozase sunt dispuse deasupra pridvorului. Pe frontonul zonei centrale, decrosate, a fatadei de vest este pictata icoana hramului bisericii - Sfantul Vasile cel Mare.
Cont IBAN: RO74RNCB0072049696610001
Banca: BCR – Calea Victoriei Sector 1
Nr. vizualizări:62888
Data ultimei vizualizări:2024-02-23 08:51:06
Data ultimei actualizări:2018-09-21 14:31:32
Data încărcării pe sit:2005-04-30 09:16:57
Nr. Mesaje:2
Urare:
(2010-01-01)
Va felicitam pentru "frica" pe care o aveti de Dumnezeu si graba cu care ati facut clopotnita!
Speram ca rasplata sa fie pe masura eforturilor depuse la ridicarea acestui edificiu. Speram ca aceasta fericire sa va insoteasca pe tot parcursul vietii dumneavoastra si sa primiti tot ceea ce ati oferit cu atata generozitate altora.
ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU !
Cu aleasa pretuire si fiiasca supunere,
Un grup smerit !
Apreciere:
(2009-10-05)
Foarte frumos site! Felicitari preotului Trandafir pentru ideea site-ului si Domnului Ionita pentru realizare!
Mult Succes!
@clicknet.ro
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-02-21
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 321

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy