Manastirea Rasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Râșca
Râșca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Râșca
Comună:Râșca
Județ:Suceava
Cod poștal:727465
Persoană de contact :staret arhimandrit Mihail Balan
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae, Înalțarea Sf. Cruci, Sf. Gheorghe (la paraclis)
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Manastirea a luat fiinta datorita stramutarii obstii Schitului Sf. Ioan Bogoslovul de la Bogdanesti, in anul 1512, de catre voievodul Bogdan al III-lea (cel Chior) .
Pe valea râului cu același nume, Petru Rareș înălța la 1542 o biserică de mici dimensiuni ale cărei fresce erau însă bogat aurite; între anii 1611-1617, marele vornic Costea Bacioc adaugă zidirii un impunător exonarthex mărind considerabil capacitatea edificiului.
Pictura interioară și exterioară a fost însă realizată după moartea ctitorului, păstrandu-se în forma originală pe peretele sudic exterior și parțial în interior. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin multe momente de cumpănă (jafuri nenumărate, incendiu) fiind în prag de desființare de mai multe ori. Credința și puterea călugarilor însă a dus viața monahală mai departe, mănăstirea fiind refăcuta și extinsă în mai multe rânduri. Mănăstirea este înconjurată de un zid de incintă pătrat, fortificat cu turnuri la colțuri și prevăzut cu un turn-clopotniță deasupra porții de la intrare. Mica biserică inițiala a fost completata cu un imens pridvor care aproape i-a dublat mărimea. Chiliile au fost construite în doup etape. Mpnpstirea Rașca a funcționat și ca loc de detenție pentru ”cplugprii vagabonzi” și oamenii politici incomozi, în chilia din turn fiind inchis șase luni, in 1844, marele istoric și om politic Mihail Kogalniceanu. De-a lungul vremurilor, la Mănăstirea Râșca au sihastrit o seama de mari părinți ai ortodoxiei românești: schimonahii Iov Sihastrul (sec. XV) , Iov Sihastrul (sec. XVI) , Ioan Sihastrul (sec. XVI-XVII, iar în secolul al XVII-lea aici a viețuit 18 ani și Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, canonizat de Biserica Ortodoxa Română în anul 2008. Mănăstirea Râșca deține odoare de preț dintre care se remarcă o părticică din moaștele Sfantului Nicolae (hramul bisericii) , o părticică din moaștele Sfantului Serafim de Sarov și o părticică din lemnul Sfintei Cruci, donată de Biserica Ortodoxa Greacă.
Alte informații:Inițial construcție de plan triconc având turla originală pe naos; în prezent, cea de-a doua turlă se află pe pridvorul închis. Incinta cu ziduri și turnuri de apărare (sec. XVII-XVIII) .
Planul iconografic și compozițional păstrează datele inițiale mai cu seamă în altar (Sf. Nicolae) și naos (Înmulțirea pâinilor) . Este remarcabil Tabloul votiv (familia domnitorului) .
Pictura exterioară datorată lui Stamatello Cotronas (1552) se menține relativ bine pe fațada sudică (Scara lui Ioan Climax, Judecata de Apoi, Viața Sf. Antonie) .
În biserică sunt icoane vechi și lespezi funerare (sec. XV-XVI) .
Aici se gasesc mormintele: D-nei Anastasia Lapusneanu (mama lui Alexandru Lapusneanu) , episcopul Ghedeon al Radautilor, staretilor Siluan (Sinodie) si Isaia.
Cod Monument:SV-II-a-A-05630
Nr. vizualizări:138912
Data ultimei vizualizări:2025-01-17 03:53:56
Data ultimei actualizări:2018-01-12 11:32:06
Data încărcării pe sit:2006-03-19 04:03:51
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-06-01)
BUNA ZIUA!
Sunt ROXANA BALAN si sunt verisoara staretului MIHAIL (fiica lui VASILE BALAN) si as dori din tot sufletul sa aflu un numar de telefon sau o adresa de contact a staretului pentru a comunica cu el!
Multumesc!
DOAMNE AJUTA!
ASTEPT RASPUNS URGENT!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-16
Contor: 146

Vedere din lateral
Foto: Constantin Florea