Manastirea Balinesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Bălinești
Bălinești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bălinești
Comună:Grămești
Județ:Suceava
Cod poștal:727286
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.comunaGramesti.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Logofătul Tautu a construit în 1493 la Curtea sa de pe malul Siretului o biserică impozantă, astăzi “…unul dintre cele mai reprezentative monumente din epoca lui Ștefan cel Mare” (V. Drăguț) .
În pisanie scrie:
"Cu vointa Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant, pan Tautu logofat a inceput a zidi aceasta biserica in numele celui intre sfinti parintele nostru Ierarh si facator de minuni Nicolae in zilele blogoslavitului si de Hristos iubitor domn io Stefan voievod fiul lui Bogdan voievod si s-au savarsit in an 7007 luna 6".
Alte informații:Edificiu de plan dreptunghiular, boltit în semicilindru, fără abside, cu pronaos poligonal și turn-clopotniță adosat la sud, în dreptul intrării; pridvorul este împodobit cu sculpturi în stil flamboyant, fațadele cu discuri de ceramică smălțuită sub cornișă, soclul, ancadramentele, nervurile bolții pridvorului au numeroase elemente de stil gotic.
Pictura interioară, de ridicată valoare artistică, este opera din 1493 a unei echipe conduse de zugravul Gavriil Ieromonahul. Portretul ctitorului din tabloul votiv reprezintă una din cele mai reușite picturi de acest gen din Moldova epocii; rețin atenția în mod anume Ducerea la judecată a lui Iisus, Drumul Crucii, Așezarea în mormânt (naos) , Sfânta Varvara (pronaos) cu evidente influențe renascentiste.
Pictura exterioară, realizată probabil în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, se păstrează fragmentar (Judecata de Apoi) .
În biserică se află pietrele funerare ale ctitorilor.
Pe 6 decembrie 1499 Potrivit pisaniei, se termină zidirea bisericii Sfântul Nicolae din Bălinești, județul Suceava, ctitorie a logofătului Ioan Tăutu, de o excepțională valoare artistică și documentară, deoarece atât arhitectura sa, în ansamblu, cât și picturile sale interioare s-au păstrat aproape intacte până în vremea noastră, constituind una dintre cele mai autentice mărturii ale culmilor pe care le-au atins aceste arte în epoca lui Ștefan cel Mare.
Cod Monument:SV-II-m-A-05493
Nr. vizualizări:8256
Data ultimei vizualizări:2021-07-31 18:38:02
Data ultimei actualizări:2018-10-05 10:44:12
Data încărcării pe sit:2006-03-19 09:03:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-14
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 137

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu