Gabud :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Găbud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Găbud
Comună:Noșlac
Județ:Alba
Cod poștal:517518
Persoană de contact :Ioan Gheorghe Ratiu
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com @yahoo.com
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaNoslac.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ionel Neculai Darjan
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Găbud a fost inițial ridicată în satul Gheja, înglobat astăzi în orașul Luduș. Momentul ridicării bisericii este dat de o inscripție pe peretele altarului de la 1776 care reține numele ctitorilor „[Să se] știe că aciastă sfân[tă] bise[ri]că sau făc[u]t cu to[ată cheltui]ala d[. . . ]lui Crăciun Gheorghe și fămia sa Simina d[in Gh]eja. 1776”. Pe scena punerii în mormânt ce poartă inscripția ctitorilor la proscomidier, mai apar nume de preoți care au slujit altarul în decursul timpului, precum Popa Lup, Nicolae, Vasile și alții, ale căror nume sunt șterse. Biserica de lemn a fost înlocuită de o biserică de zid în anii 1874-1875. A fost vândută apoi credincioșilor din Găbud care au desfăcut-o și transportat-o pe locul actual. Biserica necesită reparații.
Alte informații:Biserica de lemn cu hramul “Sfintii Arhangheli” impresioneaza prin pictura murala realizata de zugravii de la Feisa.
"In viata, cunoastem doar sentimentul de truda, de munca si de castig, iar sufletul il pastram impovarat. La un moment dat simtim nevoia de a ne linisti sufletul. Iar linistea sufleteasca o gasim in casa Domnului, biserica.
Locuitorii din Gheja, localitate aflata aproape de satul Gabud, isi aflau linistea mergand la o bisericuta de lemn. Acest lucru se intampla acum multi ani. Biserica de lemn a fost ridicata in anul 1776. Ctitorii bisericii s-au numit Craciun Gheorghe si Simina, care erau din Gheja. In bisericuta au slujit de-a lungul anilor mai multi preoti, printre care se numara Popa Lup, Nicolae si Vasile.
In anul 1874, bisericuta din lemn, a fost inlocuita de o biserica de zid si a fost vanduta credinciosilor din Gabud, unde se afla acum, in zilele noastre.
In noua asezare, bisericii i s-au facut mai multe modificari. Langa constructia bisericii, se afla clopotnita, care chema odata credinciosii la slujba, sa se intalneasca cu Dumnezeu, cu Iisus Hristos, cu Maica Sfanta si cu Sfintii Parinti. Glasul clopotului rasuna strasnic si mangaietor. El te indemna sa vii la biserica. Si la Gabud, bisericuta de lemn a fost un loc paciuitor pentru sufletul credinciosilor. In biserica s-au savarsit slujbe pana in anul 1974, cand biserica de lemn a fost transformata in monument istoric si in locul ei s-a construit o biserica de zid. La exterior lemnul este batut de ploi si vant, dar si de trecerea anilor. Insa acest lucru o face mai speciala si mai frumoasa.
In interiorul lacasului de cult, inscriptiile si picturile nu se mai pot vedea clar, dar inca mai exista. Pe pereti sunt sculpturi care reprezinta arta populara si arta culta. Elementele artei populare sunt franghia, dintele de lup, rombul, rozeta, iar sculpturile artei culte sunt un vrej floral pe care poposeste o pasare si un vas din care izvoraste delfinul cu cap de paunita. Delfinul cu cap de paunita se intalnea des in decorul catapetesmelor medievale. Asadar, aceste elemente sculptate pe peretii interiori fac parte din decorul bisericutei, desi astazi unele nu se mai observa foarte bine. Bisericuta isi are locul pe un deal, la marginea de nord a satului Gabud, unde este si cimitirul. Lacasul sfant a fost dat uitarii si necesita reparatii. Nepretuitele icoane care o impodobesc si pictura, stralucitoare inca in ciuda veacurilor scurse, au nevoie de un acoperis nou pentru a fi protejate, si mai mult decat orice, au nevoie de a fi cunoscute. Chiar daca in biserica se savarsesc rar slujbe, credinciosii isi pot linisti sufletul si mintea doar privind-o si gandindu-se la Dumnezeu, deoarece bisericuta este plina de sfintenie, de pace, iar singurul zgomot care tulbura linistea, este glasul clopotului care la Pasti indeamna credinciosii sa mearga la biserica de zid, unde se face slujba Invierii Domnului. Biserica de lemn din Gabud datorita frumusetii si unicitatii sale, atrage pasii pelerinilor, facandu-i sa revina ori de cate ori simt nevoia de mangaiere si liniste sufleteasca.
Aceasta este bisericuta din lemn de la Gabud, cu istoria, cu frumusetea, cu farmecul sau si cu sfintenia sa veche, pastrata pana acum si care nu va atinge niciodata uitarea! " (prof. Luminița Darjan)
Cod Monument:AB-II-m-A-00221
Nr. vizualizări:8255
Data ultimei vizualizări:2023-12-02 17:35:58
Data ultimei actualizări:2014-10-02 08:01:22
Data încărcării pe sit:2006-05-31 14:17:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-17
Aparat: SONY DSC-H7 SONY DSC-H7
Contor: 163

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș