Gabud :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Găbud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Găbud
Comună:Noșlac
Județ:Alba
Cod poștal:517518
Persoană de contact :Ioan Gheorghe Ratiu
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com @yahoo.com
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaNoslac.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ionel Neculai Darjan
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica parohiala din Gabud, cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”, a fost construita intre anii 1974-1978 in timpul pastoririi parohiei de catre Pr. Ioan Campean. Initial a fost compusa dintr-o nava dreptunghiulara in stil bazilical, prevazuta pe latura de Vest cu un impunator turn clopotnita etajat, iar pe latura de Est cu o absida poligonala, care constituia altarul.
In perioada 2002-2014, biserica a trecut printr-un amplu proces de reconstructie, infrumusetare si dotare, devenind un edificiu bisericesc nou, monumental, de la fundatie la acoperis si pana la crucile celor doua turnuri de la fatada principala. Finalizarea frescii interioare, dotarea cu facilitati moderne si functionale, noul acoperis în forma de cruce, noul iconostas împodobit cu trei registre de icoane, icoanele împaratesti noi, icoana de hram de pe fatada principala precum si toate celelalte realizari a justificat pe deplin hotararea de sfintire a acesteia în data de 21 septembrie 2014.
Alte informații:In satul Gabud pana în anul 1948 au convietuit doua comunitati crestine romanesti, fiecare cu biserica proprie. Comunitatea ortodoxa, cea mai veche a aparut concomitent cu înfiintarea satului în sec. al XV-lea. Dupa anul 1700 din comunitatea ortodoxa s-a desprins comunitatea greco-catolica. Din anul 1948 si pana în prezent aici vietuieste doar comunitatea ortodoxa.
Dupa demolarea bisericii care a apartinut comunitatii unite, biserica ortodoxa de lemn, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, a devenit încapatoare.
In anul 1972 consiliul parohial a luat hotararea, aprobata de forurile superioare, sa zideasca o biserica noua. Preotul paroh de atunci, Ioan Campean a reusit cu sprijinul credinciosilor si forurilor ecleziastice ierarhic superioare sa edifice biserica în anul 1978. Intrucat la data construirii bisericii, fondurile la dispozitie nu au permis realizarea unei structuri de rezistenta corespunzatoare, în timp, calitatea constructiei s-a degradat, iar aparitia fisurilor mari au pus în pericol functionarea acesteia în conditii de siguranta.
In anul 2001, în timpul pastoririi Pr. Ienei Adrian s-a întocmit proiectul de reabilitare tehnica a constructiei, iar în anul 2002 s-a trecut la refacerea structurii de rezistenta prin ranforsarea fundatiei si prin construirea în interiorul bisericii a patru stalpi de beton armat semiîncastrati în zidarie.
In anul 2003 s-au refacut sarpanta, bolta navei si s-au zidit fatadele noi pe laturile de Vest, Nord si Sud.
In anul 2004 s-a realizat învelitoarea cu tabla zincata si a început tencuirea interiorului bisericii în vederea pictarii frescei. Pana la sfarsitul anului au fost construite doua etaje ale celor doua turnuri, au fost montate geamurile termopan si usa laterala.
In anul 2005 s-au finalizat turnurile fatadei principale (de Vest) , care dau bisericii un aspect monumental impunator, s-a finisat exteriorul bisericii, s-a montat usa principala din lemn sculptat si s-a dat în functiune instalatia de încalzire centrala.
In luna martie a anului 2007 a fost montat iconostasul realizat de catre o echipa de sculptori specializati din Maramures. Din acest an pana în prezent biserica este pastorita de catre Pr. Darjan Ionel Neculai.
Prima icoana a fost donata bisericii de catre familia unei fiice a satului Gabud. Aceasta a fost pictata pe foita de aur, la Schitul romanesc Prodomu de pe Muntele Athos, de catre parintele Modest si el un fiu al satului Gabud.
In anul 2008 s-a montat primul registru de icoane al iconostasului si s-a construit copertina intrarii principale in biserica de catre o echipa de mesteri din Bistrita.
In anul 2009 a început pictarea frescei interioare de catre echipa condusa de catre maestrul Ionescu Mihail. A fost pictat Sfantul Altar si s-a montat al doilea registru de icoane al iconstasului.
In anul 2010 a continuat pictarea frescei si s-a montat si cel de al treilea registru de icoane al iconostasului.
In anul 2012 prin efortul credinciosilor parohiei, biserica a fost impodobita cu doua candelabre minunate din cupru si alama, realizate la Cluj Napoca.
In anul 2013 au fost montate pe iconostas icoanele imparatesti, s-a finalizat pictarea frescei interioare si biserica a fost dotata cu instalatie de sonorizare, prin contributia familiei Nechita.
In anul 2014 prin contributia familiei Miron s-a realizat icoana de hram bisericii, „Sfantul Ierarh Nicolae” pe fatada de deasupra usilor principale de intrare în biserica, iar prin contributia enoriasilor s-a construit clopotnita noua.
La edificarea bisericii în stadiul final, dinainte de sfintire, au contribuit în principal credinciosii parohiei, fiii satului si numerosi agenti economici care au sprijinit mult finantarea lucrarilor. Un ajutor consistent l-a primit parohia din partea Manastirii Oasa, pastorita de catre parintele staret, Protosinghelul Iustin Miron, fiu al satului Gabud.
De-a lungul unei perioade de aproape 90 de ani în Parohia Ortodoxa Romana din Gabud au slujit o serie de preoti devotati cauzei crestine si comunitatii locale.
Acestia au fost preotii: Teodor Onitiu, 1923; Nicolae Gherman, 1924; Laurentiu Ardeleanu, 1924-1935; Atanasie Serban (Botez) , 1935; Cucerzan Grigore, 1936-1967; Mititeanu Trifon, 1967-1972; Campean Ioan, 1972-1997; Ienei Adrian, 1997-2007, iar din anul 2007 pana în prezent, Pr. Darjan Ionel Neculai.
Slujba sfintirii bisericii din ziua de 21 septembrie 2014 condusa de catre Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, este o mare împlinire crestineasca pentru locuitorii satului Gabud si pentru toti cei care au participat cu gandul, cu sufletul sau cu fapta la acest minunat eveniment ecleziastic.
Nr. vizualizări:7913
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 04:38:27
Data ultimei actualizări:2014-10-02 11:01:49
Data încărcării pe sit:2006-05-31 17:18:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-04-04
Aparat: Canon Canon PowerShot A470
Info: Fotografie facuta de pe dealul opus, de langa cealalta biserica a satului ce dateaza din secolul XVIII si care acum este intr-o stare de degradare avansata.
Contor: 122

Vedere panoramică
Foto: Moldovan Sorin