Bodrogu Nou :: Manastirea Hodos-Bodrog - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Hodoș-Bodrog
Bodrogu Nou
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bodrogu Nou
Comună:Felnac
Județ:Arad
Cod poștal:317126
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @manastireabodrog.ro
Adresa web Biserica:www.manastireabodrog.ro
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.arhiepiscopiaaradului.ro, primaria-felnac.ro, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:Dupa o veche traditie, manastirea a luat fiinta în urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Traditia ne istoriseste cum un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamânt Icoana "facatoare de minuni" a Maicii Domnului, pe acel loc credinciosii construind o bisericuta unde s-a pastrat icoana, acesta fiind doar inceputul manastirii.
Prima atestare documentara cunoscuta, o avem din anul 1177, într-o diploma data de regele Bela al III-lea, în care Manastirea Hodos - Bodrog este mentionata ca având proprietate, fiind nominalizati si vecinii pe care-i avea atunci; dar vechimea ei este cu mult mai mare, dupa cum afirma si unii istorici locali, cum ar fi Ladislau Naghy de Peretsenyi, prietenul lui Gheorghe Sincai, care spune ca în Manastirea Hodosului au locuit, pe vremea ducelui Ahtum, la începutul sec. XI, calugari "greci" de rit rasaritean.
Intr-un alt document din 1216 Manastirea Hodos - Bodrog, sub numele de "Manastirea Ciala" este mentionata în rândul altor manastiri de rit rasaritean apartinând de sistemul monastic teodosian cu centrul la Ierusalim. Numele de "Ciala" i s-a dat ca sa poata fi identificata mai usor din punct de vedere teritorial, manastirea aflându-se la marginea padurii Ciala.
O precizare noua ne ofera un document provenit din anul 1233, prin care Manastirii Hodos i s-a repartizat o cantitate anuala de 1000 de bulgari de sare, care erau transportati din Transilvania pe râul Mures.
Invazia tatara de la 1241 a dat o lovitura puternica sistemului monastic din câmpia Aradului în urma careia multe manastiri existente înainte dispar din izvoarele istorice. Manastirea Hodos - Bodrog a trecut si peste aceasta situatie dificila.
Se pare ca a fost distrusa numai bisericuta manastirii, dar viata monahala a continuat, deoarece exista o mentiune în aceasta privinta într-un document din anul 1278.
Manastirea Hodos - Bodrog îsi va continua activitatea, dar fara a mai avea o biserica reprezentativa, deoarece sinodul latin din anul 1279 a interzis construirea de noi biserici ortodoxe în locul celor distruse de tatari, situatie ce s-a mentinut pâna în a doua jumatate a sec. XIV.
Tinând cont de cercetarile arheologice si de parerile unor istorici, actuala biserica a manastirii, construita în stilul triconc bizantin, dateaza din a doua jumatate a sec. XIV, fiind contemporana cu unele manastiri din Tara Româneasca - Vodita, Tismana, Cozia, precum si cu cea de la Prislopul de Hateg, cu care se aseamana din punct de vedere arhitectonic.
O influenta benefica asupra manastirii a avut-o episcopul Sava Brancovici de la Lipova, unchiul Sfântului Sava, Mitropolitul Ardealului, care, dupa anul 1607, devine al doilea ctitor al manastirii, având legaturi foarte strânse cu calugarii de aici.
In anul 1651 episcopul Sofronie de Lipova si Gyula, îsi muta temporar resedinta la Manastirea Hodos - Bodrog. In 26 decembrie acelasi an, se duce la Moscova, unde îl îndupleca pe marele cneaz sa-i acorde un modest ajutor de 35 ruble si 20 de carti pentru slujba.
Datorita privilegiilor ilirice, Manastirea Hodos - Bodrog a fost salvata de la distrugere, împarateasa Maria Tereza aprobându-i functionarea in 1777, dar limitând numarul de vietuitori la 12 persoane.
In anul 1790 s-a intentionat a se construi un pridvor cu turla la biserica, dar autoritatile de la Viena nu au dat aprobarea necesara, ramânând doar un pridvor neterminat.
In anul 1854, la 17 martie, autoritatile au dispus ca limba servicilor liturgice sa fie cea româna.
In perioada1925-1935, sub staretia lui Policarp Morusca, viitorul episcop al românilor din America, s-a intensificat lucrarea misionara initiata de episcopul Aradului, Dr. Grigore Comsa.
Dupa instaurarea regimului comunist, în viata si activitatea Manastirii Hodos - Bodrog au intervenit o serie de modificari.
Dupa inundatiile din anul 1970, episopul Teoctist Arapasu a reusit sa sensibilizeze autoritatile comuniste, care au permis ca manastirea sa reprimeasca 5 hectare de pamânt ca zona de protectie, astel încât zona de protectie compusa din teren cladit, curti si gradini sa fie de 10 hectare.
Cod Monument:AR-II-a-A-00590
Nr. vizualizări:9236
Data ultimei vizualizări:2024-07-12 11:37:55
Data ultimei actualizări:2016-10-05 09:43:51
Data încărcării pe sit:2005-09-07 17:05:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-25
Aparat: canon A420
Contor: 228

Vedere de ansamblu
Foto: Nicolae Ene