Gheraseni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Gherăseni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gherăseni
Comună:Gherăseni
Județ:Buzău
Cod poștal:127245
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaGheraseni.ro, www.cjBuzau.ro, bz.prefectura.mai.gov.ro
Preot:George Stoica
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Localitatea Gheraseni – al carei centru geografic este situat la 1. 750 metri nord de paralela 45 – este asezata pe ruta Buzau – Urziceni, la o distanta de 17 km de municipiul Buzau, la marginea Campiei Baraganului, in bazinul hidrografic al Calmatuiului. De la nord la sud, teritoriul comunei se intinde pe o raza de 14 km, ocupand - ca suprafata – 5. 641 ha, iar cea mai mare latime, pe directia est-vest, masoara 6, 5 km. Localitatea este strabatuta de drumul national 2C, Costesti-Slobozia.
Toponimicul Gheraseni – unic in intreaga tara – este legat de numele lui Ioan GERASSY, grec de origine, fost demnitar detinatorul monopolului fabricarii bauturilor spirtoase in Bucuresti, in timpul domniei lui Alexandru D. Ghica (1834-1842) .
Acesta era proprietarul mosiilor “Campineanca”, “Siliste” si “Rotunda”, dupa cum erau denumite in vechime, pe care le cumparase, intre anii 1825-1830, de la familia Campinenilor. Ioan Gerassy stramuta clacasii de la Silistea la Gheraseni, deoarece locul era prea departe de statia de posta , iar noul proprietar locuia in Bucuresti.
Conform documentelor istorice, in anul 1840, nucleul asezarii Gheraseni era deja format. Credem ca motivatia stabilirii definitive in actualul amplasament al satului a fost aceea ca familia Gerassy s-a preocupat si de latura spirituala si educativa a noilor veniti, construind o biserica si o scoala. Astfel, lacasul de cult a fost cel care i-a legat pe oameni de locuri, si ei au devenit statornici.
In anul 1863, biserica construita de Ioan Gerassy este mistuita de un incendiu izbucnit in sat, fara a se putea salva ceva.
Biserica actuala este ctitoria lui Nicolae Gerassy, unicul mostenitor al familiei, care, la 19 august 1895, era deputat.
Conform pisaniei, sfintirea noii biserici a fost facuta in anul 1968. Dupa traditie, lacasul a fost sfintit la 15 august 1875. In sprijinul traditiei vine si data la care a fost tiparit pomelnicul familiei ctitorului, 31 iulie 1875. Se spune ca biserica era terminata la anul 1868, dar, in planul initial, nu erau prevazuti a fi executati cei doi stalpi cilindrici din pronaos si cei doi din Sfantul Altar. Venind ctitorul sa faca receptia lucrarii, in momentul intrarii in lacasul de cult s-a produs un cutremur, care a provocat unele crapaturi sub bolta turlei Pantocrator. Atunci, Nicolae Gerassy a adus un alt arhitect spre a coordona lucrarile de restaurare. Acesta a adaugat stalpii in cauza, intarind constructia cu o armatura de fier foarte puternica. Aceasta intamplare a produs decalajul de timp ce exista intre terminarea picturii si data sfintirii (1875) .
Biserica este unicat din punct de vedere arhitectonic, iar pentru a o construi, ctitorul a solicitat sfatul unor mesteri italieni.
Biserica are forma de cruce, cu o lungime de 32 metri, o suprafata cladita de 289 metri patrati, iar inaltimea de la sol la acoperis este de 9 metri.
Lungimea pridvorului este de 3 m, iar a pronaosului este de 15, 30 m; naosul masoara 6, 70 m, iar Sfantul Altar 7 m. Latimea pridvorului este de 3 m, a pronaosului si a Sfantului Altar este de 9 m, iar latimea naosului este de 13, 20 m. Zidurile au o grosime de 0, 80 m. Pe acoperis sunt doua turle: cea a Pantocratorului, inalta de 9 m, si alta deasupra intrarii, inalta de 11 m.
Stilul arhitectonic este cel bizantin. Catapeteasma este ornata in stil gotic, avand si influente ionice, ceea ce ii da o infatisare impresionanta.
De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe reparatii. Recent s-a consolidat exteriorul si urmeaza refacerea picturii in interior, in tehnica „frescco”.
In anul 2008, s-a construit o spatioasa cancelarie parohiala, si cu sprijinul financiar al domnului notar Stefan Vergu s-a ridicat o monumentala clopotnita.
Lista clericilor care au fost incadrati in Parohia Gheraseni este impresionanta. In prezent, slujitor al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Gheraseni este preotul George Stoica.
Nr. vizualizări:5520
Data ultimei vizualizări:2024-07-15 07:03:25
Data ultimei actualizări:2006-06-01 07:27:59
Data încărcării pe sit:2006-06-01 07:27:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-05
Aparat: SONY DSC-P93A SONY DSC-P93A
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar