Ghidigeni :: Biserica Sf. Imparati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați
Ghidigeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ghidigeni
Comună:Ghidigeni
Județ:Galați
Cod poștal:807145
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaGhidigeni.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Jan Popa
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena, Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Actuala biserică, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este construită de boierul Nicolae Chrissoveloni, din cărămidă, în 1880, pe locul unei alte biserici mai vechi, cu hramul „Sfântul Dumitru” – zidită de enoriașii comunei Ghidigeni, în anul 1823.
În anul 1930 s-a realizat reparația radicală a bisericii, lucrările ridicându-se la suma de 300. 000 lei. S-a acoperit total biserica cu tablă nouă, s-au pus tocuri duble la ferestre, cu geamuri duble, s-au lățit streșinile pe părțile laterale, s-a sculptat o nouă strană arhierească, s-a restaurat pictura care nu se mai cunoștea din cauza fumului și s-au zugrăvit pereții, pe interior și exterior. Sfințirea s-a făcut de către episcopul Nifon al Hușilor, la 6 decembrie 1938.
În anul 1943, la 7 noiembrie s-a resfințit biserica, reparată în urma stricăciunilor provocate de cutremurul din 1940, cheltuielile fiind acoperite prin contribuția enoriașilor parohiei.
În anul 1977 s-au pregătit pereții bisericii pentru a fi pictați, în timpul slujirii aici a preotului Pavel Plătică. Lucrările de pictură au început în anul 1980, fiind executate de artistul diplomat Iosif Keber din Târgu Jiu. Fiind împodobită cu un nou veșmânt pictural, biserica a fost resfințită în data de 23 septembrie 1983, de către Arhiepiscopul Antim Nica, preot fiind aici Rusu Ioan.
Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, în anul 1999, prin grija preotului Popa Jan s-a construit o nouă clopotniță, cu susținerea financiară a familiilor de ctitori Banu (Ion și ceilalți 8 frați) . Clopotnița a fost sfințită în data de 21 mai 2000, de către întâistătătorul Eparhiei Dunării de Jos. Deoarece nici acoperișul bisericii nu mai prezenta garanție, prin grija aceluiași preot paroh s-a refăcut complet învelitoarea, fiindu-i înlocuită total asteriala și așezată pesta ea tablă nouă. Lucrarea a constat și în remodelarea acoperișului, în stil moldovenesc, lucrările fiind susținute din fondurile Consiliului Local și prin donațiile enoriașilor. Un an mai târziu s-au înlocuit stoleria veche cu una nouă, s-a amenajat o frumoasă bibliotecă, s-a introdus un sistem modern de încălzire, cu centrală pe lemne și s-a amenajat un frumos parc în curtea bisericii.
Alte informații:Filiale: Gefu, Gefu Vechi, Gara Ghidigeni, Filiala Tăplău.
Nr. vizualizări:2968
Data ultimei vizualizări:2023-10-03 18:39:14
Data ultimei actualizări:2023-01-06 13:23:20
Data încărcării pe sit:2006-06-01 07:51:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2023-01-06
Contor: 2

Vedere din lateral
Foto: Google Street View