Strehaia :: Manastirea Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Treime
Strehaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Strehaia
Județ:Mehedinți
Cod poștal:225300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primariaStrehaia.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Lacasul este ctitoria lui Matei Basarab, din anul 1645, dupa cum reiese din pisania originala: Aceasta Sfanta biserica cu voia si ajutorul lui Dumnezeu ziditu-s-au din temeiu cu pofta si cheltuiala a prea luminatului si milostivului domn Io Matei Basarab voievod a toata Tara Romaneasca, impreuna cu doamna sa gospoja Ileana intru prea inaltatu si de tot inchinatu nume al Prea Sfintei si de viata Facatoare troite intru al XIII-lea an de domnie a lor veleatul Bastia Mira 7153 ispenia 1645".
Biserica cu hramul "Sfanta Treime", este in forma de cruce, cu zid de caramida gros, inalta, cu o turla mare pe pronaos. Este compartimentata in altar, naos si pronaos. Naosul foarte spatios este despartit de pronaos (cu un spatiu mai mic) printr-un zid care lasa o deschidere cat o usa, pentru circulatie. Catapeteasma este din zid gros. Are un pridvor deschis sustinut de zece coloane de zid. Pardoseala bisericii este din caramida. Este acoperita cu sindrila. Zidurile exterioare au la mijloc doua braie din caramida aparenta asezata pe muchie (dinti de fierastrau) . Palatul domnesc (stapanire a Craiovestilor, azi ruinat) , fiind legat cu biserica printr-un culoar, i-a determinat acesteia intreaga asezare, astfel incat, spre deosebire de celelalte lacasuri care-si au altarul la rasarit, ea are altarul orientat la sud.
Dupa evenimentele din 1989, biserica de mir Strehaia si-a recapatat statutul de manastire pentru calugari, asa cum a fost la inceputul existentei sale. In prezent se restaureaza biserica si se afla in faza de proiect construirea unui corp de chilii.
Cod Monument:MH-II-a-A-10406
Nr. vizualizări:2637
Data ultimei vizualizări:2021-03-01 13:20:17
Data ultimei actualizări:2015-09-22 11:54:43
Data încărcării pe sit:2006-03-19 09:25:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-21
Contor: 146

Vedere din lateral
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță