Ghirbom :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Ghirbom
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ghirbom
Comună:Berghin
Județ:Alba
Cod poștal:517111
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, comunaberghin.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Acest lacas a fost ridicat in anul 1688, an consemnat pe grinda tamplei, iar in secolul al XIX-lea i-au fost adaugate prispa si clopotnita. Interiorul lacasului a fost zugravit spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, de intemeietorul scolii de la Feisa.
Alte informații:Forma originală a bisericii nu avea prispă și clopotniță, aceste elemente fiind adăugate fie în secolul al XIX-lea, fie în timpul reparațiilor din anul 1916. Se presupune că actualele arce transversale ale bolților le-au înlocuit pe cele originale, sculptate după obiceiul vremii în care fusese înălțat monumentul. Pereții lăcașului au fost zugrăviți prima dată spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. Arta sculptării lemnului se vădește în originalitatea brâului median al navei, realizat prin crestarea în frânghie a unei lățimi de grindă, ce a fost fixată apoi între bârnele de mijloc ale pereților. Deși meșterul pare a fi fost înclinat să înscrie rozetele cu petale sau spirale între arce cu profil în frânghie, opera sa cea mai importantă a fost sculptarea întregii lungimi de 4, 90 m a grindei tâmplei. Această lucrare reprezintă și actul de datare al edificiului. Grinda are partea superioară limitată de două chenare profilate, unul cu motiv geometric simbolizând crucea, iar celălalt în frânghie. Pe restul suprafeței artistul înscrie motivul soarelui, al lunii și al porumbelului, ca pe ceramica străveche, descoperită în locul „Sub vii”, sau prezent pe furcile de tors.
Cod Monument:AB-II-m-A-00231
Nr. vizualizări:9210
Data ultimei vizualizări:2025-01-23 01:01:45
Data ultimei actualizări:2015-12-04 15:39:04
Data încărcării pe sit:2006-06-02 05:22:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 203

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu