Magura :: Capela Brosteanu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Capela Broșteanu
Măgura
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Măgura
Comună:Măgura
Județ:Bacău
Adresa:în cimitir
Cod poștal:607305
Persoană de contact :Mircea Dragan
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.fr
Adrese utile:www.protoieriabacau.ro, www.epr.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Grigoras Radu
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Eclectic
Detalii:La Măgura în incinta cimitirului există o frumoasă capelă, Capela "Broșteanu". A fost zidită după planurile Arhitectului Fonescu și a fost sfințită cu hramul "Sfânta Treime". Donatori au fost copiii Anicăi și ai lui Niculae Broșteanu. Toți sunt trecuți pe o placă de marmură în interiorul capelei. Maria Marinescu, născută Broșteanu este donatoarea principală și cordonatoarea proiectului, ce s-a finalizat înainte de 1930. Directoare de școli, aceasta a fost căsătorită cu decanul Facultății de Matematică din București, Petru Marinescu. Majestatea sa Regele Ferdinand a decorat-o prin Înaltul Decret Regal nr: 4364 / 8 feb. 1927 pe Maria Marinescu, cu medalia Răsplata Muncii Clasa I–a pentru serviciile aduse învățământului. În cavoul de sub capela se află osemintele unei părți a membrilor familiei Broșteanu, inclusiv ale Mariei și ale lui Petru Marinescu. Capela a fost donată de către o sora a Mariei, Agalia Broșteanu (dupa moartea Mariei) Episcopiei de Roman-Huși, și dată spre folosire Bisericii Ortodoxe din Parohia Măgura. Actul de donație a fost acceptat de către Episcopul Teofil fiind înregistrat cu numărul 7524/1951.
Capela a fost înzestrată cu mobilier, icoane, și i s-au donat 12 prăjini de pământ din averea Broșteanu. S-au acceptat toate cele 5 clauze ale donației, Parohia din Măgura primind dispoziâiuni de a le respecta. Iată cele cinci clauze:
1. Cavoul familiei, va rămâne totdeauna proprietatea donatorilor și a descendenților lor din familia Broșteanu.
2. Tot mobilierul ce se gaseste înăuntrul Capelei: icoane, candelabru, plăcile de marmura cu inscripția donatorilor, ele vor rămâne în capelă, fără a se schimba sau a se înstrăina.
3. Oricare dintre donatori ca și urmașii lor, vor avea dreptul de a controla ca lăcașul sfânt să nu se înstrăineze.
4. Ca cele douasprezece prăjini de pământ donate de ctitora capelei, vor rămâne de veci capelei.
5. Preotul din Parohia Călugară ca și consiliul parohial al comunei, în seama cărora li se incredinâează Sfântul Lăcaș, sp aibe grijp de buna lui stare în interior cât și afară.
Nr. vizualizări:3968
Data ultimei vizualizări:2022-09-25 21:06:38
Data ultimei actualizări:2018-01-17 10:52:03
Data încărcării pe sit:2007-08-15 06:47:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Contor: 148

Vedere din față
Foto: Mircea Drăgan