Ghelari :: Biserica Noua Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nouă Sf. Arhangheli
Ghelari
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ghelari
Comună:Ghelari
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337240
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.ghelari-primarie.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:In septembrie 1939 se pune piatra de temelie a bisericii, sapandu-se fundatia. Prin anul 1940, Corul mixt "Munca si lumina", impreuna cu Fanfara Exploatarii Miniere Ghelari, au facut un periplu in intreaga tara pentru adunarea de fonduri necesare inaltarii bisericii. Pana in anul 1945 zidurile bisericii erau inaltate pana la 3 metri. In perioada anilor 1945-1955, lucrarile la biserica s-au oprit datorita prigoanei comuniste, careia i-a cazut prada si preotul Nerva. Acesta a fost arestat, nu i s-au putut pune catusele pe maini pentru ca nu se inchideau, si intemnitat; a fost eliberat pentru ca nu i s-au putut gasi acuzatii.
Pictorul principal al bisericii a fost Constantin Nitulescu. Pictarea bisericii a durat sapte ani (1960-1967) , in ciuda faptului ca la realizarea ei au lucrat cinci pictori. Pictorul Constantin Nitulescu a impodobit cei 4. 000 de metri patrati cu o pictura "fara seaman". Fresca este realizata in stil "buno fresco". Fiecare sfant pictat se orienteaza in functie de persoana care il priveste. Iconostasul este poleit in aur, la fel ca si icoanele, pentru aceasta operatiune folosindu-se peste 4 kilograme de aur. Sculptura, realizata din stejar masiv, a fost realizata integral de artistul Ioan Cristea de la Alba Iulia.
Dimensiunile bisericii sunt impresionante: 47 metri lungime, 21 metri latime, 47 metri inaltime. Planul este bizantin, adica cruce greaca inscrisa, prezentand cupola, altar, naos si pronaos. Deasupra se inalta 7 turle. Iconostasul este turnat in ghips de catre Auner Leonard, fiind poleit cu foita de aur ca de altfel intreaga pictura din biserica.
Arhitectura catedralei din Ghelari imbina mai multe stiluri, specialistii neputandu-se pronunta. Este un stil propriu. Biserica are sapte turle, doua in fata cu o inaltime de 47 metri, cel mai impunator fiind cel din mijlocul bisericii - cupola.
Alte informații:În apropiere, schitul Ghelari cu biserică de lemn din sec. XVIII.
sarbatori folclorice, legate de ziua padurii de la sfarsitul lunii august, cu punct de plecare din curtea bisericiimanastire;
Nr. vizualizări:5105
Data ultimei vizualizări:2021-03-04 18:09:38
Data ultimei actualizări:2018-12-14 12:03:01
Data încărcării pe sit:2005-10-05 06:23:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-05-01
Aparat: Fuji finepix f40
Contor: 182

Vedere din față
Foto: Călin Corpaciu