Cluj-Napoca :: Biserica Reformata II - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăţi în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată II
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Cluj-Napoca
Judeţ:Cluj
Adresa:Bulevardul 21 Decembrie nr. 39
Cod poştal:400124
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Adorjáni László, Lukács Margit, Németh Ferenc, Székely József
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Construită între 1821-1859.
Alte informaţii:Este cea mai mare biserica neoclasicista din Transilvania.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07264
Informaţii conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  „Fontos, hogy az emberek otthon érezzék magukat a templomban, a gyülekezetben” (2011-10-29)

 Închide 

„Fontos, hogy az emberek otthon érezzék magukat a templomban, a gyülekezetben”

[2011-10-29]
– véli Adorjáni László, a 160 éve felszentelt Kétágú templom lelkésze

Családias hangulatban, a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Gyülekezethez korábban tartozó egyházközségek részvételével ünnepelte felszentelésének 160. évfordulóját múlt vasárnap a Kétágú templom: a város legjelentősebb és legmonumentálisabb klasszicista épületében – az alsóvárosiak mellett – a Pata utcai, a Bulgária-telepi és a tóközi hívek ismételten hálát adtak a Teremtőnek, és együtt emlékeztek azokra a nagyszerű elődökre, akik 1827-től közel 30 éven át munkálkodtak, hogy ez az istenháza felépüljön, s évszázadokon át nemzedékek hajlékául szolgáljon. Múltról és jelenről, a gyülekezetet érintő kérdésekről is beszélgettünk Adorjáni Lászlóval, a Kétágú egyik lelkészével, ugyanakkor a múlt század közepétől végbement gyülekezetszervezési folyamatot is áttekintettük.

Egyetlen gyülekezetként működött Kolozsváron a református egyház a 20. század közepéig, amelyet négy részre, parokiális körökre osztottak. Így a belvárosi, az alsóvárosi, a hidelvi és a felsővárosi templomokkal és a város távolabbi pontjain levőimaházakkal gyakorlatilag az egész várost sikerült „lefedni”; az adminisztráció 1946-ig központi irányítással, Farkas utcai székhellyel működött. 1946. január 1-jétől váltak aztán önálló, külön presbitériummal vezetett gyülekezetekké az említett egyházközségek – magyarázza Adorjáni László. A Kétágú templomhoz tartozott ezután a Bocskai-tértől keletre, Szamosfalva irányában a teljes városrész, a távolságok miatt pedig szép lassan a Bulgária-telepen, valamint a Pata, a Csákány és a Téglás utcákon is megjelent egy-egy imaház, ahol az emberek istentiszteleti alkalmakra összegyűlhettek.

Elsőként alakult meg a Pata utcai gyülekezet

A református egyház alapszabálya szerint, amennyiben valamelyik gyülekezet lélekszáma eléri az ötezret, azt meg kell osztani. Ennek nyomán 1951-ben kapott engedélyt a Kétágú templom akkori vezetősége az állami hatóság részéről is, hogy létrehozzák a Pata utcai gyülekezetet. Teljesen önállóvá azonban csak 1972-ben vált a gyülekezet, és az új-alsóvárosi elnevezést kapta. Abban az évben hívták meg a Pata utcára Adorjáni Albertet, beszélgetőtársam édesapját, aki egyik úttörője volt a gyülekezetszervezéseknek. A környezőtelepülésekről Kolozsvárra érkezők rohamszerű„elszaporodása” révén egyre inkább megnövekedett a gyülekezetek taglétszáma: ennek következtében további felosztásokra volt szükség, így önállósodott az évek során a Bulgária-telepi, a tóközi, az Írisz-telepi, a kerekdombi, a törökvágási, a kölesföldi és a kolozsmonostori gyülekezet. A szervezés során elsődleges szempont volt, hogy a templomok minél közelebb legyenek a hívekhez, ugyanakkor igyekeztek úgy szétosztani az anyagyülekezeteket, hogy a későbbi közösségek külön-külön is fenn tudják tartani magukat.

De vajon miként szokják meg a hívek, hogy egy időután másik templomba „kell járniuk”?

– Vannak olyan kötődések, amelyeket nem lehet kitörölni. Nagyon sok korábbi gyülekezeti tag egy kicsit kétágúsnak érzi magát, hiszen ott keresztelték meg és ott is konfirmált. Most vasárnap például ötvenedik házassági évfordulóját megünnepelni jön vissza hozzánk egy házaspár: bár a Tóközben laknak, számukra természetes, hogy erre a jeles alkalomra visszatérnek a templomba, ahol annak idején házasságot kötöttek, s ahová nagyon sokáig tartoztak – fejti ki Adorjáni László, majd hozzáteszi: a kommunista időszak erőszakos költöztetéseinek eredményeként nagyon sokan szétszóródtak Kolozsvár különbözőrészeibe, s bár ezáltal sokan más gyülekezetnek lettek a tagjai, közülük többen továbbra is a Kétágúban érzik otthon magukat. Hiszen nem csak ők, hanem az őseik is oda jártak, márpedig ezeket a szálakat nem lehet, és nem is szeretnék elvágni. – Így többen vannak olyanok, akik bár elköltöztek és területileg nem tartoznak hozzánk, hallani sem akarnak olyasmiről, hogy ne a Kétágúba járjanak. Tiszteletben tartjuk természetesen az ilyen eseteket is, a legfontosabb ugyanis, hogy az emberek otthon érezzék magukat a templomban, a gyülekezetben – mondja a lelkipásztor.

Meghaladja a gyülekezet kereteit a restaurálás

A megosztásnak persze nem a feldarabolás a célja: egy 12–13 ezres közösséget már lehetetlen áttekinteni, s bár jó olyasmit hallani, hogy 120-an konfirmálnak egyszerre, vajmi kevés lehetőség van ilyenkor a személyes kapcsolatok ápolására. Adorjáni megjegyzi: a templomlátogatás nem csökkent, sőt megnövekedett az új gyülekezetek létrehozásával, mert közelebb került hozzájuk a templom, otthonra találtak az emberek és többé már nem merült fel, hogy nem férnek be az istenházába. A Kétágú esetében most inkább olyan szempontból szomorú a szétválás, hogy a számbeli csökkenés következtében lassan nagy lesz az egyébként nagy gyülekezetre méretezett templom. Nem is annyira a vasárnapi istentiszteleteken mutatkozik ez meg, hiszen a számbeli csökkenéssel nem csökkent arányosan a templomba járók száma, hanem inkább abban, hogy a fenntartása nem éppen 2500 emberhez van mérve.

– Több mint egy évtizede láttunk hozzá a templom felújításához, és még nem látjuk a végét. Ilyen nagyobb méretűrestaurálásra 1956-ban került sor, amikor a munkát a gyülekezet néhány év alatt saját erejéből elvégezte, pályázati pénzek, állami és európai uniós támogatások nélkül. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a becsült 1,5 millió eurós javítási költségnek csak a 20 százalékát tudja előteremteni a gyülekezet – vélekedik Adorjáni. Eleinte külföldi – magyarországi és nyugati – segélyeket kaptak, mostanában inkább pályázati pénzekre számíthatnak, és persze olyan személyek – egyháztagok és nemcsak – támogatására, akik nagyobb anyagi lehetőségekkel bírnak, ugyanakkor fontos számukra a Kétágú sorsa.

Átlagosan 2000–3000 lelket számlálnak jelenleg a kolozsvári gyülekezetek, van, ahol ennél többen vannak, máshol kevesebben. Ami az alsóvárosi gyülekezetet illeti, 2500 körül mozog a nyilvántartott egyháztagok száma, ebből mintegy 400 személy minősül aktív tagnak.

– Minden gyülekezetnek van egy magja, amely olyan emberekből áll, akik tényleg úgy érzik: Isten nélkül nem tudnak boldogulni. Részint értük tartatik meg a közösség, hiszen ők azok, akik a gyülekezetben Isten áldásait továbbadják. Gyülekezeti szolgálatunk nagy része elsősorban őket érinti, sajnos egyelőre kevésbé tudjuk megszólítani a közösség azon részét, amely valami miatt távol tartja magát. Nem ellenségesen, nem idegenkedve, de alázattal kell mondanunk, hogy valami miatt nem érzik jól magukat ebben a közösségben. Az okokat persze csak akkor ismerheti meg az ember, ha közelebb kerül hozzájuk – folytatja Adorjáni. A presbiterek igyekeznek ugyan kapcsolatot tartani a hívekkel, de ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a lelkészek is meglátogassák őket. Véleménye szerint a városon szolgáló lelkipásztorok szinte kivétel nélkül abban az áldatlan helyzetben találják magukat, hogy az adminisztratív feladatok és felelősségek közepette nagyon kevés idejük marad a tulajdonképpeni lelkészi szolgálatra, igyekeznek tehát némiképp ezen is változtatni az elkövetkezőidőszakban.

Egy gyülekezet, két lelkész, munkamegosztás

Erdélyben kevés az olyan gyülekezet, ahol több lelkész szolgál, a Kétágúnak viszont évtizedekre visszanyúló hagyományai vannak ilyen téren, már az ötvenes években is ketten működtek itt párhuzamosan (Kassai Géza és Valádi György).

– Ha az ember ténylegesen pásztorolni szeretné a közösséget, és többet nyújtana a felületes munkánál, szükség van arra, hogy többen szolgáljanak a gyülekezetben. Ebben az esetben természetesen meg kell szervezni a munkát, körülírni a felelősségi köröket. Igyekszünk egyenlően szétosztani a terheket egymás vállán Székely József szolgatársammal – teszi hozzá Adorjáni László.

Őmaga Csiha Kálmán püspök mellett, segédlelkészként kezdte meg tevékenységét a teológia befejezése után. A lelkipásztortól megtudjuk: hatalmas szervezési munkára volt szükség, négyen szolgáltak a ’80-as évek közepén Marosvásárhelyen. Édesanyja nyugdíjazása után aztán a Kétágúhoz „jött haza”, majd a felsővárosi gyülekezetnél töltött két év után ismét visszatért az alsóvároshoz.

– Míg édesapám az adminisztratív munkát intézte és a felnőttekkel foglalkozott, a feleségemmel belevetettük magunkat az ifjúsági munkába. Miután édesapám nyugdíjba ment, a gyülekezet maradásra biztatott. Tudtam azt, hogy mindenképp lelkésztársra van szükségem, egyrészt mert ezáltal megoszlik a munka, másrészt pedig azért is fontos volt, hogy a gyülekezetnek az igehirdetésben és a lelkigondozásban is többrétűaz igénye. Sok imádság után, Isten segedelmével találtam rá Székely Józsefre, aki éppen tíz éve szolgál a Kétágúban, úgyhogy ez is egyfajta jubileum ebben a hónapban – magyarázza Adorjáni.

„Az utánunk jövő emberek boldogságába folyunk bé…”

Emellett pedig a templom számára azért is fontos az október, mert alapkövét 1829. október 3-án, ünnepélyes keretek között helyezték el, a Kolozsváron ülésezőzsinat tagjainak jelenlétében. „Az írt nap reggelén 9 órakor nagy harangunkal jel adattatván, a Kolosvári különbözőKeresztyén Felekezetbeli, Úri és Polgári – sőt Papi rendek is, s ugyan ezen időben, az Ev. Reformatum Méltóságos FőConsistorium Tartománybeli Világi, és Papi rendből lévőTagjai itten lévén, – KűlsőVárosi Fa-Templomunkban temérdek sokasággal felgyűltenek, úgy annyira, hogy sokan az Innepi Szertartást kivül a Templom körül végig várni kéntelenitettének, – a Templomba már bé nem férhetvén” – írják a korabeli krónikák.

Igehirdetésében Csiszár Sámuel lelkész hangsúlyozta: „mikor mi ezen elkezdett Templomot akarjuk megépíteni – az utánunk jövőemberek boldogságába folyunk bé. (…) Mit tehetnénk mi magunk idejében, szebbet és jobbat, mint ha egy sok időkre fenn álló Templomot hagyunk magunk után?”. Az istenházát 1851-ben szentelték fel, s bár szerették volna akkoriban, ha ez az időpont egybeesik október 3-ával, az alapkőletétel napjával, Antal János püspök végül október 12-re tűzte ki ennek idejét. „Még nem volt teljesen kész az új templom, amikor felszentelték. Csak két karzatot, a torony alatti kart és a vele szemben lévőkart építették meg. A másik kettőt 1879-ben, Kagerbauer tanítványa, Hottner Ferdinánd tervei szerint. (…) A templom piaca és mesgyéi sem voltak még kikövezve. (…) Csak a felszentelés után, november 2-án határozta el a presbitérium, hogy faragott köveket rendel és azzal kövezteti ki a piacot és mesgyéit, de azok még 1855-ben sem voltak készen” – olvasható továbbá a feljegyzésekben.

„Te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre”

Hogy az utókor méltóképpen fejezze ki tiszteletét, ünnepelni gyűlt össze az Alsóvárosi Református Gyülekezet, együtt a Pata utcai, a Bulgária-telepi és a tóközi hívekkel a múlt héten. A 160 éves templomot köszöntővasárnapi istentiszteleten Ferenczy Miklós, a gyülekezetből leghamarabb kivált Újalsóvárosi gyülekezet lelkipásztora hirdetett igét, majd Sipos Gábor presbiter ismertette a Kétágú történetét az 1600-as évektől napjainkig. Ezután a Pata utcai, a Bulgária-telepi és a tóközi lelkészek számoltak be többek között arról, hogy mi minden történt az általuk vezetett gyülekezetekkel, amióta önállósodtak. Az „Uram, te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre” kezdetű90. zsoltár csendült fel kezdésként Gárdonyi Zoltán nyomán, a Kétágú és a tóközi gyülekezet egyesített kórusának tolmácsolásában. – Találó volt a választás, ugyanis ez a templom sok nemzedéknek volt hajléka az évek során – tette hozzá Adorjáni, és elárulta: a felszentelésének 160. évfordulóját ünneplőKétágú körül lesznek még jeles események az elkövetkezőidőszakban, így például a tervek szerint nemsokára a templom mögötti területen megtalált korábbi templom alapjait is meg szeretnék mutatni a nagyközönségnek, „ha már a múlt így feltárta önmagát” – ezt is beemelnék az évfordulós események sorába.

Ferencz Zsolt,

Sursa: www.Reformatus.ro


Contor Accesări: 4314, Ultimul acces: 2019-10-16 15:03:47


Nr. vizualizări:4971
Data ultimei vizualizări:2019-10-16 15:03:48
Data actualizare:2017-03-31 13:21:56
Data încărcării:2005-09-07 17:05:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:28
Fotografi:Nacu Horaţiu: 11, Istvánka: 3, Dan Deva: 2, Nelu_Pozaru: 2, proteo.cj.edu.ro: 2, FaceBook.com: 1, Rab Sandor: 1, internet: 1, ro.wikipedia.org: 1, Roamata: 1, Farkas Csaba Tamás: 1, Pasztilla: 1, George Fozocos: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-10-24
Contor: 200

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Nacu Horaţiu

Data: 2011-12-02
Contor: 25

Vedere din faţă
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2011-04-10
Aparat: Canon Canon PowerShot A550
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Istvánka

Data: 2008-10-24
Contor: 64

Vedere de ansamblu
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2010-10-03
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-04-10
Aparat: Canon Canon PowerShot A550
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Istvánka

Data: 2007-09-27
Contor: 39

Vedere de ansamblu
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2015-03-16
Contor: 9

Vedere din faţă
Foto: Roamata

Data: 2010-08-24
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 12

Vedere din faţă
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 10

Vedere generală
Foto: Nacu Horaţiu

Data: 2011-04-10
Aparat: Canon Canon PowerShot A550
Contor: 4

Vedere din faţă
Foto: Istvánka

Data: 2015-03-16
Contor: 6

Vedere din faţă
Foto: Pasztilla

Data: 2016-04-28
Contor: 1

Faţada
Foto: George Fozocos

Data: 2015-03-17
Contor: 17

Fotografie veche
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2015-12-14
Contor: 5

Fotografie veche
Foto: FaceBook.com


Setul de Fotografii 2