Gugesti :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Gugești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Gugești
Comună:Gugești
Județ:Vrancea
Cod poștal:627155
Telefon :0766... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaGugesti.ro, www.cjVrancea.ro, vn.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Curca Dan Dumitru
Hram:Sf. Arh Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Datele existente ne-au fost furnizate de batrani (~80 ani) , deoarece vechea arhiva s-a pierdut in urma celor doua razboaie mondiale.
Biserica si Clopotnita cu Hramul “Sf. Voievozi” au fost construite in anul 1879, in satul vechi Gugesti. Cei ce au facut posibila constructia acestora au fost: Preotul Nita Cosma, Dascalul Stoica Chirita, Constantin Stavarache, llie Toia, Ene a Mariutei, Ghinea Comanici, Vasile Bercaru, Lemnar Ion Girneata, s. a.
Biserica este construita din lemn (barne si scanduri) , este acoperita cu tabla, este vopsita simplu cu o nuanta brun-roscata, iar peretii interiori sunt acoperiti cu panza de in pe care este realizata pictura. Are forma unei corabii, lungimea acesteia fiind de 15 metri, iar latimea de 5 metri. (Clopotnita are lungimea, respectiv latimea de 3 metri. )
La intrarea in biserica se pot observa doua icoane: Sf. Petru in stanga si Sf. Pavel in dreapta, iar deasupra usii: “Sf. Voievozi”. In interior, deasupra usii, exista inscriptia ctitorilor (mentionati mai sus) alaturi de cuvintele: « “Aceasta Biserica s-a facut prin staruinta dumnealor”-Moise Marin 1879 ».
In anul 1966 cele doua constructii au fost declarate “Monumente Istorice”.
In acelasi an, Biserica si Clopotnita au fost revopsite in exterior, iar acoperisurile au fost reparate. In decursul anilor, cele doua constructii au fost reparate, pictura spalata, s. a.
Incepand cu anul 1995, in fruntea parohiei a venit Preotul Curca Dan Dumitru, care a incercat (impreuna cu credinciosii) sa ii aduca multiple imbunatatiri.
Odata cu sosirea Preotului Dan Curca Biserica adaposteste racla cu Sf. Moaste ale Sf. Mc. Haralambie.
Renovarile au decurs greu, deoarece in acea perioada Parohia cu Hramul “Sf. Voievozi” nu se afla in cea mai buna stare.
In profida inconvenientelor, in prezent, Parohia Gugesti 2 se afla intr-o stare buna, intrucat prin stradania Preotului Dan Curca, a cantaretului Valentin Zainea, si cea a credinciosilor s-a spalat vechea pictura, s-a vopsit in repetate randuri atat interiorul, cat si exteriorul Bisericii si Clopotnitei, s-a schimbat podeaua cu una mai rezistenta, s-au schimbat giurgiuvelele ferestrelor, s-a reusit protejarea pridvorului impotriva zapezii, s-a schimbat sistemul electric (cel existent avand un grad ridicat de deteriorare) , s-a achizitionat un aparat de aer conditionat, mocheta si covoare, scaune, s. a.
Cantaret Valentin Zainea. **
Alte informații:**Informatii adaugate de Laura Soare enoriasa
**Cu acordul Pr. Dan Dumitru Curca
Cod Monument:VN-II-m-B-06511
Nr. vizualizări:10321
Data ultimei vizualizări:2023-12-03 14:28:53
Data ultimei actualizări:2014-07-14 09:11:36
Data încărcării pe sit:2006-06-03 16:52:50
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2011-05-22)
In aceasta biserica am fost botezata in urma cu 55 de ani. Respect pentru preotul Curca din parohia acestei sfinte biserici, respect si pentru primarul Vasile Vatra, care colaboreaza cu biserica. Am asistat la inmormintarii la care preotul si primarul au ajutat pe cei saraci si nu au luat nimic. Preotul, cind am insistat sai dau, mi-a spus sa contribuii la biserica pe care o va ridica si mia dat chitanta. In locul acela in care se ridica biserica m-am nascut eu. In ianuarie 2010, cind am facut parastas, sa nascut si cea dea doua fetita a preotului Curca. Ma bucur foarte mult ca mai exista oameni cu suflet, care ajuta pe saraci.
Doamne ajuta!
Ma numesc Lilica si locuiesc in Bucuresti
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-03-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 361

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar