Vaslui :: Biserica Domneasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnească
Vaslui
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vaslui
Județ:Vaslui
Adresa:strada Ștefan cel Mare nr. 58
Cod poștal:730171
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.primariaVs.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Mogoș Constantin
Hram:Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica domneasca Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul din Vaslui este ctitoria domnitorului Stefan cel Mare, datand din anul 1490, ca paraclis al curtii domnesti. Dupa cum rezulta din inscriptia votiva, aflata pe peretele de apus, biserica a fost zidita in mai putin de cinci luni de zile (27 aprilie-20 septembrie) .
De-a lungul vremii, biserica domneasca Sf. Ioan a avut de suferit, mai ales in urma marelui cutremur din 1802, cand turla de pe naos s-a crapat, daramandu-se complet in 1818.
A fost refacuta in anul 1820 de Maria Cantacuzino, sotia marelui logofat Costachi Ghica, proprietarul targului Vaslui in prima jumatate a sec. al XIX-lea.
Alte informații:Monument de arhitectura religioasa medievala romaneasca de exceptie, Biserica domneasca Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul din Vaslui este realizata in stilul arhitectonic moldovenesc din vremea lui Stefan cel Mare.
Din pisanie: „Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voivod, a zidit această casă întru numele Tăierii cinstitului cap al Sfântului Prooroc, Înaintemergătorului Ioan Botezătorul; și s-a început în anul 6998 (1490) , luna aprilie, 27 și s-a sfârșit în același an septembrie 20. ”
Se observa elemente ca soclul profilat, contraforturile de piatra cioplita de dimensiuni mari, pereti restaurati cu piatra aparenta alternand cu caramida, precum si doua siruri de ocnite.
Pe absida si altar sunt arcaturi mari, pornind de la soclu pana sub cornisa. Intre ocnita si cornisa de piatra profilata sunt discuri smaltuite cu ornamente in relief (discul solar, stema dezvoltata a Moldovei, animale fantastice, zeita Melusina tinand in maini doua cozi de peste-simboluri care apar in toate bisericile ctitorite de Stefan cel Mare-) .
Cod Monument:VS-II-m-A-06708
Nr. vizualizări:5291
Data ultimei vizualizări:2025-01-16 14:31:28
Data ultimei actualizări:2015-09-18 14:06:39
Data încărcării pe sit:2005-05-02 07:58:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-02-15
Aparat: Nokia N8-00
Contor: 168

Vedere din față
Foto: Bogdan Apostoaia