Iasi :: Fosta Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică Sf. Ilie
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Vasile Alecsandri nr. 9
Cod poștal:700054
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Ilie Tesviteanu
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica ortodox㠄Sfântul Ilie” din Iași a fost demolată în anul 1953 când ajunsese o ruină, după ce a fost parțial distrusă de un bombardament, în 1944.
Biserica s-a aflat pe Ulița Sfântul Ilie, devenită mai apoi strada V. Alecsandri, la nr. 9 .
Potrivit istoricului N. A. Bogdan biserica „se zice a fi fost zidită de Vel-Logofătul Ionașcu Ghenghe, cam prin anul 1620, și mult timp i s-a zis Biserica Gheanghei. Unii cred că această biserică trebuie să fie construită de Miron-Bîrnovski-Vodă, sau mai veche chiar decît de pe vremea lui. ”
Biserica „Sf. Ilie” s-a învecinat cu casa familiei poetului V. Alecsandri și era situată chiar în fața fostei Chesturi de poliție, clădire care există și astăzi. La această biserică a slujit preotul și învățătorul Grigore Resmeriță (1896-1841) , humuleștean de loc și care a sfârșit prin moarte de martir. La 28 iunie 1941 preotul ortodox Grigore Resmeriță a fost asasinat de elemente legionare, împreună cu un grup de evrei cărora le-a luat apărarea, în zilele pogromului de la Iași.
Din fosta biserică ieșeană au mai supraviețuit un portalul frumos cizelat în piatră care se află în curtea Mitropoliei și catapeteasma care a fost, până în anul 1992, la biserica din satul Potângeni. Acum, o parte din catapeteasmă se află la paraclisul de la o școala specială de la Galata. Alte două icoane, una cu Mântuitorul și alta cu Maica Domnului, copii după Tatarăscu, se află la biserica Toma Cozma.
La demolarea lăcașului de cult și după exproprierea terenului bisericii a fost încheiată o înțelegere scrisă între foștii enoriași și autoritățile comuniste de atunci ca pe locul sfintei mese a altarului să fie ridicat un mic însemn de aducere aminte, înțelegere care nu a fost respectată. Astăzi, fundația culturală ACREMIS din Iași a cerut, din nou, ca pe acel loc să fie înălțat un monument în memoria bisericii care a rezistat sute de ani cât și în amintirea preotului său martir Grigore Resmeriță.
Nr. vizualizări:4132
Data ultimei vizualizări:2022-07-03 01:56:19
Data ultimei actualizări:2018-10-24 14:16:33
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-12-20
Contor: 48

Fotografie veche
Foto: internet