Harman :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Hărman
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hărman
Comună:Hărman
Județ:Brașov
Adresa:strada Andrei Șaguna, nr. 263
Cod poștal:507085
Telefon :0761... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.primaria-harman.ro, www.judBrasov.ro, www.prefecturaBrasov.ro
Preot:Emil Popa
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Din actele Arhivelor Statului / registrul IV, nr. 2288/1799, ni se face cunoscut ca "Locuitorii romani din Harman: Petru Popovici-paroh, Gligor Rasnoveanu-gociman, Stan Coca, Neagu Cojocaru, Andrei Stanciu, Ioan Balea, Dumitru Puiu, Nazarie Vlad, batrani, arata in numele tuturor credinciosilor, ca de cativa ani au observat ca biserica lor de lemn nu-l mai cuprinde pe toti, caci de la ridicarea ei si pana astazi numarul lor a crescut mult si aproape numai jumatate dintre ei mai incap in ea. Stiu, insa si aceea ca din puterile proprii nu-si pot zidi o biserica mai mare si astfel au trebuit sa se multumeasca cu bisericuta lor de lemn. Aflandu-se insa acum un negustordin Schei/Brasov, Gheorghe Ciuru, care a promis cu contract in scris, ca le va procura nu numai material necesar, ci si plata lucrarilor, ei cer voie sa-si poata zidi o biserica. Cea veche sta aproape sa cada si oricand poate fi mistuita de un foc, iar hotii usor ar putea patrunde in ea. Nu de mult s-au si furat lucruri de pret din ea.
Intr-un certificat alaturat, primarul sas, notarul si ceilalti diregatori confirma spusele lor.
Magistratul decide ca, deoarece ei nu cer sa-si faca o biserica noua, ci numai sa o transforme pe cea veche de lemn, in una de piatra, le da voie sa o mareasca, cu atat mai mult, cu cat si ordinatiunile mai noi, cer sa se preantampine in orase si sate incendiile".
Inscriptia, sapata in piatra de pe masa proscomidarului, intareste adevarul, ca la anul "1754" exista acea biserica de lemn.
Pe piatra credintei strabune, a jertfei credinciosilor parohiei si din dania evlaviosului negustor Gheorghe Ciurcu din Scheii Brasovului, din temelie s-a zidit actuala biserica, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" in anul de la Hristos 1778, data atestata de inscriptia sculptata in piatra pe piciorul Sf. Prestol: "24 octombrie1778".
Biserica a fost edificata dupa prototipul bisericilor ortodoxe in forma de cruce greceasca si a fost compartimentata in pridvor deschis, deasupra careia se afla clopotnita sprijinita de patru piloni de zidarie masiva 1, 20 / 2 m. fiecare, naosul cu doua abside laterale si altarul despartit de naos printr-un zid, iconostasul. In anul 1932 pridvorul a fost inchis si transformat in tinda si s-a construit cafasul. Biserica are in interior o lungime de 15 m. , iat latimea de 9 m. , la care se adauga altarul de 3 m. lungime si 6 m. latime.
Arhitectura exterioara a locasului este o imbinare a stilului romano-baroc, in special partea vestica, cu influenta gotica la acoperis - panta repede, cu tigla solz - si cu influenta munteneasca - prin braul de sub ferestre. Soclul este imbracat in mozaic.
Biserica in interior este construita in stil baroc, din zidarie portanta de piatra si caramida, cu peretii laterali grosi de 1 m. , caracteristic formelor arhitecturale epocii. Deasupra naosului si pronaosului sunt bolti de caramida cu arc dublu, impartite in spatii triunghiulate in naos si cu sase lunette in pronaos. Boltile au forma eliptica cu inaltimea de 6 m. pana la cheie. Dupa anul 1920, podeaua a fost inlocuita cu o pardoseala lucrata in mozaic.
Catapeteasma este din zid, cu profiluri si ancadramente in jurul icoanelor pictate in fresca, in anul 1859, de pictorul Filip Popescu, iar cele patru icoane imparatesti - Mantuitorul, Maica Domnului, Adormirea Maicii Domnului si Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil - sunt pictate in ulei pe tablii de lemn de un pictor anonim si dateaza din anul 1788. In anul 1974 intreaga catapeteasma a fost curatata, pictura refacuta si vernisata, profilurile, ancadramentele si aurele au fost poleite cu schlagmetal, de pictorul Cudinoff Anatolie.
In 1947, pictorul Ciupoi Gheorghe a realizat in interiorul bisericii o pictura partiala in tehnica temperei cu clei, pe baza de huma, cu decoratiuni si cateva simboluri. Aceasta pictura a fost inlaturata complet si in anii 1973, 1974 biserica a fost decorata integral cu o pictura in tehnica fresco, in stil neobizantin, poleindu-se cu schlagmetal semicalota altarului, calota naosului si bolta pronaosului de pictorul Cudineff Anatolie.
Mobilierul - tetrapodul, stranile - au fost executate din lemn de stejar in anul 1932 si reconditionat in anul 1973.
In curgerea vremii, pe langa modificarile, completarile si restaurarile amintite, sfantului locas i s-au mai facut reparatii la acoperis, in anul 1866, iar in anul 1971 turla a fost reparata, retencuita si zugravita, apoi in anul 1975 intreg exteriorul a fost reparat, zugravit si tamplaria vopsita.
Biserica este inzestrata cu cateva piese de valoare istorica carti de cult, datand din anul 1767; icoana Maicii Domnului cu Iisus Pruncul si cele patru icoane imparatesti, pictate in ulei pe tablii de lemn, anul 1778; un chivot argintat, daruit bisericii in anul 1783 de Gheorghe Duma; un sf. Potir argintat, daruit la 13 mai 1799 de Vasile Lupan din Scheii Brasovului si o sf. Cruce din lemn sculptata pe ambele parti cu scene din viata Mantuitorului si a Maicii Domnului.
Din arhiva parohiei reiese ca in decursul timpului la altarul acestei biserici au slujit:
1853 - Bartolomeu Baiu;
1857-1860 - Ion Metianu, episcop la Arad si
mitropolit al Ardealului;
1876 - Ion. I. Dan;
1894-1917 - Ioan Stavoiu;
1921-1978 - Ilie Piso, Valer Pana, protopop Vasile
Stoicanea, Ion Borcan, Virgil
Runceanu, Gheorghe Tohaneanu,
Constantin Darjan, Gheorghe Coman
si Ioan Dumitru, Zenovie Mosoiu, iar in
prezent slujeste Pr. Viorel Dumbrava.
Nr. vizualizări:6139
Data ultimei vizualizări:2021-06-21 09:29:09
Data ultimei actualizări:2016-04-01 10:11:58
Data încărcării pe sit:2006-06-04 10:04:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-21
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 855

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu