Hartagani :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Hărțăgani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hărțăgani
Comună:Băița
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337051
Persoană de contact :pr. Popa Petru
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Popa Petru
Hram:Buna Vestire
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica datează de la sfârșitul sec. XVIII (1793) ; ea a preluat modelul unei biserici mai vechi, care s-a aflat pe același amplasament. Are o formă dreptunghiulară, cu absida răsăriteană decroșată, rectangulară. Spre sfârșitul sec . XIX edificiul a fost amplificat spre vest, slujind ca lăcaș de cult pentru o comunitate numeroasă. Bolta semicilindrică de deasupra naosului și cea din altar au suferit anumite transformări față de forma inițială. Pe peretele din partea de vest, de sub tencuială s-a mai păstrat un chenar frumos sculptat sub formă de trifoi. Tâmpla bisericii din Hărțăgani este o frumoasă realizare în stil baroc, ce cuprinde și ușile împărătești. Elemente ale aceluiași stil baroc se regăsesc și la turnul clopotniței, ridicat deasupra pronaosului, cu un foișor viguros, dar bine echilibrat și fleșa înaltă și suplă, realizată din succesiunea de bulbi, cu învelitoarea din tablă zincată; învelitoarea navei și altarului fiind din șiță. În apropierea bisericii, pe latura sudică, se afl㠄scaunul de judecată”, alcătuit din bârne masive de stejar, având în mijloc o masă formată dintr-o piatră de moară. Icoana de hram, „Buna Vestire”, este opera lui Constantin Zugravul.
Alte informații:Satul este atestat documentar la anul 1439 cu numele de HERCZEGFALMA (satul lui HERCZEG) . In urbariul de la 1525 al cetatii Siria este mentionat cneazul HERCZEG (C. Suciu, op. cit. p. 285) aspect relevant pentru legatura duntre sat si familia cneziala HERCZEG.
Biserica din lemn "Buna Vestire" a fost ridicata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, preluand modelul unei biserici mai vechi, aflata probabil pe acelasi amplasament, in ceea ce priveste forma de plan, dreptunghiulara, absida rasariteana decrosata, rectangulara. Spre sfarsitul secolului XX-lea edificiul a fost amplificat spre vest (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 41) slujind ca lacas de cult pentru o comunitate numeroasa.
Tampla bisericii de la Hartagani este o remarcabila opera de cultura baroca, ce cuprinde si usile imparatesti. Elemente ale stilului baroc se regasesc si la turnul clopotnitei ridicat deasupra pronaosului, cu foisorul viguros dar bine echilibrat si plesa inalta si supla, realizata din succesiunea de bulbi, cu invelitoare din tabla zincata - invelitoarea navei si altarului sunt din sita.
In apropierea bisericii, pe latura sudica, se afla "scaunul de judecata" alcatuit din barne masive de stejar, avand in mijloc o masa formata dintr-o piatra de moara.
Cod Monument:HD-II-m-B-03337
Nr. vizualizări:10787
Data ultimei vizualizări:2024-04-15 09:33:08
Data ultimei actualizări:2019-01-08 10:33:39
Data încărcării pe sit:2006-06-04 10:08:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-09-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 152

Vedere din lateral
Foto: Calin Corpaciu