Holdea :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Holdea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Holdea
Comună:Lăpugiu de Jos
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337286
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaLapugiuDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1818.
Documentar satul Holdea este atestat de la începutul secolului al XVIII-lea de către statistica stăpânirii austriece întocmită la ordinul generalului Bucow și în documentele din anul 1733. În anul 1720 parohia Holdea cuprindea un număr de 18 familii de credincioși ortodocși și un preot. Biserica veche a fost construită din lemn și a fost vândută în 1913 credincioșilor din satul Baștea. În 1911, sub păstorirea preotului Stoica Partenie, credincioșii din Holdea au cumpărat actuala biserică, tot din lemn, din satul vecin Coșteiul de Sus, județul Timiș. Biserica este construită din bârne groase de stejar, căptușită pe dinăuntru cu scândură de brad, pictată în sistem frescă în pronaos, naos, Sfântul altar și iconostas.

În anul 1932 s-a înlocuit acoperișul din șindrilă cu tablă zincată. Din arhiva parohiei Coșteiu de Sus reiese că biserica a fost construită în anul 1818 și pictată în anul 1868.

Preoți slujitori cunoscuți: pr. Stoica, pr. Ganța Simion, Coposescu Doinel, pr. Ștaier Aron-Dorinel.
Alte informații:Asezarea, aflata ca si Bastea, la hotarul de sud-vest a judetului Hunedoara, insa de partea cealalta a sosele Lugoj-Deva, la aproximativ doi kilometri departare, a fost atestata documentar, in conscriptia lui Clain, la 1733 ("Holdelye" C. Suciu, op. cit. V. I, p. 202) , toponimul provenind de la intinsela holde - acum in buna parte necultivate - ce inconjoara satul ce mai numara acum vre-o douazeci de familii.
Biserica de lemn, potrivit traditiei ar fi fost adusa din satul Costeiu, din Banat, candva, prin secolul al XIX.
Forma de plan este cea dreptunghiulara, cu absida decrosata, poligonala, cu sapte laturi, specifica Banatului. Lacasul a fost extins spre vest, probabil odata cu mutarea si remontarea acestuia, in secolul al XIX-lea.
Clopotnita scunda, fara foisor, cu flesa de inspiratie baroca, cu bulb, este invelita in tabla, la fel ca si acoperisul bisericii.
Pictura, placuta, a fost realizata pe peretii captusiti cu scandura, de un inzestrat zugrav popular, spre mijlocul secolului al XIX-lea.
Din pacate, satul asezat atat de aproape de sosea precum si de o parte si de alta a caii ferate Lugoj-Deva, avand si gara, intre holde nesfarsite cu pamant manos, se afla intr-un lent dar continuu proces de depopulare. Continuarea acestei tendinte ar face ca intr-un deceniu sau doua, dainuirea lacasului din Holdea sa fie pusa sub semnul intrebarii, la fel ca si in cazul bisericii din satul vecin, Bastea
Nr. vizualizări:7273
Data ultimei vizualizări:2021-03-03 16:27:28
Data ultimei actualizări:2019-01-08 11:20:33
Data încărcării pe sit:2006-06-04 11:29:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-09-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D5000
Contor: 129

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș