Horgesti :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Horgești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Horgești
Comună:Horgești
Județ:Bacău
Cod poștal:607240
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.epr.ro, horgestibc.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Petru Cucu
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Ridicată pe dealul Dumbrava, căptușit odinioară de codri falnici de stejar, biserica de lemn „Sfinții Voievozi“ de la Horgești face parte din acea suită de bisericuțe ale Moldovei înălțate și dăruite de marile familii de boieri satelor pe care le stăpâneau. Vreme de aproape jumătate de veac a slujit horgeștenilor ca biserică parohială, în jurul ei înfiripându-se și cimitirul satului. Astăzi, biserica parohiei e cea de zid, din mijlocul așezării. Locașul de lemn a rămas însă neclintit, acolo, pe colina cea mai înaltă a Horgeștilor, împresurat de crucile spălate de ploi și de zăpezi, cu turla țâșnind spre șomoioagele de borangic țesute de nori pe grinda cerului.
Această bisericuță, spune pisania, a fost construită de Profira Strat, proprietara moșiei Horgești, pentru uzul sătenilor care asigurau muncile pământului, după ce dărâmaseră o bisericuță mai veche de lemn, din apropierea curții boierești, care era foarte șubrezită. De acolo a luat o parte dintre obiecte, catapeteasma, precum și clopotele, aducându-le în noua biserică de lemn. „Între anii 1884-1889, această familie a construit două biserici în sat. Una de zid, în care se rugau doar boierii, aproape de conacul lor, și cea de aici, de lemn, care a fost, până la venirea comuniștilor, biserică parohială. După 1945, biserica de zid a devenit biserică parohială, iar aceasta a rămas paraclis de cimitir“.
Până în urmă cu 10 ani, bisericuța de pe Dumbrava a stat mereu descuiată, zi și noapte, fără frica răufăcătorilor. Așa prinseseră oamenii obiceiul de la părinți și bunici, să alerge la biserica din cimitir ori de câte ori vreo cumpănă se abătea asupra satului. În urmă cu zece ani, însă, ambele biserici au fost prădate barbar, multe dintre icoanele de patrimoniu, precum și alte obiecte de mare valoare, cu care ctitorii înzestraseră cele două locașuri fiind, atunci, pierdute pentru totdeauna.
Cod Monument:BC-II-m-B-00845
Nr. vizualizări:3334
Data ultimei vizualizări:2024-07-11 06:34:16
Data ultimei actualizări:2018-01-11 15:00:18
Data încărcării pe sit:2006-06-04 11:48:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-09-30
Contor: 41

Vedere din față
Foto: Basilica.ro