Icusesti :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Icușești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Icușești
Comună:Icușești
Județ:Neamț
Cod poștal:617250
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaRoman.ro, www.mmb.ro, www.comunaIcusesti.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Băltoi Gh. Valentin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica, de proporții modeste, este construită din bârne de lemn, așezate orizontal și acoperite în exterior cu scânduri de brad, iar în interior cu lut.
Nu se păstrează nici un fel de date privitoare la istoria bisericii și nu se află nici o inscripție în acest sens. După vârsta bârnelor și după înfățișarea generală a bisericii și datele păstrate de tradiția locuitorilor mai bătrâni ai satului, așează construcția alături de bisericile din nordul Moldovei și Bucovinei și a celor din Maramureș ș iar indica ca dată a construcției, anul 1840-1860.
Din tradiția locală se crede că înaintea acesteia ar fi fost tot pe acest loc un schit de călugări, despre care însă nu avem date precise.
Renovarea și pictura bisericii s-a făcut din inițiativa preotui paroh Crăciun Nicolae și prin contribuția credincioșilor parohiei, precum și cu ajutorul dat de Sf. Episcopie a Romanului și Hușilor și a fost redeschisă prin slujba oficiată de Prea Sfințitul Episcop Dr. Partenie Ciopron, în ziua de 14 iunie 1964.
Știri despre biserică:

»  Moment de sărbătoare în Parohia Icușești (2015-05-02)

 Închide 

Moment de sărbătoare în Parohia Icușești

[2015-05-02]
Duminică, 03 mai 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia slujba de sfințire a noii Biserici parohiale închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, din satul Icușești, com. Icușești, Protopopiatul Roman, potrivit epr.ro.
Istoria acestor locuri se pierde în negura vremii relatând fapte ce vorbesc despre cinstea și mărinimia oamenilor care au viețuit dedicându-și viața împlinirii cuvântului Evangheliei. Aflat pe malul stâng al Siretului, la poalele dealului Cetățuia, în jurul căruia se întinde ca o potcoavă, la o distanță de 19 km de Roman, pe drumul vechi ce lega Romanul de Plasa Dămienești, satul Icușești este pomenit în documente încă din secolul al XVI-lea, iar în Dicționarul Geografic al României apare cu denumirea „Iucșeștii de Jos a Paharnicului Hârțescu”.
Mărturiile istorice de secol XVIII (1735) atestă faptul că în Satul Icușești exista un lăcaș de cult pentru nevoile spirituale ale comunității credincioșilor ortodocși de aici, din latura stângă a râului Siret. Trecerea timpului și materialele din care a fost construit acesta au făcut ca el să se degradeze, iar săvârșirea actelor de cult să fie improprie, astfel încât enoriașii, au hotărât să ridice un nou lăcaș de închinare.
Piatra de temelie a fost pusă în anul 2003, în ziua de serbare a Schimbării la Față, de către actualul chiriarh, înconjurat de un numeros sobor de preoți, în prezența autorităților locale și centrale, precum și a enoriașilor, preot paroh fiind Pr. Ionel Teodorescu.
Începând cu anul 2008, odată cu numirea noului preot paroh Valentin Gheroghe Băltoi, și sub coordonarea acestuia a fost demarat proiectul zidirii din temelii a acestei biserici, precum și a ansamblului edilitar ce include Așezământul Cultural-Filantropic „Sfânta Parascheva”, construit în anul 2012 și Clopotnița pe schelet de țeavă metalică, finalizată în anul 2011. Din noiembrie 2013, lucrările au fost continuate și finalizate, de către actualul paroh, preot Daniel Tuchiac, în timpul căruia s-a ridicat și o anexă ce deservește ca spațiu pentru Biblioteca parohială și Biroul parohial.
Biserica din cărămidă, în formă de navă, cu turlă pe naos, cu o absidă generoasă la altar, două abside laterale și pridvor la intrare are lungimea și înălțimea de 27 de metri, iar lățimea de 8 metri.
Alături de eforturile materiale ale credincioșilor parohiei, s-a adăugat și sprijinul unor fii ai satului, între care se regăsește Părinte Constantin Catană, duhovnic al Mănăstirii Varatec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 900, Ultimul acces: 2020-09-26 07:31:53


Nr. vizualizări:1798
Data ultimei vizualizări:2020-09-26 07:31:53
Data actualizare:2016-05-13 08:43:34
Data încărcării:2006-06-05 05:19:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0