Aroneanu :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Aroneanu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aroneanu
Comună:Aroneanu
Județ:Iași
Cod poștal:707020
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:aroneanu.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi2.mmb.ro, www.MMB.ro, www.comunaaroneanu.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:O altă construcție veche, datând din ultimul deceniu al secolului al XVI-lea, este Aroneanu, numită și Aron Vodă sau Sf. Nicolae "din țarina Iașilor". A existat acolo și o construcție mai veche, cunoscută sub numele de Biserica "de la greci" din cauza unei stabiliri timpurii de călugări greci în chiliile ei. În forma pe care o vedem în prezent, cu unele mici modificări, ea datează din anul 1594, fiind zidită pe cheltuiala domnului de atunci, Aron Vodă. Vorbind despre el, cronicarul Grigore Ureche ne spune că acesta, "întâi a socotit, după atâtea răutăți ce facuse, să se apuce să facă un lucru bun, ca să nu-i fie cu osândă de tot; și s-au apucat în anii 7102 (1593 - 1594) de au zidit mănăstirea în țarina Iașilor, care se cheamă Aron Vodă". Din documentele din 20 februarie 1581, 5 aprilie 1584, 25 mai 1606, 28 ianuarie 1608, 6 aprilie 1618, se poate constata că a fost acolo o clădire mai veche, din timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lăpușneanu. Alți cercetatori cred că e vorba de o construcție pe care domnul amintit ar fi făcut-o în altă parte a acelei țarini, după rugămintea negustorilor greci din Iași, și numită, din această cauză "La Greci". Ipoteza aceasta rămâne discutabilă. A fost închinată, cu toate veniturile ei, rând pe rând, de mulți domni, unor instituții religioase din Imperiul Otoman.
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Teofan a resfințit un locaș de cult vechi de peste 400 ani (2018-10-08)

 Închide 

Mitropolitul Teofan a resfințit un locaș de cult vechi de peste 400 ani

[2018-10-08]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a sfințit sâmbătă biserica parohiei Aronenau, care datează din 1594, fiind ctitoria ultimului mușatin: domnitorul Emanoil Aron Vodă, informează Doxologia.
După slujba de resfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și le-a vorbit celor prezenți despre punctele de reper care ne duc către Împărăția Cerurilor.
„Raportându-ne la cele cuprinse în cuvântul Domnului din Scriptură nu ne vom rătăci niciodată”, le-a spus Mitropolitul Teofan credincioșilor prezenți la resfințirea Bisericii din parohia Aronenau.
Ierarhul a atras atenția c㠄dacă cumva, din cauza slăbiciunilor noastre rătăcim, alergând din nou la Scriptură, la Biserica, la Dumnezeu, regăsim calea care duce spre Dumnezeu, spre aproapele și spre noi înșine”.
Totodată, în cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, oficiată după slujba de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a evidențiat modalitatea prin care putem dobândi pacea și bucuria deplină.
„Ca bucuria să ne fie deplină, ca pacea să o dobândim, ca starea sufletească să fie cât mai aproape de adevăr, omul este chemat să-L primească pe Hristos-Dumnezeu în viața lui și, prin aceasta, se descoperă adevărata relație a omului cu Dumnezeu și a oamenilor între ei înșiși”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei, părintele paroh Ovidiu Buzenchi a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul Benoni Moruzi și deputatul Marius Bodea au primit „Crucea Moldavă”.
Evenimentul de la Aroneanu a încununat eforturile depuse de comunitatea parohială timp de 15 ani. Locașul de cult este inclus pe lista monumentelor istorice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1994, Ultimul acces: 2020-09-25 21:49:23

»  Ctitoria voievodală din Aroneanu va fi restaurată (2013-10-15)

 Închide 

Ctitoria voievodală din Aroneanu va fi restaurată

[2013-10-15]
Biserica parohiei Aroneanu, Protopopiatul Iași 2, va fi reabilitată prin fonduri europene. Lansarea proiectului de restaurarea și consolidare a avut loc marți, 15 octombrie 2013, în așezământul social al parohiei în prezența autorităților județene și locale, precum și a numeroși enoriași din parohie. Proiectul va avea o durată de 22 de luni și va consta în realizarea unor lucrări interioare și exterioare, precum și în ridicarea unor clădiri necesare ansamblului parohial, care au rolul de a pune în valoare monumentul istoric, potrivit doxologia.ro
În parohia Aroneanu a avut loc marți, 15 octombrie 2013, lansarea proiectului "Restaurare, Consolidare, Reabilitare Biserica Sfântul Nicolae - Aroneanu", finanțat prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul de Intervenție 5.1. - „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. În debutul evenimentului, moderat de Cristian Matache, managerul de proiect, Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, a amintit de problemele întâmpinate de-a lungul anilor în demersurile întreprinse pentru accesarea fondurilor necesare reabilitării Bisericii "Sfântul Nicolae". De asemenea, primarul Benone Moruzi a menționat partenerii care au avut un rol deosebit în obținerea finanțării.
"Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem la acest moment"
Părintele paroh Ovidiu Buzenchi a explicat că din anul 2000 a fost conceput un proiect prin care să se intervină cu reparații capitale la Biserica "Sfântul Nicolae". La acea vreme, problema cea mai acută era la turla bisericii. "Reușind să înlocuim turla, a trebuit să înlocuim și acoperișul, coborând cu lucrările spre pereții bisericii și ajungând până la momentul în care s-a început pictura interioară. Tot ce s-a făcut până în acel moment a fost în mare parte contribuția parohiei. În momentul în care resursele s-au terminat, trebuia să găsim pe altcineva care să ne ajute. Din 2007 s-a ivit oportunitatea de a scrie un proiect cu finanțare europeană. Atunci ne-am dat seama că 98% din credite erau nerambursabile, cei 2% ramași fiind suportați de Primăria Aroneanu, cu care am încheiat un parteneriat. Acest proiect nu a fost ușor, nu a fost simplu, fiind nevoie de multă răbdare și multă nădejde. Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem la acest moment. Aș dori să mulțumesc membrilor Consiliului parohial, care au fost alături de noi și care ne-au dat curajul și încrederea că vom ajunge la final așa cum ne-am propus. De asemenea, mulțumim Primăriei Aroneanu, și consilierilor locali care s-au angajat să plătească cei 2%, dar și celelalte sume care sunt neeligibile și care vor trebui să vină din partea comunității", a spus părintele paroh Ovidiu Buzenchi. În continuare au susținut discursuri conf. dr. ing. Ionel Gosav, care a realizat proiectul de execuție pentru reabilitarea și consolidarea sfântului lăcaș, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Victor Chirilă, și senatorul Mihaela Popa.
Tehnică deosebită la elementele decorative exterioare
Biserica „Sfântul Nicolae” a fost ridicată în anul 1594 de către domnitorul Aron Vodă (1591-1592, 1594-1595) în localitatea Aroneanu, județul Iași. Fiind ultima ctitorie voievodală a unui domnitor din neamul Mușatinilor, acest monument istoric este de o valoare inestimabilă atât la nivel local cât și național. Biserica „Sfântul Nicoale” din comuna Aroneanu prezintă interes din perspectivă artistică atât prin proporțiile sale armonioase, cât și prin originalul decor exterior, unice în istoria artei medievale românești. Pereții exteriori sunt decorați cu elemente de ceramică (teracote) smălțuite de culoare verde cu reflexe albăstrui, de forma unor stele cu șase colțuri, a frunzelor de stejar, a vârfurilor de lance și a discurilor circulare, descriind motive geometrice complicate și fiind folosită o tehnică aparte. Teracotele sunt incizate în tencuială. Acest decor realizat în relief (astăzi dispărut) este considerat ca fiind o posibilă sursă de inspirație pentru broderia în piatră de pe fațada Bisericii "Sfinții Trei Ierarhi" din Iași și a Mănăstirii Dragomirna din județul Suceava. De asemenea, lăcașul de cult constituie un punct de atracție pentru turiștii care vizitează municipiul Iași. Perspectiva restaurării acestui sfânt lăcaș constituie o premisă favorabilă pentru o promovare ulterioară mai accentuată a acestui monument în regiunea turistică a municipiului Iași. Pentru o susținere adecvată din punct de vedere financiar a inițiativei de promovare a acestui obiectiv de patrimoniu, parohia Aroneanu a încheiat un parteneriat cu Consiliul Local al comunei Aroneanu. În acest fel, costurile de promovare vor fi suportate în parteneriat de către cele două instituții, de rezultatele acestei campanii beneficiind, de asemenea, întreaga comunitate din localitatea Aroneanu.
Impuls pentru activități turistice
Proiectul de restaurare și reabilitare al bisericii din Aroneanu reprezintă o prioritate și o etapă firească în acest proces de intensificare a activității turistice în comuna Aroneanu și în întreaga zonă periurbană a municipiului Iași. Implementarea acestui proiect este justificată așadar în primul rând de starea de degradare în care se află în prezent Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna Aroneanu. Proiectul va cuprinde următoarele lucrări:
- restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor exterioare ale clădirii monument istoric Biserica „Sfântul Nicolae” - Aroneanu cu respectarea standardelor privind siguranța și protecția contra incendiilor și a standardelor privind facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădirile publice;
- consolidarea elementelor structurale ale clădirii monument istoric Biserica "Sfântul Nicolae” - Aroneanu, în conformitate cu normele în vigoare privind siguranța clădirilor publice;
- restaurarea picturilor, frescelor și a componentelor artistice, interioare și exterioare ale clădirii, cu respectarea trăsăturilor arhitectonice ale construcției originale;
- reabilitarea instalațiilor electrice, sanitare și dotarea clădirii monument istoric Aroneanu cu echipamentele și instalațiile necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
- promovarea valorii religios-culturale și a potențialului turistic al clădirii monument istoric Aroneanu, prin integrarea sa în circuitul cultural-artistic din regiunea Nord-Est;
- promovarea activităților și rezultatelor proiectului prin intermediul unor activități de informare și publicitate;
- îmbunătățirea gradului de atractivitate turistică a localității Aroneanu și implicit a regiunii Nord-Est, prin atragerea turiștilor;
- creșterea cu 100% a numărului de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu restaurat, de la 2000 în prezent, la peste 4000 persoane anual;
- contribuția la consolidarea și promovarea identității istorice și culturale a localității Aroneanu;
- extinderea sezonului turistic prin diversificare ofertei turistice în localitatea Aroneanu și implicit în zona peri-urbană a municipiului Iași.
Biserica din Aroneanu, este inclusă în circuitul public încă de la finalizarea construcției acesteia, în anul 1594. Întrucât este vorba despre o biserică în cadrul căreia se oficiază și în prezent serviciile religioase pentru locuitorii comunei Aroneanu, acest edificiu este în permanență deschis și poate fi vizitat de către public. În general, vizitatorii fac parte atât din rândul locuitorilor comunei Aroneanu și al localităților învecinate, dar mai ales sunt persoane care vizitează municipiul Iași și care sunt interesate de obiectivele de interes turistic din această zonă. Din acest motiv, restaurarea și valorificarea potențialului turistic al acestui obiectiv va constitui un impuls pentru toată gama de activități turistice din regiunea comunei Aroneanu și a municipiului Iași. Durata de implementare a proiectului este de 22 de luni. Această perioadă constituie intervalul dintre data semnării contractului de finanțare și data finalizării ultimei activități prevăzute în cadrul proiectului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6275, Ultimul acces: 2020-09-25 21:49:23


Nr. vizualizări:9603
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 21:49:23
Data actualizare:2018-04-05 10:33:18
Data încărcării:2005-11-25 13:00:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:30
Fotografi:Alexandru Losonczy: 28, Vitalie Danciu: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 80

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 50

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Contor: 138

Vedere din lateral
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 36

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-07-27
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 25

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Vedere parțială
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 23

Absida altarului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 16

Turla
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-10-08
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 32

Turla
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2