Itrinesti :: Biserica Sf. Anania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anania
Itrinești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Itrinești
Comună:Mărgineni
Județ:Neamț
Cod poștal:617273
Persoană de contact :Pr. Paroh LOGHIN CRISTIN IOAN
Telefon :0747... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:itrinesti.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaMargineni.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Ioan Cristin Loghin
Hram:Sf. Ap. Anania
Detalii:Biserica cu hramul “Sfântul Apostol Anania”, din satul Itrinești, a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVII-lea (aceast lucru este susținut de Preot C. Mătasă) . Același autor vorbește și de anul 1728, ca fiind anul construcției lăcașului de cult. Biserica a fost ridicată cu cheltuiala dulgherului Lupu Mateeș, despre care documentele vorbesc că ar fi fost ucis de Gheorghe Duca. Cert este că în clopotnița bisericii se păstrează și astăzi un clopot vechi ce are pe el inscripționat în limba greacă numele dulgherului Luca Mateeș: “dăruit de ct. K. K. Aleco Mateeș”. Alături de acest clopot, mai avem și un altul un pic mai mare, de 75 de Kg. ce are pe el inscripționat anul 1916.
Planul bisericii este treflat, atât la interior cât și la exterior. Corpul bisericii este construit din bârne de lemn de stejar, cioplite pe 4 fețe. Acestea sunt montate pe soclu din zidărie de piatră. Acoperișul este în formă de șarpantă. Catapeteasma este formată din trei rânduri de icoane. Ușile împărătești sunt simple, lipsite de sculpturi sau alte podoabe.
Alte informații:Satul Itrinești, este așezat în partea de răsărit a județului Neamț, la o depărtare de 20 de km (în linie dreaptă) de orașul Piatra-Neamț și la 3 km de comuna Mărgineni, aceasta din urmă fiind și reședința comunală.
Nr. vizualizări:1910
Data ultimei vizualizări:2021-03-01 06:53:14
Data ultimei actualizări:2016-05-13 09:03:57
Data încărcării pe sit:2006-06-06 04:09:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0