Izvoarele :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Izvoarele
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Izvoarele
Comună:Lipnița
Județ:Constanța
Cod poștal:907172
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatomisului.ro, www.primaria-lipnita.ro, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dumitru
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Aceasta biserică este ridicată în tehnica paiantei, adică are o structură de lemn și pereți izolați cu pământ bătut și chirpici. Structura este susținută de stâlpi de lemn înfipți în pământ cu pereți din împletitură de nuiele între ei, un relict din epocile cele mai vechi ale acestor locuri. Biserica din Izvoarele, împreună cu cele similare din satele vecine Satu Nou (1863) și Strunga, formează un grup restrâns, cu totul aparte în arhitectura sacrală de lemn din România și din Europa. Biserica a fost ridicată anterior anului 1877 și a fost restaurată în anul 2001.
Alte informații:În mod sigur se pierd monumente istorice și de cultură fără măcar să știm că s-au pierdut.
Biserica "Sf. Dumitru" din satul Izvoarele jud. Constanța îndeplinea toate condițiile pentru aceasta: prea mică, prea departe de un circuit, prea departe de autorități, situată într-o comunitate prea puțin numeroasă și prea săracă, aparținând unei parohii din alt sat, cu un preot prea în vârstă ca să se mai deplaseze, etc, etc. . .
Totuși, biserica este un unicat, care îmbogățește patrimoniul cultural dovedind diversitatea lui și nu numai, putând umple un gol sau acoperi o pată albă din istoria arhitecturii creștine din România, prin concluziile ce se impun în urma restaurării monumentului.
Să încercăm o prezentare foarte sumară: este o biserică de dimensiuni mici, practic cât o casă, de cca 18 x 7, 5 m, cu înălțimea de cca 3, 5 m, fără turlă, dar care are totuși toate elementele unui lăcaș de cult: altar semicircular, naos, pronaos, pridvor, bolți din lemn peste altar și naos, icoane frumoase și în bună stare.
De aici înainte, totul o deosebește de monumentele de arhitectură pe care le cunoaștem.
Cod Monument:CT-II-m-A-02893
Nr. vizualizări:1516
Data ultimei vizualizări:2020-11-28 18:32:10
Data actualizare:2014-07-28 09:12:58
Data încărcării:2006-06-06 04:29:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-28
Contor: 95

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș