Izvoarele :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Izvoarele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Izvoarele
Comună:Cernești
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 18
Cod poștal:437089
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.episcopiammsm.ro, www.comunaCernesti.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, a fost ridicată în 1928, în partea de sus a satului, de către credincioșii de rit ortodox. Este construită din bârne de fag, acoperite în exterior cu lambriuri dispuse orizontal, cu excepția zonelor ferestrelor, ce sunt lambrisate vertical, dând impresia unor uși de acces. Construcția are un mic pridvor, acoperit prin prelungirea poalei din față a turnului-clopotniță și o absidă pentagonală decroșată.
Acoperișul din draniță are în partea din față un turn-clopotniță cu foișor înfundat, prevăzut cu două mici deschideri laterale sus și una mare jos, peste care se înalță coiful conic foarte evazat, ce se termină cu o cruce simplă.
Pictura parietală este înlocuită prin icoane aplicate realizate pe placaj de către pictorul Aurel Pop din Baia Mare. Remarcabil este iconostasul, adus de la biserica veche de lemn din Făurești, demolată o dată cu ridicarea alteia de piatră. În primul registru, cu Dumnezeu-Tatăl pe axă, se pot vedea scene din viața Mântuitorului, înscrise în rame pătrate, cu excepția celor de pe laturi, care au forma unei dreptunghi. Al doilea registru, cu Cina cea de Taină în centru, este flancată de Apostoli, cuprinși în arcade de templu, cu stâlpii bogat decorați, cu ciorchini de struguri și corole crucifere. Al treilea registru îl redă pe Iisus Arhiereu între Prooroci, dispuși pe două rânduri, în medalioane pătrate pe rândul de jos, și circulare, cu raze de lumină, în cel de sus
Cod Monument:MM-II-m-B-04591
Nr. vizualizări:6134
Data ultimei vizualizări:2023-12-06 01:24:33
Data ultimei actualizări:2019-01-09 10:44:53
Data încărcării pe sit:2006-06-06 04:36:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-05-08
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș