Izvoarele :: Biserica Sf. Ioan Evanghelistul Bloaja - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Evanghelistul Bloaja
Izvoarele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Izvoarele
Comună:Cernești
Județ:Maramureș
Adresa:"Pe secătură"
Cod poștal:437089
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.comunaCernesti.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Sf. Ioan Evanghelistul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn cu hramul "Sf. Ioan Evanghelistul”, patronim rar întâlnit în Maramureș, a fost strămutată în 1926 din satul Fântânele de lângă Rohia, unde a fost ridicată cu peste 280 ani în urmă.
Construcția din lemn de stejar, prevăzută cu un mic pridvor și absida decroșată de formă pătrată, cu pereții laterali retrași în interior, păstrează pe peretele sudic urme de pictură. La ancadramentul ușii de la întreg s-a renunțat, fiind înlocuit cu un geam. Acoperișul învelit cu draniță de fag este construit cu un turn-clopotniță, șindrilit în partea inferioară, și cu parapetul foișorului înfundat cu scânduri, mărginite sus și jos de niste șipci modelate în acolade. Balconul în arcade duble pe laturi, susține un coif conic desfășurat foarte zvelt, prevăzut cu cruce din fier forjat cu Semilună în vârf, spre deosebire de crucile de la capetele coamelor, la care Semiluna este amplasată la capetele brațelor laterale.
Pictura interioară s-a realizat în 1998 de către un zugrav amator în stil neo-bizantin, fără un program iconografic bine definit, realizându-se doar bolta cu Evangheliștii și registrul median din Altar, cu Ierarhii bisericii creștine, înscriși în medalioane circulare, pe fond galben în chenare roșii. Iconostasul prezintă un singur registru, pictat direct pe perete, cu Isus Judecător, stând în jilț, înconjurat de Apostoli, cuprinși până la brâu, în medalioane circulare, în timp ce spațiile libere sunt acoperite cu cruci treflate și inimioare pe fond albastru.
Cod Monument:MM-II-m-B-04590
Nr. vizualizări:7022
Data ultimei vizualizări:2022-08-09 02:47:32
Data ultimei actualizări:2019-01-09 10:47:51
Data încărcării pe sit:2006-06-06 04:38:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D5000
Contor: 194

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș