Sfintele Pasti la romanii din Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfintele Paști la românii din Ungaria

[2018-04-10]
Învierea Domnului reprezintă un prilej bucurie și comuniune pentru românii ortodocși din Ungaria. Cu prilejul sărbătorii Pascale, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a fost prezent alături de etnicii români din circumpscripția consulară arondată la mai multe manifestări religioase.

În data de 08 mai, de la miezul nopții, consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a asistat la slujba Învierii, desfășurată la Biserica Ortodoxă Română din localitatea Micherechi, oficiată de pr.paroh Ioan Bun, în prezența a sute de credincioși.

În prima zi a sărbătorii pascale, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala episcopal㠓Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârșită de către preoții de la centrul eparhial. La serviciile religioase au participat sute de credincioși, printre care amintim pe Maria Gurzau Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Balcescu” din Gyula, Ion Budai, fost directorul al institutiei, Eva Iova, redactorul-șef al “Foii Românești“ ș.a. După terminarea slujbei un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, instruiți de prof. Eva Pătcaș Sabău, au interpretat cântece, poezii și rugăciuni pascale.

La incheierea serviciului religios, Consulatul General al României la Gyula, a sprijinit organizarea unei recepții, la care au participat reprezentanți ai etnicilor români din Ungaria.

În aceeași zi, la orele 14, consulul general Florin Vasiloni, a participat la slujba vecerniei pascale, desfășurată în biserica romano-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către preoți centrul eparhial al EORU. În orașul Sarkad nu funcționează biserică ortodoxă română. La inițiativa autoguvernării române din oraș, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei pascale se desfășoară in fiecare an, în biserica romano–catolică din localitate. La acest eveniment au participat printre alții viceprimarul orașului Șercad, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Margareta Tat, primarul localității Micherechi, Delia Kovacs, redactor-șef al publicașiei ”Cronica”, ș.a. Toți cei prezenți au fost invitați la o agapă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale din Șercad.

În preajma sărbătorii Paștilor, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a depus o coroană de flori și s-a recules, la statuia ridicată la Veszprem, în memoria sportivului român Marian Cozma, asasinat în data de 7 februarie 2009. Acesta a decedat la vârsta de 26 ani. A fost component de bază a echipei naționale de handbal al României și al echipei ungare Veszprem. În trecut a evoluat pentru HC Dinamo București.

În memoria sa, a fost ridicată o statuie care cuprinde bustul sportivului român, cu o înălțime de peste 3 metri înălțime, în vecinătatea Sălii de sport „Veszprem Arena” din Veszprem, dezvelită la data de 6 februarie 2010, operă a sculptorului ungar Mihaly Gabor si il infatiseaza pe Cozma in momentul in care aruncă cu mingea la poarta. Mihaly Gabor, autorul monumentului, este unul dintre cei mai importanti artisti plastici din Ungaria, lucrarile sale putand fi admirate la Muzeul Olimpic de la Lausanne, la stadionul Puskas Ferenc sau la circuitorul de Formula 1 de la Hungaroring.

De remarcat faptul că în momentul prezenței diplomatului român la statuia sportivului român, peste 20 de lumânări erau aprinse de către fanii din Veszprem ai echipei locale de handbal, fapt ce demonstrează că acest sportiv a fost foarte apreciat.

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 71, Ultimul acces: 2019-01-16 06:30:16