Papa Francisc: Spre Nasterea Domnului, nu a bradului de Craciun - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Spre Nașterea Domnului, nu a bradului de Crăciun

[2018-12-03]
Liturghie în capela Casei Santa Marta
Timpul liturgic al Adventului are trei dimensiuni – trecutul, viitorul și prezentul – și ne oferă ocazia importantă de a purifica memoria, speranța și vigilența pentru a nu reduce sărbătoarea Nașterii Domnului la un prilej de cumpărături și cadouri. La predica de la Sfânta Liturghie celebrată în cursul dimineții în capela Casei Santa Marta, Papa Francisc a comentat Evanghelia zilei (Mt 8,5-11), despre întâlnirea de la Cafarnaum dintre Isus și un centurion din armata romană, care îi cere ajutorul pentru slujitorul său paralizat la pat. Chiar și în zilele noastre, a remarcat Pontiful, se poate întâmpla să ne obișnuim cu credința, uitând „vivacitatea” acesteia. Dar „când ne lăsăm duși de obișnuință, pierdem puterea credinței, noutatea credinței care mereu se reînnoiește”.

Același lucru se poate întâmpla cu Adventul. Prima dimensiune a acestui timp liturgic este trecutul și cere „purificarea memoriei” pentru „a ne aduce bine aminte că nu s-a născut bradul de Crăciun”, un „frumos semn, ci să ne amintim c㠄s-a născut Isus Cristos”. „S-a născut Domnul, s-a născut Răscumpărătorul care a venit să ne mântuiască. Da, e sărbătoare… Noi suntem mereu în pericolul, avem mereu tentația de a seculariza Nașterea Domnului, Crăciunul. Când sărbătoarea încetează să mai fie contemplație – o frumoasă sărbătoare de familie, dar cu Isus în centru – și începe să fie sărbătoare mundană, atunci facem cumpărături, cadouri, cutare și cutare lucru. Iar Domnul rămâne acolo, pe undeva, uitat. Chiar și în viața noastră: da, s-a născut, la Betleem, dar… Adventul vine pentru a purifica memoria acelui timp trecut, memoria acelei dimensiuni.”
De la trecut, la viitor. Adventul ne ajută s㠄purificăm speranța”, să ne pregătim pentru „întâlnirea definitivă cu Domnul”. „Pentru că Domnul care a venit acolo se va întoarce, se va întoarce. El se va întoarce să ne întrebe: Cum a fost viața ta? Va fi o întâlnire personală. Noi, întâlnirea personală cu Domnul, astăzi, o avem la Sf. Liturghie și nu putem avea o întâlnire personală cu Crăciunul de acum două mii de ani: avem memoria acelui moment. Dar când El se va întoarce, vom avea acea întâlnire personală. [Aceasta] înseamnă purificarea speranței.” În fine, prezentul. Papa a îndemnat să cultivăm dimensiunea zilnică a credinței, în ciuda grijilor și a frământărilor, luând în „custodie” propria „casă interioară”. Noi credem că Dumnezeu este „Dumnezeul surprizelor” iar creștinii ar trebui să descopere zi de zi semnele Tatălui ceresc, modul său de a ne vorbi în timpul de față. „Cea de-a treia dimensiune este mai de fiecare zi: purificarea vigilenței. Veghere și rugăciune sunt două cuvinte pentru Advent. Domnul a venit în istorie la Betleem, va veni, la sfârșitul lumii și la sfârșitul vieții fiecăruia dintre noi. Dar vine în fiecare zi, în fiecare clipă, în inima noastră, prin inspirațiile Duhului Sfânt.” (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)
https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2018-12/advent-nasterea-domnului-nu-bradul-craciun-papa-francisc.html

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 141, Ultimul acces: 2019-05-21 22:47:53