Episcopul Husilor: Cand Dumnezeu vine in sufletul tau, devii tu insuti lumina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Hușilor: Când Dumnezeu vine în sufletul tău, devii tu însuți lumină

[2019-03-25]
de Iulian Dumitrașcu

Episcopul Ignatie al Hușilor a spus în Duminica Sfântului Grigorie Palama că atunci „Când Dumnezeu vine în sufletul tău, devii tu însuți lumină”.
Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Dumitru” din municipiul Huși, informează Episcopia Hușilor.
În timpul omiliei duminicale, ierarhul a explicat că textul biblic de la Marcu 2:1-12 tratează trei teme prezente în viața omului: păcatul, suferința și lumina.
În prima parte a predicii, Episcopul Ignatie a vorbit despre legătura dintre păcate și suferință.
„Noi considerăm că suferința este un efect natural, inevitabil, al păcatului. Mentalitatea aceasta este însă una eronată! Nu oriunde este suferință trebuie implicit să vorbim și despre păcat. Sunt, spre exemplu, atâția copii nevinovați, care suferă.
Suferința nu este întotdeauna un efect inevitabil sau necesar, al păcatului. Păcatul, în schimb, este cel care cauzează suferința, este un vehicul al suferinței. Unde este păcat, inevitabil va veni și suferința, dar aceasta nu înseamnă că unde este suferință este și păcat.
Dumnezeu, atunci când ne vindecă de o boală trupească, începe întâi cu vindecarea sufletului”, a spus Preasfinția Sa.
Mai departe, Episcopul a prezentat învățătura Sfântului Grigorie Palama, potrivit căruia „Dumnezeu este lumină, Se descoperă fiecăruia dintre noi în lumină și noi suntem chemați să devenim lumină”.
„Dumnezeu nu este o realitate dincolo de lumea aceasta, închis undeva în zăgazurile transcendenței. El este o realitate foarte intimă fiecăruia dintre noi, mai apropiat decât ne putem noi închipui.
Acest adevăr fundamental l-a subliniat Sfântul Grigorie Palama. Dumnezeu devine realitatea ta cea mai intimă, cea mai personală, prin lumina necreată pe care ți-o împărtășește, prin energiile necreate, prin lucrările nezidite, care nu sunt altceva decât manifestarea dragostei Lui, prezența Lui în lume.
Pentru că energiile necreate, lumina Lui, sunt însuși Dumnezeu, iar nu o forță, nu este propagarea unei energii”.
Părintele Episcop a făcut referire și la modul în care fiecare poate deveni „un om de lumină”:
„Rugându-ne mai mult, putem deveni oameni de lumină. Devenim lumină prin bunătatea pe care o împărtășim, prin binele pe care suntem gata să îl facem în orice clipă.
Devenim oameni de lumină mai ales atunci când ne împărtășim cu Cel care este lumina necreată, ființială, cu Hristos. El este adevărata sursă a luminii noastre. Oamenii caută lumini în toate părțile. Unii idolatrizează rațiunea, însă decuplarea rațiunii de la Dumnezeu naște monștri.
Lumina care ne împărtășește iubire este cea a lui Hristos. Atunci devii un om de lumină, când iubești.
Putem deveni oameni de lumină dacă renunțăm la păcat, dacă începem să ne vedem propriile neputințe. Noi, în general, vedem neputințele celorlalți. Când te ocupi de păcatele celorlalți să știi că decizi să nu fii lumină, ci întuneric”.

Sursa: www.basilica.ro


Contor Accesări: 150, Ultimul acces: 2019-07-14 15:27:38