Cum si cu ce sa ne hranim sufletul – Patriarhul Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cum și cu ce să ne hrănim sufletul – Patriarhul Daniel

[2019-03-24]
de Iulian Dumitrașcu

„Ne hrănim sufletul cu lumină din Sfintele Scripturi, sfintele slujbe, sfintele rugăciuni, sfintele taine și din faptele cele bune”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Duminica Sfântului Grigorie Palama.
În omilia rostită la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhul României le-a explicat credincioșilor că prin luminile duhovnicești de mai sus „ne înnoim și devenim rugători purtători de lumină”.
Lumina harului
Potrivit Preafericirii Sale, „lumina și puterea harului dumnezeiesc s-au văzut în viețile oamenilor care s-au pocăit și și-au înnoit viața atât de mult încât au ajuns ca încă din lumea aceasta, când Dumnezeu a dorit, să guste din slava și bucuria și lumina neapusă a Împărăției Cerurilor”.
Lecturi recomandate:
Lumina Sfintelor Scripturi: Antologie tematică din opera Sfântului Ioan Gură de Aur
Antologia filocalică și dogmatic㠄Lumina din inimi” – ediția a II-a
În acest sens, Patriarhul l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Grigorie Palama, pomenit în această duminică, „teolog al luminii slavei dumnezeiești neapuse și necreate care s-a arătat pe Muntele Taborului Sfinților Apostoli Petru, Iacov și Ioan”.
Particularitățile Duminicii a 2-a din Postul Mare
Dacă Biserica a rânduit ca prima duminică din Postul Mare să fie dedicată mărturisirii dreptei credințe, în cea de-a doua, supranumită a Sfântului Grigorie Palama, se pune accentul pe mărturisirea dreptei viețuiri „prin pocăință, rugăciune și multă nevoință duhovnicească”.
„Duminica de astăzi ne arată că rugăciunea și pocăința înnoiesc haina de har a sufletului primită prin botezul creștin, dar adesea pătată prin păcat”.
„Atunci când cineva este botezat se cântă «Dă-mi mie haină luminoasă». Haina luminoasă este haina harului care învelește sufletul și trupului celui recent botezat. Această haină luminoasă este haina prezenței luminii dumnezeiești în sufletul, trupul și viața creștinului botezat”, a spus Preafericirea Sa.
De ce nu consumăm în post alimente de origine animală
Patriarhul Daniel a oferit în predica sa și motivația pentru care în perioada Postului nu se consumă alimente de origine animală.
„În această perioadă a Postului în Biserica Ortodoxă nu se consumă alimente de origine animală, ci numai de origine vegetală și de două ori, la Buna Vestire și în Duminica Floriilor, se consumă pește”.
„Hrana din produse vegetale predispune mai mult la rugăciune și nu îngrașă corpul”, a menționat Preafericitul Părinte Patriarh.
Hrana din produse vegetale mai are o semnificație: „toate plantele sunt rezultatele procesului de fotosinteză. Deci, plantele cresc pentru că au acumulat lumină de la soare și peștele conține fosfor, care în limba greacă înseamnă purtător de lumină”.
„Aceste plante care au asimilat lumină de la soare și pe care noi le consumăm ne învață că așa după cum ne hrănim trupul cu lumină de la soarele fizic, tot așa trebuie să ne luminăm, să ne hrănim sufletul cu lumina harului nevăzut, dar real, de la Hristos. Deci, hrănim trupul cu produse rezultat al luminii de la soare și ne hrănim sufletul cu lumină de la Hristos – lumina lumii”, a spus Patriarhul.
Boala și vindecarea în viziunea ortodoxă
Patriarhul României a adus în atenția celor prezenți și „puterea dumnezeiască iertătoare de păcate și vindecătoare de boli” a Mântuitorului Hristos, identificată în textul biblic duminical (Marcu 2:1-12), și a prezentat sintetic învățătura ortodoxă cu privire la boală și vindecarea ei.
Potrivit Preafericirii Sale, „boala trupească este urmarea păcatelor săvârșite de om”, dar „nu totdeauna, ci uneori”.
„Alteori boala este doar o pedagogie divină, o lucrare înțeleaptă a lui Dumnezeu Care prin intermediul bolii îl ajută pe om să se smerească și să se ferească de păcate mari și de primejdii”.
„În evanghelia de astăzi se vede clar că există o legătură între păcat și boală. De aceea, Mântuitorul îi spune slăbănogului mai întâi «Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!» și apoi după ce i-a vindecat sufletul prin iertare de păcate i-a vindecat și trupul zicând « Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă».
Trepte de urmat pentru vindecare
Primul pas în vindecarea trupului este vindecarea sufletului, a atras atenția Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Hristos Domnul ne arată că pentru vindecarea trupului este necesară mai întâi vindecarea sufletului pentru că și păcatul este o boală, cum a fost numit de Părinții Sinodului 6 Ecumenic care au spus că păcatul este o boală a sufletului”.
„Prin slujba Sfântului Maslu noi cerem deodată cu vindecarea trupului și iertarea păcatelor. Aceasta ne arată că există o legătură între izbăvirea de păcate și vindecarea de boli”.
Rolul Duminicii a doua din Postul Mare este și acela de a ne concentra în această perioadă pe mărturisirea mai deasă a păcatelor.
Patriarhul Daniel a spus că ulterior „urmează și vindecarea de bolile trupești dacă Dumnezeu consideră că este necesar”.
„Chiar dacă o boală este incurabilă, vindecarea sufletului de păcate este cea mai importantă, fiindcă prin iertarea păcatelor ni se dăruiește viața veșnică, adică mântuirea”, a explicat Preafericirea Sa.
Dobândirea harului înfierii
Un alt aspect semnalat în evanghelia de astăzi este faptul că slăbănogul care s-a pocăit prin suferință îndelungat㠄deodată cu primirea iertării păcatelor a primit și harul înfierii, fiindcă l-a numit Iisus «fiu»”.
Prin aceasta, Mântuitorul „i-a arătat iubirea părintească a lui Dumnezeu care lucra prin Iisus Hristos”. El îi cunoștea păcatele, dar, în contrast cu ce fac oamenii de multe ori, „Iisus nu îl judecă, ci îl ajută; El nu îl umilește, ci îl ridică, îl recuperează”.
Patriarhul a mai subliniat că la spovedanie primim și noi „aceeași demnitate de fiu duhovnicesc”, iar această evanghelie „stă la baza temeliei lucrării duhovnicești a preotului duhovnic, dar și a fiilor și fiicelor duhovnicești care doresc iertarea de păcate și vindecarea de bolile sufletești și trupești”.
Totodată, evanghelia de astăzi este „o evanghelie a vindecării, dar și o evanghelie a ridicării omului din starea de rob al păcatului la starea de fiu al lui Dumnezeu după har”, a evidențiat Preafericirea Sa.
Apreciere pentru activitățile de la Paraclisul CMN
La finalul predicii rostite, Patriarhul Daniel a oferit pentru Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului volumele Unitate națională și dinamică pastorală. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2018, 100 de lumini din timpul edificării Catedralei Naționale, Satul românesc: factor de coeziune și unitate româneasc㠖 incursiune literară, precum și un DVD marca Trinitas TV care prezintă momente de la sfințirea Catedralei Naționale.
Patriarhul a apreciat „frumoasa activitate” desfășurată la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și a amintit și de activitatea voluntarilor de aici care „aduc mângâiere și speranț㔠prin campaniile pe care le întreprind.
În numele slujitorilor și al credincioșilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Arhim Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, i-a oferit Patriarhului României un buchet de flori și i-a mulțumit pentru „prezența, binecuvântarea și cuvântul de învățătură”.
„Dorim să ne exprimăm bucuria și mulțumirea pentru grija părintească pe care o arătați mereu pentru credincioșii și slujitorii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dovadă fiind vizitele dese pe care Preafericirea Voastră le faceți în mijlocul credincioșilor de aici”, a spus Arhim Paisie Teodorescu.
Credincioșii prezenți au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel iconițe cu chipul Sfântului Grigorie Palama.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 121, Ultimul acces: 2019-07-14 15:29:04