Mitropolitul Teofan a prezidat conferinta preotilor din Protopopiatul Piatra-Neamt, dedicata satului romanesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Teofan a prezidat conferința preoților din Protopopiatul Piatra-Neamț, dedicată satului românesc

[2019-03-22]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a prezidat luni conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Piatra-Neamț, în cadrul căreia a fost omagiat satul românesc.
Evenimentul a avut loc în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Viișoara, după ce mai întâi ierarhul a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite, informează Doxologia.
În timpul conferinței, Părintele Cătălin Mihai Bucur de la Parohia „Ștefan cel Mare” II a susținut referatul cu tema „Biserica – centrul vieții spirituale a satului românesc”, în care a relevat imaginea țăranului român din timpurile trecute, cu credințele și tradițiile lui și a schițat în cuvinte însoțite de proiecții specificitatea satului românesc și viața putenic ancorată în Dumnezeu.
Mitropolitul Teofan a adus în discuție ideea de unitate. Unirea din familie și unirea din obștea parohială, prelungite la obștea din protopopiat sau obștea monahală, întrețin și hrănesc unirea cea mare.
„Astfel, un eveniment istoric este întreținut și atenția noastră asupra lui ne amintește că nu este un dat veșnic. Ne este clar că prezența Mântuitorului dă conținut și coeziune adunării, obștii, iar viața liturgică este cea care dezvoltă și întreține unitatea”, potrivit Înaltpreasfinției Sale.
În continuare, au urmat propuneri de revigorare a vieții și credinței în satul românesc, pornind de la realitatea actuală și de la cea de odinioară.
Printre acestea au fost evidențiate importanța muzeului parohial, a înfrumusețării troițelor conform canoanelor Bisericii, implicarea preotului în evenimentele comunității și descoperirea tezaurului ascuns în inimile bătrânilor satului.
Un alt punct din ordinea zilei a fost inițiativa Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de a oferi familiilor din parohii, prin preoți, lucrarea „Învățătura de credință ortodoxă”.
La finalul întâlnirii au fost luări de cuvânt din partea participanților cu referire atât la tema zilei, cât și la unele subiecte de interes pastoral și duhovnicesc.
Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate în anul 2019, declarat de Sfântul Sinod An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 93, Ultimul acces: 2019-07-19 22:02:23