Cristina Gherghel: 14 nuante de rosu. Amintiri din copilaria comunista - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cristina Gherghel: 14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă

[2019-04-10]
La Editura Sapientia a apărut recent cartea „14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă. ‘Epoca de Aur'”, scrisă de Cristina Gherghel. Cartea apare în colecția „Magistra vitae”, în formatul 14Ś20, are 502 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei. Cristina G. Gherghel este o scriitoare care a debutat în limba engleză, dar care caută acum să se afirme și pe rafturile limbii ei natale, româna. Cartea publicată recent la Editura Sapientia este un volum prin care autoarea dorește să împărtășească memoriile vieții sale, memorii înrădăcinate pe plaiurile moldovene ale satului ei natal, Gherăiești, memorii dintr-o epocă tulbure a istoriei române, „Epoca de Aur” a comunismului ceaușist, citim în materialul de pe InfoSapientia.ro semnat de Ciprian Fechetă.

Mărturiile ei, profund impregnate de sinceritate, de oralitate, de umor, manifestă libertatea cu care un autor simplu își așterne pe foaie trecutul, libertate față de prejudecățile cititorilor pretențioși, dar mai ales libertate în a-și asuma trecutul și a-l putea aprecia. Astfel ea, prin cele 43 de capitole (fără cele trei puncte de introducere, și alte trei de încheiere) ne pune la dispoziție un autentic peisaj rural din „Epoca de Aur”. În primele capitole suntem luați de mână și purtați spre cunoașterea chipurilor care vor însoți această suită de memorii, chipuri care alcătuiesc familia și cadrul familiar al scriitoarei, chipuri care devenindu-ne familiare ajută la captarea sinceră a trăirilor împărtășite în aceste rânduri.
Odată ce ne-am obișnuit cu cadrul familiar, cu ulițele satului din Gherăiești, cu activitățile zilnice ale sătenilor, înaintăm cu fiecare pagină prin zilele trecătoare ale unei copilării împărțite între muncă, școală, năzdrăvănii, certuri și clipe de neuitat ale vieții unei fetițe, Cristina. Lecția pe care ne-o oferă aceste pagini este că nu trebuie să eliminăm orice rază de lumină din vremurile întunecate ale comunismului. Lacrimile de tristețe izvorâte din numeroase clipe de nedreptate și de răutate ale acelui timp se împletesc cu lacrimile de bucurie ale copilului înconjurat de căldura propriei familii. Așa cum afirmă în primele pagini ale cărții, autoarea nu se adresează cititorilor snobi, cititorilor cu pretenții intelectualiste, ci oamenilor simpli care nu sunt în căutarea frazeologiilor complexe încărcate de idei incomprehensibile, ci caută o scriitoare simplă care le înțelege trăirile.
La lansarea cărții a luat cuvântul și Pavel Bereșoae, primarul Comunei Gherăești, care a salutat apariția acestei cărți, „o prezentare a perioadei în care, sub comunism, oamenii au fost supuși terorii ateiste, mulți, foarte mulți dintre Ierarhii Bisericii suferind un martiriu continuu, insuficient cunoscut și descris în cărțile apărute până acum. Cartea Cristinei Gherghel este, astfel, încă o necesară contribuție la cunoașterea acelui timp”. Autoarea „nu vine acasă doar cu o carte, ci, așa cum scrie undeva, cu numeroase experiențe de viață de aici, din Gherăești, cartea sa devenind astfel un document literar de care trebuie să se țină seamă pe viitor, în alcătuirea unei monografii comunitare”. Primarul a înmânat o Diplomă de Gratitudine scriitoarei, „pentru a marca astfel această zi în viața comunității și, desigur, ca o baliză încurajatoare parcursului creativ al autoarei”, și pr. prof. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii Sapientia Iași, „în semn de prețuire pentru deosebita contribuție adusă la publicarea și promovarea cărților de valoare”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 193, Ultimul acces: 2019-07-19 09:13:30