Republica Moldova | Cimitirul eroilor romani de la Mana va fi restaurat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Republica Moldova | Cimitirul eroilor români de la Mana va fi restaurat

[2019-04-10]
de Gheorghe Anghel

Cimitirul românesc de la Mana, raionul Orhei, va fi restaurat, anunță cotidianul Timpul din Republica Moldova.
Necropola din Orhei adăpostește mormintele a 16 soldați români care au căzut pe câmpul de luptă în Al doilea Război Mondial.
Informația a fost făcută publică de președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României, Constantin Codreanu, care a formulat o întrebare în acest sens Ministerului Apărării Naționale.
De asemenea, în răspunsul adresat, MApN evidențiază că va întreprinde „toate măsurile necesare reabilitării mormintelor celor patru eroi români identificați în cimitirul ortodox din Baimaclia”, județul Tighina, astăzi raionul Căușeni.
„Cu prilejul primei misiuni ce va fi organizată în Republica Moldova, în vederea realizării proiectului Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei, specialiștii instituției vor întreprinde toate demersurile necesare fundamentării acestui proiect, respectiv: recunoașterea în teren în vederea stabilirii categoriilor de lucrări necesare și a costurilor implicate, precum și relaționarea cu autoritățile locale abilitate în vederea stabilirii avizelor necesare”, se menționează în răspunsul Ministrului Apărării remis deputatului Constantin Codreanu.
În cimitirul din Baimaclia au fost identificați patru militari români:
sublocotenent în rezervă Nicolae Miimlache, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 20.07.1941;
sergent Alexandru Turcu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941;
sergent Andrei Macinereanu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941;
soldat Alexandru Nisipeanu, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941.
Biserica și eroii naționali
Biserica Ortodoxă Română prețuiește eroii naționali, iar Catedrala Mântuirii Neamului are hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile.
Catedrala este „un simbol spiritual național”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”, după cum spunea Patriarhul României în 15 septembrie, „au dus la învierea neamului ca realizare a unității, a reîntregirii poporului român și a formării statului național român”.
De asemenea, cu prilejul sfințirii catedralei în piciorul Sfintei Mese a fost așezată o listă cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.
Cele 1684 pagini ale secțiunii cuprind numele, prenumele, funcția și războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 196, Ultimul acces: 2019-07-17 08:20:07