Expozitia de icoane Anastasis a fost vernisata la Mogosoaia in prezenta PS Varlaam Ploiesteanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziția de icoane Anastasis a fost vernisată la Mogoșoaia în prezența PS Varlaam Ploieșteanul

[2019-04-09]
de Iulian Dumitrașcu

Expoziția de icoane Anastasis a fost vernisată sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, în prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Ierarhul le-a vorbit celor prezenți la eveniment despre materialele utilizate în realizarea icoanelor și semnificația acestora, explicând în mod deosebit de ce s-a folosit și aurul.
Potrivit Preasfinției Sale, „folosirea aurului în icoană nu trebuie relaționată numai cu o bună stare materială”, întrucât au fost identificate icoane vechi de trei sute sau chiar cinci sute de ani în sate foarte săraci în care, spre exemplu, „oamenii căsătoriți nu au avut niciodată inele de aur”.
Acest lucru denot㠄jertfa și în cinstirea lor arătată lui Dumnezeu: au jertfit ceea ce au considerat ei a fi mai prețios”.
„Aurul, pe de o parte, arată lumina netrecătoare a Preasfintei Treimi din Împărăția lui Dumnezeu cea veșnică. Pe de altă parte, arată și generozitatea celui care le pictează, le sponsorizează. Este o dublă perspectivă asupra acestui metal”, a declarat pentru Trinitas TV Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.
Icoanele au fost realizate de pictori și iconari din țara noastră și de la unele mănăstiri din Muntele Athos.
Expoziția poate fi vizitată la Palatul Mogoșoaia până în data de 5 mai.
Vernisajul a fost precedat de o conferință susținută de Pr. Conf. Gheorghe Holbea, Profesorul Ștefan Ionescu Berechet și de Psaltul Ion Minoiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 148, Ultimul acces: 2019-07-14 17:15:30