Ce sate din Romania sa vizitezi de Pasti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce sate din România să vizitezi de Paști

[2019-04-09]
de Gheorghe Anghel

În apropiere de praznicul Învierii Domnului vă recomandăm șase sate din România în care vă puteți petrece sărbătorile pascale.
Aceste zone din mediul rural păstrează încă tradiții populare autentice, peisaje încântătoare și pot deveni locuri în care vă puteți refugia departe de zgomotul orașului.
Pe lângă aceste aspecte, fiecare sat are în centrul său un locaș de cult reprezentativ pentru Ortodoxia românească unde puteți să vă rugați și să admirați valori din patrimoniul național.
Bârsana
Bârsana este situat pe Valea Izei, fiind renumit pentru tradițiile populare specifice zonei Maramureșului.
De asemenea, în satul maramureșean se află una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din țara noastră, biserica mănăstirii Bârsana.
Construită la mijlocul secolului al XVI-lea, Mănăstirea Bârsana a fost reședință a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului între anii 1735-1740.
Lăcașul monahal fost desființat în data de 12 iulie 1791, iar călugarii s-au refugiat în Moldova, la Mănăstirea Neamț.
Așezământul monahal a fost reînființat în anul 1993.
Mănăstirea Bârsana. Foto credit: Mănăstirea Bârsana
Bodrog
În satul Bodrog se află cea mai veche mănăstire din România cu viața monahală neîntreruptă, din anul 1370.
Prima atestare documentară a așezământului monahal apare în anul 1177, într-o diplomă dată de regele Bela al III-lea.
Însă, vechimea ei este cu mult mai mare, după cum afirmă și unii istorici locali, cum ar fi Ladislau Naghy de Peretsenyi, care spune că în Mănăstirea Hodoșului au locuit, pe vremea ducelui Ahtum, la începutul sec. al XI-lea, călugări „greci“ de rit răsăritean.
Cărpinet
În această localitate se află mănăstirea Izbuc, cel mai vechi așezământ monahal din Bihor. Tot aici se află și Izbucul de la Călugări, un izvor carstic care a primit distincția de monument al naturii.
Turiștii care vin în Cărpinet pot vizita Peștera Câmpenească, aflată într-o adâncitură a depresiunii Țarina unde se găsește cea mai mare cascadă subterană din România.
Un alt punct de referință pentru Cărpinet este lacul dolinar Tăul lui Ghib. Acesta este așezat pe platoul carstic Vașcău, la aprox 3 km de satul Izbuc.
Lacul are o lungime de aproximativ 60 m și o lățime de circa 20 m.
Sucevița
Satul Sucevița este așezat la poalele Obcinei Mari, la limita vestică a Depresiunii Rădăuți, în județul Suceava.
Puteți participa la slujba Învierii Domnului oficiată în vestita ctitorie a Movileștilor, Mănăstirea Sucevița, lăcaș de cult considerat cel mai bine conservat ansamblu pictural al artei medievale moldovenești.
Tot în satul bucovinean veți găsi casa memorial㠄Iraclie Porumbescu”, tatăl lui Ciprian Porumbescu, dar și două muzee, unul în cadrul așezământului monahal și unul etnografic.
De asemenea, satul este cunoscut pentru tradițiile populare: încondeiatul ouălor, cusutul cămășilor populare, țesut la război, sculptat în lemn etc.
Săpânța
Satul maramureșean, atestat documentar în 1373, reprezintă o atracție turistică la nivel internațional. Săpânța este vestit pentru cimitirul vesel, operă a meșterului Stan Pătraș – 1935.
În apropiere se află și mănăstirea Săpâna Peri. Cu o înălțime maximă de 78 m, lăcașul de cult se situează în prezent pe locul 3 între lăcașurile de cult din România.
Dacă ajungeți la Săpânța puteți vizita și Rezervația natural㠓Mlaștina Poiana Brazilor” sau Vâltorile din Săpânța – construcții conice realizate din bușteni în care apă captată din râu formează un vârtej puternic.
Cimitirul vesel din Săpânța. Foto credit: TVR
Tulgheș
Odată ajunși în Tulgheș trebuie să vizitați neapărat biserica din lemn, care datează din anul 1828, dar și „Cuptorul de var” de la Valea Frumoasa sau „Casa cu ceas”.
Complexul Moara de apă și Joagărul din Tulgheș reprezintă un alt obiectiv turistic care nu trebuie omis.
Complexul a fost construit din lemn în anul 1875 și se află încă în stare de funcționare.
Joagărul este un ferăstrău cu mai multe pânze drepte, verticale, care funcționează cu o mișcare alternativă, fiind acționat de forța apei curgătoare prin intermediul unei roți de apă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 154, Ultimul acces: 2019-07-19 10:35:23