Aplicatia de mobil „APEL 112” iti poate salva viata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Aplicația de mobil „APEL 112” îți poate salva viața

[2019-05-10]
de Iulian Dumitrașcu

Aplicația de mobil „APEL 112”, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, are ca facilitate transmiterea coordonatelor GPS la inițierea apelului de urgență către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Pe baza informațiilor de localizare, intervenția agențiilor specializate (Serviciul de Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmi, Salvamont) din cadrul SNUAU este mai rapidă și mai eficientă, crescând astfel șansele de salvare ale apelantului, potrivit unui comunicat al STS emis la momentul lansării aplicației.
Utilizarea aplicației presupune activarea și existența serviciilor de date (acces Internet) și a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil.
În lipsa serviciului de date, poziția apelantului va putea fi totuși comunicată operatorului 112 în timpul conversației telefonice pentru că aplicația permite afișarea coordonatelor GPS.
Aplicația „Apel 112” este gratuită și poate fi descărcată și instalată pe telefonul mobil din magazinele de aplicații Google Play și App Store, precizează STS.
Aplicația este compatibilă cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android și iOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt iOS 5 și Android 4.4.
Mod de utilizare
Pentru a putea folosi aplicația într-un caz de urgență, utilizatorul trebuie să introducă în aplicație numărul sau numerele de telefon, în cazul în care în telefonul mobil sunt două cartele SIM cu servicii de date active. Folosirea aplicației nu necesită înregistrarea în sistemul informatic al 112 a apelantului sau a numărului/ numerelor de telefon pe care acesta îl/ le deține.
La prima accesare a aplicației, utilizatorul trebuie să accepte Termenii și Condițiile, apoi dacă informația de localizare este disponibilă, pe ecranul telefonului sunt afișate latitudinea și longitudinea corespunzătoare poziției.
Acuratețea informațiilor de localizare depinde de calitatea semnalului GPS, iar precizia poate varia de la câteva zeci de metri până la câteva sute de metri, se mai menționează în comunicatul STS.
La utilizarea butonului „Apelare 112” sau „Transmitere poziție”, aplicația extrage și transmite informațiile de localizare asociate telefonului mobil, în format AML (Advanced Mobile Location), către sistemul informatic al 112.
Aceste informații vor fi prelucrate și puse la dispoziția operatorilor 112 și a agențiilor specializate numai în asociere directă cu un apel de urgență 112 generat de la numărul de telefon de pe care a fost transmisă informația de localizare.
La nivel european sunt și alte țări în care instituțiile sau autoritățile cu atribuții în gestionarea apelurilor de urgență au pus la dispoziția populației aplicații similare celei dezvoltate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, de exemplu Finlanda, Austria, Slovenia, Lituania.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 286, Ultimul acces: 2020-05-30 23:34:41