S-a intrunit Sfantul si Marele Sobor al Bisericii Ortodoxe Sarbe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

S-a întrunit Sfântul și Marele Sobor al Bisericii Ortodoxe Sârbe

[2019-05-10]
de Gheorghe Anghel

Sfântul și Marele Sobor al Bisericii Ortodoxe Sârbe s-a întrunit, în data de 9 mai 2019, în ședință ordinară de primăvară.
Ședințele de lucru din primele două zile s-au desfășurat la Mănăstirea Zica, urmând ca din data de 11 mai Soborul să se întrunească la Palatul Patriarhal din Belgrad.
„În Biserica Ortodoxă Sârbă este diferență între Sinod și Sobor”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. Pavel Goreanu.
Părintele Pavel și-a susținut în anul 2017 teza de doctorat cu tema „Dogmă și dogmatiști în teologia Bisericii Ortodoxe Sârbe a secolului XX”.
„Sinodul este format din Patriarh și patru ierarhi aleși pe un termen de patru ani, numit și Sinod Permanent, pe când Soborul este format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a explicat părintele Pavel.
Soborul Bisericii Ortodoxe Sârbe se reunește anual în două ședințe ordinare care durează două săptămâni fiecare.
Soborul a fost deschis prin Liturghia prezidată de Patriarhul Irineu în biserica Înălțarea Domnului din cadrul Mănăstirii Zica.
Cu acest prilej a fost sărbătorită împlinirea a 800 de ani de Autocefalie.
Autocefalia Bisericii Ortodoxe Sârbe este legată de înscăunarea, în anul 1219, a Sfântului Sava ca Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia.
În 1766 Autocefalia a fost însă pierdută pentru mai bine de 100 de ani, dar după dobândirea independenței naționale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit în 4/16 mai 1879 actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 262, Ultimul acces: 2020-06-01 09:34:08