Patriarhul Daniel la Duminica Mironositelor: Femeia credincioasa este o pilda de daruire si responsabilitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel la Duminica Mironosițelor: Femeia credincioasă este o pildă de dăruire și responsabilitate

[2019-05-10]
de Gheorghe Anghel

În mesajul adresat cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel face referire cu recunoștință la modelul femeii credincioase care devine pentru popor „o pildă de dăruire și de responsabilitate, întrucât aduce pace și bucurie în familie și promovează speranța și demnitatea în societate”.
„În mod deosebit menționăm azi preotesele, educatoarele și învățătoarele din satele românești”, precizează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul său făcând referire la anul omagial 2019.
Indiferent că este vorba de mame responsabile sau „rugătoare și lucrătoare în mănăstiri, femeile creștine evlavioase și curajoase au fost mărturisitoare ale credinței și promotoare ale comuniunii și ale dărniciei sau generozității”.
La final, Patriarhul României adreseaz㠄felicitări, mulțumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc, prin rugăciune, prin cuvânt și faptă, credința în Hristos – Domnul Cel răstignit și înviat, oferind multă lumină și bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății”.
Cuvântul integral:
Sfintele Femei Mironosițe – lumini pentru familie și societate
Hristos a înviat!
În Duminica a treia după Sfintele Paști, cunoscută sub denumirea de Duminica Mironosițelor, cinstim pe femeile purtătoare de mir sau de aromate, primele persoane care au primit de la îngeri vestea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Prezența femeilor mironosițe la mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și de mărturisire a credinței în Hristos, prin faptul că dragostea și evlavia lor pentru Domnul Iisus Hristos au fost mai puternice decât teama de cei care păzeau mormântul.
Femeile mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit mucenițe, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat, au devenit cuvioase maici în mănăstiri, sau harnice mame creștine în familie, binevestind că Hristos – Domnul, adesea, în mod neașteptat, Se întâlnește cu noi și devine viața vieții noastre.
În contextul anului 2019, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), ne aducem aminte cu recunoștință de acele femei din poporul român, harnice bunici și mame, soții sau surori, care, din timpul Sfinților Apostoli și până astăzi, au apărat și au transmis din generație în generație, în timp de pace și în timp de prigoană, valorile spirituale, culturale și morale ale credinței și ale poporului român. În mod deosebit menționăm azi preotesele, educatoarele și învățătoarele din satele românești.
Crescându-și copiii în familie, sau rugătoare și lucrătoare în mănăstiri, femeile creștine evlavioase și curajoase au fost mărturisitoare ale credinței și promotoare ale comuniunii și ale dărniciei sau generozității.
Ca soție, femeia credincioasă și harnică este pentru popor o pildă de dăruire și de responsabilitate, întrucât aduce pace și bucurie în familie și promovează speranța și demnitatea în societate.
Ca mamă, femeia creștină evlavioasă modelează conștiința și simțirea copiilor, fiind izvor de afecțiune și icoană a dăruirii și purtării de grijă pentru întreaga familie, semn de binecuvântare divină și bucurie pentru Biserică, urmând sfintelor femei din calendarul Bisericii Ortodoxe Universale.
În România de azi, o mulțime de femei contribuie la educația copiilor și tinerilor, în grădinițe, în școli și în universități. Multe femei lucrează în unități medicale și în centre sociale unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci și singuri, iar alte femei contribuie la viața societății în diferite domenii de activitate: parohii din țară și străinătate, administrație publică, cercetare științifică, arte, agricultură, industrie, comerț, armată etc.
Cu prilejul Duminicii Mironosițelor, adresăm felicitări, mulțumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc, prin rugăciune, prin cuvânt și faptă, credința în Hristos – Domnul Cel răstignit și înviat, oferind multă lumină și bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății.
Le dorim tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie sfântă întru mulți și binecuvântați ani!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 257, Ultimul acces: 2020-06-01 11:16:57