Preotul brasovean care a muncit jumatate de secol pentru a salva file intregi de istorie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preotul brașovean care a muncit jumătate de secol pentru a salva file întregi de istorie

[2019-10-04]
de Mihail Mere-Albe

Părintele Vasile Oltean, director la muzeul „Prima Școală Româneasc㔠din Brașov, este autorul a 43 de volume care valorifică tezaurul istoric descoperit în 1967 în turnul bisericii „Sfântul Nicolae”.
„Fiecare document, fiecare carte este valoroasă. Pentru istorie nu există mai important sau mai puțin important”, a declarat părintele pentru Evenimentul Zilei.
Astfel că cele 6.000 de cărți și 30.000 de documente descoperite, izvoare istorice de o valoare incontestabilă, au constituit motivația pentru cercetarea de aproape o jumătate de secol a preotului.
„Când le-am luat de acolo ( din podul bisericii – n.r.), le-am așezat în 15 camere pline”, a afirmat Vasile Oltean.
Majoritatea documentelor analizate de muzeograful în vârstă de 71 de ani sunt redactate în alfabetul chirilic.
Rezultatul cercetărilor sale a fost redat în numeroasele cărți pe care le-a prezentat publicului.
„Am scris până acum 43 de cărți, pe ultimele două le-am lansat săptămâna trecută, la Covasna. E vorba despre o monografie a Diaconului Coresi – singura de pe piață, dar și o monografie a lui Mihai Viteazul – cea mai veche monografie din lume – din 1603, scrisă la Nurnberg, Germania”.
Munca asiduă de aproximativ 50 de ani continuă pentru Vasile Oltean care a declarat că mai are trei încăperi pline cu documente necercetate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 230, Ultimul acces: 2020-06-02 19:09:09