Patriarhul Daniel multumeste celor care au sprijinit construirea primei biserici romanesti din Africa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel mulțumește celor care au sprijinit construirea primei biserici românești din Africa

[2019-11-30]
de Sorin Ionițe

În mesajul transmis prin delegația Patriarhiei prezentă la Johannesburg, Preafericitul Părinte Daniel mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă construirea primului lăcaș de cult românesc din Africa și sfințirea lui sâmbătă, 30 noiembrie 2019.
Patriarhul României mulțumește în mod special Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi pentru că a binecuvântat construirea bisericii românilor din Africa de Sud.
De asemenea, felicită comunitatea, pe Pr. paroh Vasile-Răzvan Tatu, dar și pe ctitorul bisericii, Ioan Cuemjiev căruia îi acordă Crucea Patriarhală pentru mireni.
Mesajul integral:
Bucuria comuniunii în biserica românească din Africa de Sud
Înaltpreasfinția Voastră Părinte Mitropolit Damaschin,
Excelența Voastră Domnule ambasador Marius-Constantin Borănescu,
Excelențele Voastre,
Iubiți credincioși și credincioase,
Biserica românească din Johannesburg, Africa de Sud, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul sfințirii ei de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Damaschin de Johannesburg și Pretoria, împreună cu delegatul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. Acest eveniment unic, sfânt și binecuvântat, reprezintă o dovadă a credinței vii și lucrătoare a românilor stabiliți vremelnic sau definitiv pe continentul african și care, astăzi, își văd împlinită dorința de a avea propriul lăcaș de cult, în care să se roage și să mulțumească lui Dumnezeu în limba română.
Spațiu sacru de rugăciune, biserica nou sfințită este o nouă poartă a cerului. Pe aceast㠄poartă a cerului” intră Hristos-Împăratul Slavei, Care, după Învierea Sa, S-a înălțat cu trupul la cer și a așezat umanitatea Sa pe tronul slavei Preasfintei Treimi. El intră în mod tainic în biserica Sa în care este mereu prezent prin Sfintele Taine săvârșite aici și dăruiește celor ce se roagă darurile Sale cerești, arvună a vieții veșnice. Astfel, biserica nou sfințită devine „casa lui Dumnezeu și poarta cerului” (Facere, 28, 17) sau casa Preasfintei Treimi.
Această nouă biserică sfințită are hramurile Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Astfel, Sfântul Apostol Andrei devine nu numai ocrotitorul României, ci și protectorul românilor din Africa de Sud, dimpreună cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Al doilea hram a fost dat pentru că domnul Ioan Cuemjiev, fiu duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe din România, este de fapt ctitorul și binefăcătorul acestei biserici românești de pe continentul african.
Cu prilejul fericit al sfințirii noii biserici, adresăm cuvinte de mulțumire Preafericitului Părinte Teodor II, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, pentru binecuvântarea Sa oferită pentru construirea acestei biserici, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Damaschin de Johannesburg și Pretoria, pentru grija permanentă arătată comunității românești din această țară.
În același timp, felicităm pe părintele Vasile-Răzvan Tatu, împreună cu întreaga comunitate ortodoxă românească, pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect de suflet, această biserică fiind, până în prezent, singurul lăcaș de cult românesc din Africa.
Ca semn de prețuire, îi oferim părintelui Vasile-Răzvan Tatu Ordinul Sfântul Apostol Andrei, pentru clerici. În mod deosebit îi mulțumim domnului Ioan Cuemjiev, ctitorul acestei biserici, și îi oferim Ordinul Crucea Patriarhală pentru mireni. De asemenea, acordăm Ordinul Sanctus Stephanus Magnus domnului Marcel Bian, epitropul parohiei ortodoxe românești din Johannesburg.
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să ocrotească această biserică și să binecuvinteze pe toți cei ce se vor ruga aici și pe toți celor ce o vor ajuta, în viitor, să le dăruiască sănătate și mântuire, pace și bucurie, întru mulți și fericiți ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 200, Ultimul acces: 2020-07-06 07:32:32