PS Varlaam la slujba de Priveghere: Sfantul Apostol Andrei este parintele neamului romanesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Varlaam la slujba de Priveghere: Sfântul Apostol Andrei este părintele neamului românesc

[2019-11-29]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit la slujba de priveghere oficiată vineri seara la Patriarhie despre legătura de filiație existentă între poporul român și Sfântul Apostol Andrei.
Ierarhul a făcut referire la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care a scris corintenilor: eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Astfel, Preasfinția Sa a spus că Sfântul Andrei a devenit părintele poporului român prin predicarea Evangheliei lui Hristos strămoșilor noștri.
„În această atmosferă de sărbătoare prilejuită de prăznuirea Sfântului Andrei și noi auzim aceste cuvinte adresate nouă ca niște adevărați copii ai lui, pentru că în decursul istoriei am avut zeci și mii de învățători, însă părinți nu avem mulți pentru că el ne-a născut acum prin Evanghelie în Iisus Hristos. De aceea el este părintele și ocrotitorul neamului românesc de pretutindeni”.
Omilia părintelui episcop a cuprins mai multe aspecte legate de viața și activitatea Apostolului Andrei, acestea fiind fundamentate pe temeiuri biblice și istorice. Preasfinția Sa a reamintit că există mai multe dovezi ce atestă prezența Apostolului Andrei pe teritoriul Sciției, unele dintre acestea fiind toponimele din zona Dobrogei precum peștera sau pârâul Sfântului Andrei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale. Foto credit: Mircea Florescu
Preasfințitul Părinte Varlaam a reiterat momentul aducerii cinstitului cap al Sfântului Andrei la Iași în 1996 și faptul că ziua respectivă a fost „înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române” în data de 13 octombrie.
„A fost o sărbătoare unică în istoria modernă a Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit estimărilor autorităților, în acele zile de hram au venit la Iași peste două milioane de români”.
În ziua de 30 noiembrie sărbătorim și pe Sfântul Andrei Șaguna, un apostol al românismului, după cum l-a numit Preasfinția Sa.
În timpul păstoririi sale în Transilvania au fost înființate aproximativ 800 școli, redactate 25 de manuale și au apărut peste 200 de tipărituri.
„Chiar dacă îl despart multe veacuri de Sf. Andrei, Ocrotitorul României, și Sf Andrei Șaguna a fost un mare apostol al neamului nostru, un apostol al românismului transilvănean în vremuri foarte grele în timpul stăpânirii habsburgice”.
„Sfântul Andrei Șaguna a avut o contribuție decisivă, fundamentală pentru păstrare identității naționale și confesionale în Transilvania. Ales episcop în anul 1847 și hirotonit în 1848, Sfântul Andrei a desfășurat vreme de 25 de ani, cât a durat episcopatul său, o activitate extraordinară de consolidare a mitropoliei, dar și de emancipare culturală, națională și spirituală a poporului român din Transilvania”.
După slujba de priveghere a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Patriarhale cu un fragment din moaștele Sfântului Andrei aflat în patrimoniul Reședinței Patriarhale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 79, Ultimul acces: 2020-07-02 12:04:04